“Είμαστε όλοι μαθητές, πρωτάκια, στο σχολείο της ζωής!
Aφού φαίνεται πως τα έχουμε κάνει κυριολεκτικά και μεταφορικά,
μούσκεμα με το περιβάλλον. Οι πάγοι λιώνουν, το κλίμα αλλάζει, τα
δάση καίγονται με πρωτοφανή ρυθμό…
Γι αυτό αξίζει τον κόπο να κάτσουμε όλοι μαζί στο θρανίο και να μάθουμε τι δεν κάνουμε σωστά και πώς θα το διορθώσουμε…”
Αυτά αναφέρει η Ελένη Σβορώνου στον πρόλογο του νέου τρίγλωσσου βιβλίου-λευκώματος με τίτλο «Αλφαβητάρι της Ζωής», που δημιούργησε η ίδια για το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.
Το «Αλφαβητάρι της Ζωής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, είναι εμπνευσμένο από τα θαύματα που συντελούνται στη φύση. Η ιδέα της Ελένης Σβορώνου να δημιουργήσει ένα λεύκωμα που θα μπορούσε να «μιλήσει» σε διαφορετικές γλώσσες για τη φύση και την προστασία της, κοινό τόπο για όλους μας, δεν ήταν δυνατόν να μην αγκαλιαστεί από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο). Το δικαίωμα για ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον είναι αλληλένδετο με αυτό της ζωής που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού.
Στο Δίκτυο τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε κάθε διαδικασία, σε κάθε δράση. Ό,τι τα απασχολεί, στις δημιουργικές ομάδες του Δικτύου γίνεται αντικείμενο προβληματισμού, συζήτησης, δημιουργίας. Εκφράζουν τη γνώμη τους, ερευνούν, υποστηρίζονται μέσα από ποικίλες δραστηριότητες να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να κατανοήσουν σε βάθος τα δικαιώματά τους. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά είναι πολίτες και οι απόψεις τους θα πρέπει εισακούονται. Με τις δράσεις μας επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών που θα συμμετέχουν και θα πράττουν.
Το λεύκωμα λοιπόν αυτό υποστηρίζει τη διαμόρφωση στάσεων για θέματα που απαιτούν τη συμμετοχή όλων μας. Ο έμμετρος λόγος της Ελένης Σβορώνου και η απόδοσή του σε επιπλέον γλώσσες (πέραν των ελληνικών, φαρσί και αραβικά), όχι μόνο αποτυπώνει τη συνεργασία και τη συνύπαρξη των διαφορετικών συστημάτων (γλωσσικών, πολιτισμικών, φυσικών), που ζουν και δημιουργούν στον πλανήτη Γη, αλλά ευαισθητοποιεί με έναν λυρικό τρόπο τους αναγνώστες για το θέμα του σεβασμού και της προστασίας της φύσης.
Το Αλφαβητάρι απευθύνεται σε όλα τα παιδιά. Επιπλέον όμως, αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο ένταξης για παιδιά (αλλά και τους γονείς τους) που ξεριζώθηκαν από τη χώρα τους και προσπαθούν να βρουν εδώ μια νέα πατρίδα. Σε αυτό το πεδίο, δυστυχώς πολύ λίγα πράγματα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα -σχεδόν 5 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η λεγόμενη «προσφυγική κρίση»- η απουσία ενός μακρόπνοου σχεδίου για την ένταξη των προσφύγων είναι εμφανής. Παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί παραμένουν σχεδόν αβοήθητοι και προσπαθούν μόνοι, ή συμμετέχοντας σε σχετικές πρωτοβουλίες οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, να καλύψουν κενά που η πολιτεία θα όφειλε να φροντίσει να μην υπάρχουν.
Το «Αλφαβητάρι της Ζωής» ευελπιστούμε ότι θα τους βοηθήσει και για το σκοπό αυτό υποστηρίζεται από μία σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα βρείτε εδώ.
«Στη φύση όλα αλλάζουν. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι. Η ισορροπία αποκαθίσταται, αρκεί να μην επεμβαίνει ο άνθρωπος βίαια και ανατρεπτικά.
Κι εμείς αλλάζουμε. Οι άνθρωποι. Μετακινούμαστε διαρκώς, αναγκαστικά ή από επιλογή. Κι η ανθρωπότητα βρίσκει την ισορροπία της σε βάθος χρόνου. Αρκεί να βρίσκουμε την κοινή μας γλώσσα.
Με αυτό το βιβλίο, στα ελληνικά, τα αραβικά και τα φαρσί, ελπίζουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της κοινής μας γλώσσας. Αυτής που διατρέχει τη ζωή στον πλανήτη μας.»