Τα παιδιά γνωρίζουν την κ. Πηνελόπη Παγώνη- Μηχανικό με ειδίκευση στο περιβάλλον!

Συνάντηση της ομάδας Ολοήμερου της ΣΤ’ Τάξης του 49ου ΔΣΑ, με την κα Πηνελόπη Παγώνη, πρώην Δ/ντρια Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, στο πλαίσιο του προγράμματος STEM Χωρίς Σήμανση. Σκοπός του προγράμματος είναι η αποδόμηση του έμφυλου στερεοτύπου μέσα από την εμπλοκή των παιδιών – κοριτσιών και αγοριών, ηλικίας 9-12 – σε δραστηριότητες STEM με την συμμετοχή γυναικείων θετικών προτύπων από τα πεδία STEM που θα προέρχονται από παρόμοια περιβάλλοντα με εκείνα των παιδιών, έτσι ώστε να αναδειχτεί η πορεία τους φτάνοντας να κάνουν τα συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Ευχαριστούμε πολύ την κα Παγώνη για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα και την προθυμία της να απαντήσει στις ερωτήσεις των παιδιών!

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: 

Κάτοχος Πτυχίου και Μεταπτυχιακού τίτλου (BS & MSc) Πολιτικού Μηχανικού από το  Πανεπιστήμιο του Μισσούρι των Η.Π.Α με κατεύθυνση στην επεξεργασία νερού και στο μεταπτυχιακό στον τομέα του Environmental Engineering, με  35 έτη εμπειρία σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

Εργάσθηκε σε εταιρείες του σημερινού Ομίλου Helleniq Energy (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ) από το 1987, αρχικά στην τεχνική εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ για το έργο εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, ειδικά στις περιβαλλοντικές μονάδες και κατόπιν στο διυλιστήριο Ασπροπύργου  (πρώην ΕΛΔΑ Α.Ε) και ασχολήθηκε με την λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, με την εξοικονόμηση νερού στο διυλιστήριο, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αδειοδότηση και  τεχνοοικονομικές μελέτες για χρηματοδότησή, περιβαλλοντικά έργα  και περιβαλλοντικούς ελέγχους. Από το 1998 κατείχε την θέση της Διευθύντριας Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος από το 2006 έως το 2010 & τη θέση Ανώτερης Διευθύντριας Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου  από το 2010 έως και 2021.

Σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΣΠΡΟΦΟΣ Α.Ε Τεχνική Εταιρεία.

Συμμετείχε επί πολλά χρόνια σε Δ.Σ. και επιτροπές εθνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως του Επιστημονικού Συμβουλίου για το Περιβάλλον του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου της Πετρελαιοβιομηχανίας (CONCAWE-Environmental Science, Health and Safety for European Refineries), του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών και Αντιπρόεδρος , μέλος της ομάδας υποστήριξης του Δ.Σ. του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ), εκπρόσωπος του ΣΕΒ στο Εθνικό Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Είναι μέλος του σωματείου ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος)  που αποτελείται από ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων το οποίο κύριο σκοπό έχει την δωρεάν υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα από εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές δράσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Για το πρόγραμμα:

4 γυναίκες πρότυπα θα συμμετέχουν σε συνάντηση/συζήτηση με παιδιά ηλικίας 9-12ετών γύρω από το επάγγελμα τους. Προηγείται ένα εργαστήριο από την ομάδα των παιδαγωγών του Δικτύου σχετικά με το STEM και την γυναίκα που θα συναντήσουν, ώστε να βγάλουν τα ίδια τα παιδιά ερωτήσεις προς την γυναίκα- πρότυπο. Η συνάντηση αυτή βιντεοσκοπείται ώστε το τελικό βίντεο να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό υλικό για συζήτηση με σχολικές τάξεις από την ομάδα του Δικτύου. *Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Eurobank και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.