Βιωματικό σεμινάριο: Η διαπολιτισμικότητα ως δεξιότητα ζωής στο δημοκρατικό σχολείο

H Διεύθυνση Π.Ε. Δ΄ Αθήνας (δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο – εργαστήριο με θέμα:

«Η διαπολιτισμικότητα ως δεξιότητα ζωής στο δημοκρατικό σχολείο»
Τρίτη, 16  Μαρτίου 2021 και ώρες 18:00-20:30
μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom

Το βιωματικό σεμινάριο συνδέεται με το σεμινάριο με θέμα: «Διαπολιτισμικός διάλογος με αφορμή έννοιες του περιβάλλοντος: μια πολιτιστική και περιβαλλοντική προσέγγιση στην τάξη, αξιοποιώντας το Αλφαβητάρι της ζωής», που πραγματοποιήθηκε στις 11/02/2021.

Στο εργαστήριο θα συνδεθεί η πραγματικότητα της εκπαιδευτικής πράξης με τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη. Θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης (Living Democracy, εκπαιδευτική πλατφόρμα που προωθεί την εκπαίδευση στη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο σχολείο). Οι εκπαιδευτικοί θα περιηγηθούν στις «Δεξιότητες Δημοκρατικού Πολιτισμού» με έμφαση στους Διαπολιτισμικούς Δείκτες και θα διερευνήσουν τρόπους χρήσης της πλατφόρμας «Ζούμε Δημοκρατικά».

Εισηγητές του βιωματικού σεμιναρίου είναι οι:

  • Γκέλη Αρώνη, εκπαιδευτικός, Ειδική Γραμματεία για την Προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τ. υπεύθυνη του ΥΠΑΙΘ για την εκπαίδευση προσφύγων, επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
  • Άγγελος Βαλλιανάτος, εκπαιδευτικός, επιμορφωτής εκπαιδευτικών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, την Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο  δράσεων και προγραμμάτων διαπολιτισμικού διαλόγου, το τρίγλωσσο βιβλίο για παιδιά «Αλφαβητάρι της ζωής», του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για μια διαπολιτισμική προσέγγιση με βάση έννοιες του περιβάλλοντος, μπορούν να το παραλάβουν δωρεάν με αίτημα στη φόρμα: https://forms.gle/4fZrMvbhETvfCkit5.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι προαιρετική και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα μέχρι την Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021, στις 14:00 στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πληροφορηθούν για τη συμμετοχή τους και τον τρόπο σύνδεσής τους στην πλατφόρμα παρακολούθησης, την Πέμπτη 11/03/2021, μετά τις 15:00, στο email που έχουν δηλώσει.

*Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις μετά από πιστοποίηση των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.