Η σοβαρή κατηγορία (που βεβαίως, τηρώντας το από πολλούς ξεχασμένο τεκμήριο της αθωότητας, θα πρέπει να περιμένουμε να αποδειχθεί) με την οποία προφυλακίστηκε ένας άνθρωπος μέχρι χτες υπεράνω υποψίας, που, χάρη στα βραβευμένα βιβλία του, είχε συχνές επαφές με σχολεία και παιδιά, αποτελεί σοκ για όλους. Αντί όμως να μας ρίχνει από τα σύννεφα, πρέπει να μας υπενθυμίζει το προφανές, ότι δεν ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων. Θύτες μπορούν να υπάρχουν οπουδήποτε χωρίς όμως αυτό να χαρακτηρίζει συλλήβδην ένα χώρο, έναν κλάδο κλπ.
Προτιμότερος από γενικούς αφορισμούς είναι ο προβληματισμός, η επαγρύπνηση και η δράση και η ιστορία αυτή πρέπει να αποτελέσει επιτέλους την αφορμή. Προφανώς, η απόκτηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, πέρα από ηθικά κατακριτέα, συντηρεί ένα απεχθές κύκλωμα που κακοποιεί (σωματικά, ψυχολογικά και ηθικά), συχνά απαγάγει ή και εξαφανίζει παιδιά και άρα πρέπει να αποδοκιμάζεται και να διώκεται. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως και το ίδιο το κύκλωμα, που κι αυτό μάλλον δεν βρίσκεται και πολύ μακριά μας. Τι γίνεται λοιπόν με αυτούς που φωτογραφίζουν, βιντεοσκοπούν και στη συνέχεια αναρτούν στο λεγόμενο dark web; Που εκφοβίζουν, απειλούν, εκμεταλλεύονται, εκθέτουν και εν τέλει καταστρέφουν παιδιά; Τα υπερεξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης δεν μπορούν να τους εντοπίσουν;
Με “το κακό” να βρίσκεται ανάμεσά μας είναι επιτακτική η ανάγκη θωράκισης κάθε παιδιού με την προσωπική του ενδυνάμωση και την τήρηση αυστηρών διαδικασιών σε κάθε χώρο όπου κινείται, ώστε να προστατεύεται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Τα παιδιά που γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πού να απευθυνθούν αν απειληθούν, αν κινδυνεύσουν, πέφτουν πιο δύσκολα θύματα εκμετάλλευσης, κακοποίησης ή οποιασδήποτε παραβίασης των δικαιωμάτων τους.
Είναι απαραίτητο πολιτικές διασφάλισης παιδιών να υπάρχουν (και φυσικά να εποπτεύονται και να τηρούνται) σε κάθε χώρο και φορέα, ιδιωτικό ή δημόσιο, που έχει να κάνει ακόμη και το παραμικρό με παιδιά. Αυτό σημαίνει πως κάθε επαγγελματίας σε αυτό το χώρο ή φορέα γνωρίζει, αποδέχεται και τηρεί τις σχετικές πολιτικές.
Επιπλέον είναι απαραίτητη η διάχυση και η ουσιαστική γνώση των δικαιωμάτων των παιδιών τόσο από τους ενήλικες όσο και από τα ίδια τα παιδιά.
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) εστιάζει στη σε βάθος ενημέρωση παιδιών και ενηλίκων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες διασφάλισης της προστασίας κάθε παιδιού που προσέρχεται στους χώρους του. Τις διαδικασίες αυτές (οι οποίες συστηματικά επικαιροποιούνται και αποτελούν αντικείμενο διαρκούς επιμόρφωσης εργαζομένων και εθελοντών) οφείλουν να τηρούν όλοι όσοι συνεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με το Δίκτυο.
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού