Το Δίκτυο ταξιδεύει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης!

Φύγαμε για Θεσσαλονίκη!

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) από τις 4 ως τις 7 Μαϊου 2023 θα βρίσκεται στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) και όχι μόνο!

Έχοντας για πρώτη φορά το δικό μας περίπτερο στη ΔΕΒΘ (Περίπτερο 12, σας περμένουμε εκεί!), παρουσιάζουμε τη δράση μας στο πεδίο των δικαιωμάτων του παιδιού και μαζί τα σχετικά βιβλία που έχουμε δημιουργήσει. Έμφαση δίνεται στο τελευταίο μας βιβλίο: “Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!” (συνεργασία Δικτύου με εκδόσεις Μικρή Σελήνη), που αποτελεί το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο γνώσης για παιδιά βασισμένο στα άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πέρα από την Έκθεση, στο ίδιο διάστημα επισκεπτόμαστε κι άλλα σημεία της πόλης για να συζητήσουμε για τα δικαιώματα των παιδιών και φυσικά για το “Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!”.

Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης μας στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

Δράσεις εντός ΔΕΒΘ:

Παρασκευή 5 Μαΐου, 10:00-15:00

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 8, 2ος ΟΡΟΦΟΣ, ΑΙΘΟΥΣΑ Β

Ημερίδα της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης με τίτλο: “Οι βιβλιοθήκες άνω κάτω”

Συμμετοχή του βιβλιοθηκονόμου Θανάση Κοτσοβού, υπεύθυνου της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού («Μυρσίνη Ζορμπά»), ο οποίος θα παρουσιάσει εισήγηση με τίτλο: “Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»: Δημιουργώντας φωλιές ανάγνωσης εντός και εκτός πόλης”.

Σάββατο 6 Μαΐου, 13:00-14:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!»

Άλκηστις Κατσανεβάκη, Θανάσης Κοτσοβός, Κούλα Πανάγου

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη επισκέπτεται τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και φέρνει στα παιδιά το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!» του Πάνου Χριστοδούλου και της Στέλλας Στεργίου. Το συγκεκριμένο βιβλίο θα παρουσιαστεί στα παιδιά τμηματικά, ανά κεφάλαιο – δικαίωμα. Θα δουλευτούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια: δικαίωμα στο σπίτι, δικαίωμα στο παιχνίδι, δικαίωμα στην ταυτότητα, η πόλη των δικαιωμάτων. Θα ανακαλύψουμε τα συγκεκριμένα δικαιώματα μέσα από παιχνίδια λεκτικά – γλωσσικά, κινητικά και εικαστικά. Έχω δικαίωμα να έχω την ταυτότητά μου; Να έχω ένα σπίτι; Το παιχνίδι είναι δικαίωμα; Ναι, έχουμε δικαιώματα και θα τα ανακαλύψουμε μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, στις οποίες τα ίδια τα παιδιά παίρνουν τον πρώτο λόγο και εκφράζονται ανοιχτά για αυτά που τα αφορούν.

Για παιδιά 6-8 ετών.

Σάββατο 6 Μαΐου, 14:00-15:00

STAND ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!»

Ο συγγραφέας και διευθυντής του Δικτύου Πάνος Χριστοδούλου θα υπογράφει αντίτυπα και θα συζητά με τους αναγνώστες για το νέο του βιβλίο και τα δικαιώματα των παιδιών.

Σάββατο 6 Μαΐου, 21:00-22:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

Συνάντηση με την Αμερικανίδα συγγραφέα Meg Rosoff

Η βραβευμένη συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας Meg Rossof μιλά για το έργο της μέσα από μια συζήτηση με τον συγγραφέα και διευθυντή του Δικτύου, Πάνο Χριστοδούλου.

Για παιδιά και εφήβους.

Κυριακή 7 Μαΐου, 13:00-14:00

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΙΠ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15

Συζήτηση για τα δικαιώματα των παιδιών

Με αφορμή το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!» θα ξετυλιχθεί μία συζήτηση για τα Δικαιώματα των Παιδιών στο εδώ και το τώρα. Πώς η αξιοποίηση τόσο του βιβλίου όσο και του θεάτρου καλλιεργούν και ευαισθητοποιούν τα παιδιά και τους εφήβους για τα δικαιώματά τους;

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Πάνος Χριστοδούλου (συγγραφέας, διευθυντής Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού), Μαριάννα Ψύχαλου (εκδότρια Μικρής Σελήνης), Γκέλη Αρώνη (Προϊσταμένη Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων/ Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, ΥΜΑ), Αντιγόνη Τσαρμποπούλου (εκπαιδευτικός – φιλόλογος)

Κυριακή 7 Μαΐου, 14:00-15:00

STAND ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!»

