Βιωματικό σεμινάριο: Η διαπολιτισμικότητα ως δεξιότητα ζωής στο δημοκρατικό σχολείο

H Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας (δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων), σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οργανώνει βιωματικό σεμινάριο – εργαστήριο, εξ αποστάσεως, την  Τετάρτη27 Ιανουαρίου 2021, και ώρες 17:00-19:30, με τίτλο «Η διαπολιτισμικότητα ως δεξιότητα ζωής στο δημοκρατικό σχολείο».

Εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο των τοπικών δικτύων σχολείων «Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία, Ενεργός Πολίτης» και «Αειφόρα σχολεία στη Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας» και συνδέεται με το σεμινάριο «Διαπολιτισμικός διάλογος με αφορμή έννοιες του περιβάλλοντος: μια πολιτιστική και περιβαλλοντική προσέγγιση στην τάξη, αξιοποιώντας το Αλφαβητάρι της ζωής» (5/11/2020).

Στο εργαστήριο θα συνδεθεί η πραγματικότητα της εκπαιδευτικής πράξης με τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη. Θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης (Living Democracy, εκπαιδευτική πλατφόρμα που προωθεί την εκπαίδευση στη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο σχολείο). Οι εκπαιδευτικοί θα περιηγηθούν στις «Δεξιότητες Δημοκρατικού Πολιτισμού» με έμφαση στους Διαπολιτισμικούς Δείκτες και θα διερευνήσουν τρόπους χρήσης της πλατφόρμας «Ζούμε Δημοκρατικά».

Εισηγητές:

  • Γκέλη Αρώνη, εκπαιδευτικός, Ειδική Γραμματεία για την Προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τ. υπεύθυνη του ΥΠΑΙΘ για την εκπαίδευση προσφύγων, επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
  • Άγγελος Βαλλιανάτος, εκπαιδευτικός, επιμορφωτής εκπαιδευτικών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, την Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο δράσεων και προγραμμάτων διαπολιτισμικού διαλόγου, το τρίγλωσσο βιβλίο για  παιδιά «Αλφαβητάρι της ζωής», του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για μια διαπολιτισμική προσέγγιση με βάση έννοιες του περιβάλλοντος, μπορούν να το παραλάβουν δωρεάν με αίτημα στη φόρμα https://forms.gle/4fZrMvbhETvfCkit5.

  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/trNUMwqaUKtVnkSr6  μέχρι  την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, και ώρα 9.00 π.μ.
  • Θα δοθεί προτεραιότητα στους/τις εκπαιδευτικούς που υλοποιούν πολιτιστικό ή περιβαλλοντικό πρόγραμμα σχετικής θεματολογίας.
  • Οι εκπαιδευτικοί θα πληροφορηθούν τη συμμετοχή τους και θα λάβουν τον σύνδεσμο για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση με μήνυμα στο email που έχουν δηλώσει στη φόρμα συμμετοχής, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, μετά τις 11.30 π.μ.
  • Στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας, στο http://dipe-a-att.sch.gr/index.php/politistika-themata και στο http://dipe-a- athin.att.sch.gr/index.php/perivallontiki-ekpaidefsi, θα αναρτηθεί κατάλογος συμμετεχόντων.

* Παρακολουθήστε την μαγνητοσκόπηση του βιωματικού σεμιναρίου
https://www.facebook.com/ddp.gr/videos/143293584184446