Τα κακοποιημένα παιδιά δεν προστατεύονται από το κράτος

Ο δημόσιος διάλογος σχετικά με την παιδική κακοποίηση και τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές εστιάζει στους θύτες και όχι στα θύματα. Η μεταχείριση των παιδιών – θυμάτων κακοποίησης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα προβληματική και οδηγεί στην περαιτέρω κακοποίησή τους από το ίδιο το σύστημα.

Τα Αυτοτελή Γραφεία Ανήλικων Θυμάτων (‘Σπίτια του Παιδιού’) είναι δομές εξειδικευμένες και ειδικά στελεχωμένες για τη δικανική εξέταση των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης και σεξουαλικής βίας. Βασίζονται σε διεθνή πρότυπα και θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας το 2017.

Ακόμη όμως, δεν λειτουργούν.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS και η Τerre des Ηommes Hellas ενώνουν τις φωνές τους με το Συνήγορο του Πολίτη και συζητούν την ανάγκη για την άμεση λειτουργία των Αυτοτελών Γραφείων Ανηλίκων Θυμάτων “Σπίτια του Παιδιού”, με σκοπό την ουσιαστική προστασία των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης και σεξουαλικής βίας.

Στη συζήτηση συμμετέχουν η τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, η Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού κ. Θεώνη Κουφονικολάκου και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας κ. Όλγα Θεμελή.

*Σημειώνεται ότι η παραπάνω ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Πέμπτη 11/3 αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας ανυπέρβλητων τεχνικών προβλημάτων και πραγματοποιείται την Τρίτη 16/3 στις 5 μ.μ. Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε να την παρακολουθήσετε.