Σπίτι του Παιδιού: Τρεις οργανώσεις ρωτούν, τρεις ειδικοί εξηγούν

Μέχρι και 14 φορές θα χρειαστεί στην Ελλάδα να καταθέσει σε φορείς της πολιτείας ένα παιδί μια τραυματική εμπειρία κακοποίησης, σωματικής ή σεξουαλικής στο πλαίσιο της καταγγελίας και της δικανικής διερεύνησής της. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, είναι τα παιδιά να υφίστανται σοβαρή ταλαιπωρία καλούμενα να καταθέσουν ξανά και ξανά την τραυματική τους εμπειρία, σε περιβάλλοντα απωθητικά, όπως συνήθως είναι τα κτίρια των δημοσίων αρχών, χώροι που ακόμα και για τους ενήλικες φαντάζουν αποκρουστικοί, και να χρειάζεται να ανακαλέσουν και να βιώσουν ξανά το τραύμα.

Για την παύση του παραπάνω επανατραυματισμού των κακοποιημένων παιδιών, έχει παγκοσμίως θεσπιστεί το λεγόμενο «Σπίτι του Παιδιού»: ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, διακοσμημένος με χρώματα κατάλληλα για παιδιά, που θυμίζει σπίτι, και με χωροταξία τέτοια που να επιτρέπει στο παιδί να καταθέσει την εμπειρία του μέσα από κατάλληλες διαδικασίες και σε εξειδικευμένους επαγγελματίες, την ώρα που σε διπλανό χώρο βρίσκονται συγκεντρωμένοι όλοι οι σχετικοί αρμόδιοι οι οποίοι μπορούν να συνεννοηθούν ενιαία για το σύνολο των ερωτήσεων που χρειάζεται να γίνουν, μειώνοντας στο ελάχιστο την όχληση ή περαιτέρω φόρτιση στο κακοποιημένο παιδί.

Παρόλο που από το 2017 έχει θεσπιστεί και στην Ελλάδα το «Σπίτι του Παιδιού» ή αλλιώς Αυτοτελή Γραφεία Ανήλικων Θυμάτων, τέσσερα χρόνια αργότερα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Σε μια περίοδο σοβαρών αποκαλύψεων που αφορούν κακοποιήσεις -κυρίως σεξουαλικής φύσης- ανηλίκων, το ζήτημα της μη λειτουργίας των Σπιτιών του Παιδιού γίνεται πιο καίριο. Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS και η Terres des Hommes Ελλάδας έφεραν από κοινού στο προσκήνιο το πολύ σοβαρό αυτό θέμα στη διαδικτυακή συζήτηση που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ (Facebook) και εδώ (YouTube). Στη συζήτηση αυτή που το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον θέτοντας καίρια ερωτήματα, με γλαφυρό τρόπο μοιράστηκαν την εμπειρία, τις προτάσεις και τις προσπάθειές τους προσκεκλημένες η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου, η Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού κ. Θεώνη Κουφονικολάκου και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Όλγα Θεμελή. Συμμετείχαν ο διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Συνηγορίας των Παιδικών Χωριών SOS κ. Στέργιος Σιφνιός, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Συνηγορίας της Terres des Hommes Ελλάδας, κ. Μελίνα Σπαθάρη και ο διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κ. Πάνος Χριστοδούλου. Τη συζήτηση συντόνισε η Μυρτώ Ξανθοπούλου, Σύμβουλος Στρατηγικής για τη Φιλανθρωπία και την Κοινωνία των Πολιτών.

Η δυστοκία στη λειτουργία των Σπιτιών του Παιδιού φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά ζητημάτων που είναι συνυφασμένα με το θέμα της κακοποίησης ανηλίκων και του πώς η ελληνική πολιτεία τοποθετείται απέναντι στο κακοποιημένο παιδί ειδικότερα, αλλά και στο παιδί, γενικότερα.

Τα παιδιά, για τα οποία όλοι δηλώνουν ότι αποτελούν το μέλλον μας, δε φαίνεται να είναι προτεραιότητά μας επί του παρόντος.