«Ονειρεύομαι την Αθήνα…» Υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας καλεσμένοι των παιδιών του Δικτύου!

«Ονειρεύομαι την Αθήνα…»

Υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας καλεσμένοι των παιδιών του Δικτύου!

Τα παιδιά του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) μίλησαν για τα προβλήματα που διαπίστωσαν στις γειτονιές τους, τις προτάσεις τους για αλλαγές, τους προβληματισμούς τους για στάσεις και συμπεριφορές των κατοίκων της πόλης αλλά και όσα θα ήθελαν να ξέρουν για τους υποψήφιους δημάρχους σε ένα ξεχωριστό debate!

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023: Ένα διαφορετικό debate πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου στο Δίκτυο. Με την ενθάρρυνση των παιδαγωγών του Δικτύου, παιδιά και έφηβοι σχεδίασαν προσεκτικά ερωτήσεις και προσκάλεσαν σε συζήτηση τους υποψήφιους για τον δήμο της Αθήνας.

Τα παιδιά υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά τους υποψηφίους, κ. Βασίλη Αξιώτη (εκπροσώπησε τον κ. Κώστα Μπακογιάννη), κ. Χάρη Δούκα, κ. Κώστα Ζαχαριάδη, κ. Κική Μένου (εκπροσώπησε τον κ. Κώστα Παπαδάκη) και κ. Νίκο Σοφιανό. Τη συζήτηση συντόνισε η Φωτεινή, έφηβη και ωφελούμενη του Εφηβικού Δικτύου και μέλος της συντακτικής ομάδας των Αποδημητικών Πουλιών. Αφού η Φωτεινή διάβασε τους κανόνες του debate, οι υποψήφιοι πήραν σειρά απαντώντας τις ερωτήσεις που κάθε φορά έθετε κάποιο παιδί.

Οι θεματικές του debate ήταν τρεις και είχαν τους παρακάτω τίτλους: Καθημερινότητα στην πόλη, Συμπερίληψη και Μαθαίνω για σένα. Τα παιδιά απεύθυναν συνολικά δώδεκα ερωτήσεις στους υποψηφίους, θίγοντας θέματα σχετικά με τη δημιουργία χώρων παιχνιδιού και αναψυχής, την ανακύκλωση, την προστασία ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, την παροχή υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες για την αποτελεσματικότερη ένταξή τους στην Αθήνα και την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Πάρα τις επί μέρους διαφορές, όλοι οι υποψήφιοι συμφώνησαν πως η Αθήνα χρειάζεται ασφαλή σχολεία με καλές υποδομές, περισσότερους χώρους αναψυχής και παιχνιδιού και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τα παιδιά. Τόνισαν επίσης πως τα δικαιώματα όλων των παιδιών είναι αδιαπραγμάτευτα και η Αθήνα πρέπει να είναι μια πόλη φιλική προς κάθε παιδί, χωρίς εξαιρέσεις, και να υπηρετεί τα συμφέροντά του.

Η συζήτηση έκλεισε με «ονειρικό» τρόπο, καθώς οι υποψήφιοι μοιράστηκαν τα δικά τους όνειρα για την Αθήνα, συγκεκριμένα:

O Βασίλης Αξιώτης μοιράστηκε πως ονειρεύεται μια Αθήνα όπου τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν πράξη ό,τι ονειρεύονται, θα διασκεδάζουν στις παιδικές χαρές και τα γήπεδα άθλησης, θα αισθάνονται αγάπη και δεν θα τους λείπει απολύτως τίποτα.

Ο Χάρης Δούκας ανέφερε πως ονειρεύεται μια Αθήνα όπου τα παιδιά θα είναι χαμογελαστά και θα μπορούν τα ίδια να διαμορφώσουν το μέλλον τους, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους με ίσες ευκαιρίες και με ίδιες δυνατότητες.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης θέλει τα παιδιά της Αθήνας να έχουν όλο και μια καλύτερη καθημερινότητα, καλύτερα σχολεία, περισσότερο πράσινο και να έχουν ασφάλεια στις μετακινήσεις τους.

Η Κική Μένου ελπίζει πως τα όνειρα θα είναι μέσα στην καθημερινότητα των παιδιών και όλα τα δικαιώματά τους θα υλοποιούνται. Τα παιδιά δεν θα τραυματίζονται στις παιδικές χαρές, ούτε θα τα εκμεταλλεύονται στις γειτονιές τους.

Τέλος, ο Νίκος Σοφιανός απάντησε πως ονειρεύεται μια πόλη όπου τα παιδιά μπορούν να νιώθουν ασφαλή, να έχουν ισότιμους όρους πρόσβασης και επαφής στη γνώση, την άθληση, το πράσινο και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μέσω της διαδικασίας του debate αλλά και της προετοιμασίας που έκαναν τα παιδιά για να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους, ήρθαν σε επαφή με βιωματικό τρόπο με τις έννοιες της δημοκρατίας, των εκλογών και των αρμοδιοτήτων των δημοτικών αρχών.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου, κ. Μιράντα Παπαδοπούλου, επισήμανε πως τέτοιες δράσεις ενισχύουν το αίσθημα του ευαισθητοποιημένου πολίτη στα παιδιά και πως κατ´ αυτόν τον τρόπο εμπλέκονται ενεργά στα θέματα που τα αφορούν.

Ευχαριστούμε όλους τους υποψηφίους που απάντησαν με προθυμία στις ερωτήσεις των παιδιών και άκουσαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη ζωή στην πόλη. Στο Δίκτυο ονειρευόμαστε μια Αθήνα που θα σέβεται και θα προωθεί τα δικαιώματα όλων των παιδιών, αλλά και θα ακούει τη γνώμη τους και θα εισακούει τις ανάγκες τους.