Το Εφηβικό Δίκτυο, του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα φοιτητών ιατρικής Meds CAN (Greek Medical Students and Junior Doctors against Child Abuse and Neglect) διοργανώνει ένα δια ζώσης εργαστήριο με τίτλο “ΣΩΜΑ workshop: εκπαίδευση εφήβων στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης” με στόχο την εκπαίδευση των εφήβων στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 16:00 – 18:00 στο χώρο του Εφηβικού Δικτύου, Κωνσταντινουπόλεως 189, Κολωνός, 10444 Αθήνα.
Η ομάδα Meds CAN τελεί υπό την στέγη της Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών – Σόφη Βαρβιτσιώτη, της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονική υπεύθυνη της ομάδας είναι η κα Αλεξάνδρα Σολδάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ. Με την στήριξη του ELIZA – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.
Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο:
Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει σχολική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, και συγκεκριμένα εκπαίδευση πάνω στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης, εμφανίζουν μικρότερη πιθανότητα να υποστούν κακοποίηση στο μέλλον. Όσο σε πιο μικρή ηλικία επιτευχθεί αυτό, τόσο καλύτερη και η πρόληψη. Ακόμη, τα άτομα που δεν έχουν λάβει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κατά την σχολική ηλικία, σε σύγκριση με όσα έχουν λάβει, εμφανίζουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους και περισσότερες απροστάτευτες σεξουαλικές επαφές.
Το περιεχόμενο του workshop βασίζεται σε διεθνείς βιβλιογραφικές μελέτες και ανασκοπήσεις, και παρουσιάστηκε στο 14ο State of the Art Πανελλήνιο Συνέδριο Εφηβικής Υγείας/Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε 9-10 Οκτωβρίου 2021 στο ξενοδοχείο Amalia, στην Αθήνα. Περιλαμβάνει σύγχρονα εργαλεία και διαδραστικά παιχνίδια εκμάθησης, υπό το πρίσμα της συμπεριληπτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Το workshop παραδίδουν εκπαιδευμένοι φοιτητές ιατρικής, υπό την επίβλεψη της κα Αλεξάνδρας Σολδάτου.
Περιεχόμενα του workshop:
– Φάσμα κακοποίησης
– Αυτονομία σώματος
– Ανατομία γεννητικών οργάνων
– Μέθοδοι προστασίας και αντισύλληψης, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
– Συμπεριφορές αποπλάνησης
– Ασφαλείς και μη ασφαλείς καταστάσεις
– Είδη αγγιγμάτων
– Αίσθημα ενοχής
– Μιλάω σε έναν έμπιστο ενήλικα
Οργανωτική ομάδα:
Δημιουργία εργαστηρίου: Χρήστος Γιάννακας, 6οετής φοιτητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Αξιολόγηση εργαστηρίου:
Αλεξάνδρα Σολδάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια του Παιδιού – «Σόφη Βαρβιτσιώτη» της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ.
Λίνα Μιχαλά, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Α’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο ‘Αλεξάνδρα’.
Ναυσικά Τσιπά, Ψυχολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».
Υποστήριξη: Βασιλική Ραφαέλα Μαραυγάκη, Έλλη-Παναγιώτα Μαγκλάρα, Σταματίνα Γεωργίτση, Παπαδόπουλος Σπύρος, φοιτητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Τρόποι εγγραφής – πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή στο εργαστήριο παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 2105148366 καθημερινά 12:00 – 20:00.