Ο συγγραφέας και διευθυντής του Δικτύου, Πάνος Χριστοδούλου θα υπογράφει αντίτυπα και θα συζητά με τους αναγνώστες για το νέο του βιβλίο και τα δικαιώματα των παιδιών.

Κυριακή 7 Μαΐου, 15:00-16:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!»

Άλκηστις Κατσανεβάκη, Θανάσης Κοτσοβός, Κούλα Πανάγου

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη επισκέπτεται τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και φέρνει στα παιδιά το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!». Το συγκεκριμένο βιβλίο θα παρουσιαστεί στα παιδιά τμηματικά, ανά κεφάλαιο – δικαίωμα. Θα δουλευτούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια: δικαίωμα στο σπίτι, δικαίωμα στο παιχνίδι, δικαίωμα στην ταυτότητα, η πόλη των δικαιωμάτων. Θα ανακαλύψουμε τα συγκεκριμένα δικαιώματα μέσα από παιχνίδια λεκτικά – γλωσσικά, κινητικά και εικαστικά. Έχω δικαίωμα να έχω την ταυτότητά μου; Να έχω ένα σπίτι; Το παιχνίδι είναι δικαίωμα; Ναι, έχουμε δικαιώματα και θα τα ανακαλύψουμε μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, στις οποίες τα ίδια τα παιδιά παίρνουν τον πρώτο λόγο και εκφράζονται ανοιχτά για αυτά που τα αφορούν.

Για παιδιά 9-12 ετών.

Δράσεις εκτός ΔΕΒΘ:

Παρασκευή 5 Μαΐου, 11:30-13:30

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!»

Το Δίκτυο και η Μικρή Σελήνη, επισκέπτονται την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και φέρνουν στα παιδιά το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!», των Πάνο Χριστοδούλου και Στέλλα Στεργίου. Με το συγκεκριμένο βιβλίο θα δουλευτεί το δικαίωμα στην ταυτότητα μέσα από παιχνίδια λεκτικά – γλωσσικά, κινητικά και εικαστικά. Έχω δικαίωμα να έχω την ταυτότητά μου; Ναι, έχουμε δικαιώματα και θα τα ανακαλύψουμε μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, στις οποίες τα ίδια τα παιδιά παίρνουν τον πρώτο λόγο και εκφράζονται ανοιχτά για αυτά που τα αφορούν.

Παρασκευή 5 Μαΐου, 18:00-19:00

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ

«Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!»

Το Δίκτυο επισκέπτεται την Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι και φέρνει στα παιδιά το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!». Το συγκεκριμένο βιβλίο θα παρουσιαστεί στα παιδιά τμηματικά, ανά κεφάλαιο – δικαίωμα. Θα δουλευτούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια: δικαίωμα στο σπίτι, δικαίωμα στο παιχνίδι, δικαίωμα στην ταυτότητα, η πόλη των δικαιωμάτων. Θα ανακαλύψουμε τα συγκεκριμένα δικαιώματα μέσα από παιχνίδια λεκτικά – γλωσσικά, κινητικά και εικαστικά. Έχω δικαίωμα να έχω την ταυτότητά μου; Να έχω ένα σπίτι; Το παιχνίδι είναι δικαίωμα; Ναι, έχουμε δικαιώματα και θα τα ανακαλύψουμε μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, στις οποίες τα ίδια τα παιδιά παίρνουν τον πρώτο λόγο και εκφράζονται ανοιχτά για αυτά που τα αφορούν.

Για παιδιά 8 ετών.

Σάββατο 6 Μαΐου, 17:30-19:00

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ DADOO (7ο χλμ Συμμαχικής Οδού, Ωραιόκαστρο)

«Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!»

Το Δίκτυο και η Μικρή Σελήνη, επισκέπτονται το Βιβλιοπωλείο Dadoo και φέρνουν στα παιδιά το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!» των Πάνο Χριστοδούλου και Στέλλα Στεργίου. Με το συγκεκριμένο βιβλίο θα δουλευτεί το δικαίωμα στο σπίτι μέσα από παιχνίδια λεκτικά – γλωσσικά, κινητικά και εικαστικά. Έχω δικαίωμα να έχω ένα σπίτι; Ναι, έχουμε δικαιώματα και θα τα ανακαλύψουμε μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, στις οποίες τα ίδια τα παιδιά παίρνουν τον πρώτο λόγο και εκφράζονται ανοιχτά για αυτά που τα αφορούν.

Για παιδιά προσχολικής / σχολικής ηλικίας.

Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη λοιπόν!

from to
Scheduled Featured ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