Βραβείο για τον ΕΜΕΑ στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρόληψης του εγκλήματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023  

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) συμμετείχε σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του εγκλήματος (EUCPN) και φιλοξενήθηκε από την Ισπανική Προεδρία στη Βαλένθια στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2023. Στο συνέδριο, ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, διακρίθηκε για το έργο του στην προστασία παιδιών από το trafficking, λαμβάνοντας το δεύτερο βραβείο ετήσιου διαγωνισμού βέλτιστων πρακτικών πρόληψης της εμπορίας ανθρώπων. Αυτή η διάκριση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Δίκτυο, καθώς ως συνεργάτης και φορέας υλοποίησης του ΕΜΕΑ, αναγνωρίζεται η αδιάκοπη δουλειά των ομάδων των προγραμμάτων «Μονάδας Παιδικής Προστασίας» και “Protection for all Minors”, και επαναβεβαιώνεται η προσήλωση του φορέα στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. 

Κατά τη βράβευση αναγνωρίστηκε το γεγονός πως στόχος του ΕΜΕΑ είναι να προστατέψει μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν από εμπορία ανθρώπων, τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Ο Μηχανισμός βασίζει τη λειτουργία του στον προσεκτικό σχεδιασμό και στην αναγνώριση των αναγκών που υπάρχουν στο πεδίο, καθώς και στην πολυετή εμπειρία των ατόμων και των φορέων υλοποίησης του. Στη Βαλένθια εκπροσώπησε το Δίκτυο η Υπεύθυνη της Μονάδας Παιδικής Προστασίας, Ηλέκτρα Αντωνάτου.  

O ΕΜΕΑ συστήθηκε μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων (νυν Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας) στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χρηματοδότηση των EEA Grants (EEA and Norway Grants), EEA Grants Greece και την Κυβέρνηση της Ελβετίας, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ARSIS – Association for the Social Support of Youth και ΜΕΤΑδραση