Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετέχει στο ΤΕΒΑ με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού κοινωνικά ευάλωτων ομάδων

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε σύμπραξη με το Δήμο Αθηναίων συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση των παιδιών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ακολουθώντας την παιδοκεντρική προσέγγιση στις δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει. Με αφετηρία θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τη ψυχαγωγία και την υγεία δραστηριοποιείται στον τρίτο άξονα του προγράμματος ΤΕΒΑ, τα Συνοδευτικά Μέτρα. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν μεταξύ άλλων στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού άπορων συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους.

Στιγμιότυπο από το πρόγραμμα

Από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2021 η ομάδα έργου του Δικτύου, αποτελούμενη από τρεις παιδαγωγούς, μία ψυχολόγο και έναν συντονιστή σχεδιάζει και υλοποιεί μια μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών και δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας 2-15 ετών  και παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική στους/τις συμμετέχοντες/ουσες και τις οικογένειες τους. Παράλληλα, σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες πραγματοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω σε ζητήματα που απασχολούν τόσο τα παιδιά, όσο και τους γονείς.

Ομάδες-δράσεις

  • Ομάδες μαθησιακής υποστήριξης – ενισχυτικής διδασκαλίας
  • Ομάδες σχολικής ετοιμότητας (ασκήσεις προγραφής, προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη τάξη κλπ.)
  • Ομάδες φιλαναγνωσίας
  • Διαθεματικά εκπαιδευτικά – δημιουργικά εργαστήρια
  • Προβολές ταινιών
  • Εργαστήρια με κεντρικό άξονα τις τέχνες (ζωγραφική, δημιουργικό σχέδιο, μουσική, θεατρικό παιχνίδι, κινηματογράφος, κόμικς, χορός κλπ.)
  • Εργαστήρια που εντάσσουν τα ψηφιακά μέσα (δημιουργία βίντεο, ταινιών μικρού μήκους, stop motion animation κλπ.)
  • Επισκέψεις σε χώρους τέχνης και πολιτισμού

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα 

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων και υλοποιείται  στο σύνολο της χώρας. Στο πρόγραμμα συμμετέχει ο Δήμος Αθηναίων προάγοντας την κοινωνική συνοχή με στόχο τη μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και παράλληλα, του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πρακτικές Πληροφορίες 

Τοποθεσία: Εργαστήρι Πολιτισμού (Αλκαμένους 11β, Σταθμός Λαρίσης) & Κέντρο για το Παιδί (Δομοκού 2, Κέντρο Αλληλεγγύης – Φρουραρχείο)

Ημέρες & ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-19:00

Ποιος/α μπορεί να συμμετάσχει: Ωφελούμενοι του επιδόματος ΤΕΒΑ

Τρόπος συμμετοχής: Εγγραφή μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στα: 210 88 46 590 (Εργαστήρι Πολιτισμού), 210 82 57 667 (Κέντρο για το Παιδί)

Με την εγγραφή δηλώνονται παράλληλα και οι ομάδες δράσεων.

Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ υλοποιείται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ως εταίρος του Δήμου Αθηναίων.