Θεματικές δραστηριοτήτων Νοέμβριος 2020 | Κέντρο για το Παιδί-Φρουραρχείο

*Οι παρακάτω δραστηριότητες αναβάλλονται λόγω των τελευταίων νέων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του covid-19, που ανακοινώθηκαν στις 5/11/2020.

Θεματικές Νοεμβρίου 2020

1-15/11 : Ο κύκλος του νερού

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα για τα παιδιά, ο κύκλος του νερού, θα προσεγγιστεί το πρώτο διάστημα του Νοεμβρίου.

Πού υπάρχει νερό στη φύση και σε τι μορφές; Από τι αποτελούνται τα σύννεφα; Πώς βρέθηκε το νερό στον ουρανό; Γιατί βρέχει;

Τα παιδιά ακολουθούν το ταξίδι της σταγόνας και κατανοούν δύο βασικές έννοιες: την εξάτμιση και τη συμπύκνωση. Ακόμα, κατανοούν τους λόγους που επιβάλλουν την ορθή χρήση του νερού, καθώς και το δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό.

16-20/11 : Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, μιλάμε με τα παιδιά για την έννοια της δημοκρατίας, την αξία της ενεργητικής συμμετοχής μας στα κοινά και προετοιμαζόμαστε για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Επίσης, γνωρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και σεβόμαστε τις βασικές ελευθερίες κάθε ανθρώπου.

21-30/11 : Παιδικά δικαιώματα

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερα για τα βασικά  δικαιώματά τους: το δικαίωμα για ταυτότητα, τροφή, στέγη, παιχνίδι, μόρφωση, και ιατρική περίθαλψη. Ακόμη, ανησυχούμε για το αν η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ισότιμη για όλα τα παιδιά ή αν συσσωρεύονται ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών και ευάλωτων παιδιών.

Δημιουργικές και Εκπαιδευτικές Ομάδες Νοεμβρίου (κλειστά εργαστήρια, έως 4 παιδιά, κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό του Κέντρου για το Παιδί)

  1. Πρωινή Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης (με κατασκευές, χειροτεχνίες, παραμύθια, τραγούδια κ.α)

Με αφορμή κάθε φορά τη  θεματική του μήνα, διαβάζουμε ιστορίες, παρατηρούμε εικόνες, προβληματιζόμαστε και σκεπτόμαστε. Τραγουδάμε, ζωγραφίζουμε, φτιάχνουμε κατασκευές και χειροτεχνίες με σκοπό την ανάπτυξη του προφορικού και γραπτού λόγου, της δημιουργικότητας, και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

  1. Ομάδα φιλαναγνωσίας

Λογοτεχνικά βιβλία και κείμενα, επιλεγμένα με βάση τις θεματικές του μήνα, προσεγγίζονται με δημιουργικούς τρόπους, ενθαρρύνοντας τη σχέση παιδιού-βιβλίου, υποστηρίζοντας την γλωσσική ανάπτυξη αλλά και την ψυχαγωγία των παιδιών.

  1. Ομάδα Ζωγραφικής

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έργα μεγάλων ζωγράφων, μαθαίνουν διαφορετικές τεχνοτροπίες, ζωγραφίζουν και παίζουν παιχνίδια με βάση τους πίνακες.

  1. Ομάδα αγγλικών

Τα παιδιά αποκτούν βασικές γνώσεις της Αγγλικής γλώσσας μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδι.

  1. Ομάδα συναισθημάτων

Τα παιδιά αναγνωρίζουν τον πλούτο των συναισθημάτων, των δικών τους και των άλλων, αποκτούν ενσυναίσθηση και επιλέγουν κατάλληλους τρόπους διαχείρισής τους.

  1. Ενισχυτική διδασκαλία

Τα παιδιά ατομικά ή σε μικρές ομάδες βοηθιούνται στα μαθήματα του σχολείου.

  1. Ομάδα κινηματογράφου

Η ταινία «Ποκαχόντας» θα διασκεδάσει τα παιδιά  αυτόν το μήνα.

Μαθήματα για ενήλικες

Μαθήματα Ελληνικών, κάθε Πέμπτη στις 16:45 – 17:45

Μαθήματα Γερμανικών, κάθε Δευτέρα στις 11:00-12:00

Μαθήματα Αραβικών, κάθε Δευτέρα στις 17:30 -19:00

Συνάντηση γονέων

Στις 19/11/2020 θα παρευρίσκεται στο χώρο η παιδίατρος Στέλλα Τσίτουρα για να συζητήσει με τους γονείς και να απαντήσει σε ερωτήσεις τους σχετικά με τις παιδικές ασθένειες, την πρόληψη και προστασία των παιδιών.