«Υπερασπίζοντας τα δικαιώματά μου, διεκδικώ την παιδική μου ηλικία» Καμπάνια- Νοέμβριος 2014- Όλες οι εκδηλώσεις

Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου www.greekibby.gr unnamed

«Συγγραφείς – μέλη του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ, διαβάζουν κείμενά τους για τα δικαιώματα των παιδιών σε Δημοτικές Βιβλιοθήκες»
από 8 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2014

Συγγραφείς που συμμετέχουν: Αθανασίου Έρικα, Αλεξάνδρου Γιώτα, Αυτζής Μερκούριος, Ανδρικόπουλος Νικόλας, Βακάλη Συρογιανοπούλου Φιλομήλα, Βαρβαρούση Λήδα, Γεροκώστα Εύη, Δικαίου Ελένη, Ηλιόπουλος Βαγγέλης, Κοντολέων Μάνος, Μπίνιου Αθηνά, Παπαμόσχου Ηρώ Νικουλούδη Φιλιώ, Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου Λότη, Φώτου Δήμητρα, Ψαράκη Βάσω.

Σε συνεργασία με τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες: Αγίας Παρασκευής, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Χαλανδρίου, Ηλιούπολης, Αθηνών, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αγίου Δημητρίου, Πειραιά, Κηφισιάς, Κορωπίου, Ταύρου, Νέου Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας.

ΟΠΑΝΔΑ – Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων- publibrath@yahoo.gr02

«Τι θέλουν 2 κουτιά, το ένα των υποχρεώσεων και το άλλο των παιδικών δικαιωμάτων μέσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη;»
Μέσα από τρία παιδικά βιβλία, θα πλέξουμε μια ενιαία ιστορία σε σχέση με τα δικαιώματά μας. Ξεκινώντας με τη φράση : «Τα παιδιά δεν είμαστε ίδια, αλλά είμαστε ισότιμα», θα «δανειστούμε» την υδρόγειο σφαίρα από το βιβλίο: «Πες μου γιατί …δεν έχουμε όλοι το ίδιο χρώμα;».
Στη συνέχεια, θα ‘μπλεχτούμε’ στα μπλε κουβάρια του βιβλίου «Αυτό το ελάφι είναι δικό μου», για να ‘ξεπλέξουμε’ τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας.
Τέλος, θα μάθουμε να λέμε ΟΧΙ με τη βοήθεια του βιβλίου «Ξέρω να λέω ΟΧΙ».

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούποληςwww.politismos-ilioupoli.gr

«Η Λουκία και οι δυο πατρίδες»
Θα φιλοξενήσουμε την συγγραφέα Αθηνά Μπίνιου για την παρουσίαση του βιβλίου της “Η Λουκία και οι δυο πατρίδες” σε συνεργασία με το IBBY.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά

Η σ06υγγραφέας Ελένη Δικαίου, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, θα διαβάσει κείμενά της, τα οποία αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών, απευθυνόμενη σε οργανωμένη ομάδα μαθητών. Σε συνεργασία με το IBBY – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευήςvivagiaparaskevi.gr/

«Χαρίζουμε χαμόγελα στα παιδιά του κόσμου» Untitled
Θα γίνει εισαγωγική αναφορά για τα δικαιώματα του παιδιού. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα στο παιχνίδι, κυρίως μέσα από ομαδική δράση και διασκέδαση. Τα μικρότερα παιδιά θα ζωγραφίσουν και θα παίξουν αγαπημένα ομαδικά παιχνίδια, ενώ τα μεγαλύτερα θα εκφραστούν πιο ελεύθερα με σκέψεις και συναισθήματα τα οποία θα μοιραστούν με ευφάνταστο τρόπο με τα παιδιά όλου του κόσμου. Η εν λόγω δράση θα ΄ζωντανέψει΄ στις 5 Δεκεμβρίου από την ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού και θα λάβει χώρα στο παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής – Μουσείο «Αλέκου Κοντόπουλου», στο Κοντόπευκο. Η ίδια δράση θα επαναληφθεί στις 12 Δεκεμβρίου, από τους μαθητές της Δ’ τάξης του Δημοτικού, στον ίδιο χώρο.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας-Αγ.Ρέντη https://nikaiarentislib.blogspot.gr/

«Ζητήματα Εφηβείας»Untitled305
Ποιες μπορεί να είναι οι πραγματικές ανάγκες ενός εφήβου; Ποιες οι δεξιότητές του; Και πώς μπορεί η οικογένεια να αποτελέσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον;

«Αφήγηση Παραμυθιών»
Η συγγραφέας Εύη Γεροκώστα αφηγείται παραμύθια για τα δικαιώματα των παιδιών.

Σε συνεργασία με το IBBY.

06
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώναςhttps://keratsinilibrary.blogspot.gr

Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, η συγγραφέας Δήμητρα Φώτου θα διαβάσει κείμενά της για τα δικαιώματα των παιδιών, απευθυνόμενη σε οργανωμένη ομάδα μαθητών. Σε συνεργασία με το IBBY – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέαςvivliothiki@kallithea.gr06

Σε συνεργασία με το IBBY – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, στις 11.30 πμ., η συγγραφέας Λήδα Βαρβαρούση θα βρίσκεται στη Δημοτική βιβλιοθήκη Καλλιθέας, σε μια εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό, όπου θα διαβάσει κείμενά της σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Μοσχάτουhttps://www.dimosmoschatou-tavrou.gr

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου η συγγραφέας Γιώτα Αλεξάνδρου θα βρίσκεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μοσχάτου, για να διαβάσει κείμενά της αφιερωμένα στα δικαιώματα των παιδιών, σε μια ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση. Σε συνεργασία με το IBBY – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλανδρίου- Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» 05
Επίσκεψη του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου, σε συνεργασία με το IBBY.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Δημητρίου06

Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, θα βρίσκεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Δημητρίου, όπου θα διαβάσει κείμενά της σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών, απευθυνόμενη σε μαθητές. Σε συνεργασία με το IBBY – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς

Ο συγγραφέας Μερκούριος Αυτζής θα διαβάσει κείμενά του με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών , σε μια ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση, το Σαββάτο 13 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το IBBY – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου

Η συγγραφέας Ηρώ Παπαμόσχου, τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου θα διαβάσει κείμενά της σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, απευθυνόμενη σε μαθητές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το IBBY – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ταύρου

Η συγγραφέας Φιλομήλα Βακάλη – Συρογιαννοπούλου, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, θα διαβάσει κείμενά της αφιερωμένα στα δικαιώματα των παιδιών, σε μια εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό. Σε συνεργασία με το IBBY – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέου Ηρακλείου

Η συγγραφέας Έρρικα Αθανασίου, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, θα βρίσκεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ν.Ηρακλείου, για να διαβάσει κείμενά της σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, σε οργανωμένη ομάδα μαθητών. Σε συνεργασία με το IBBY – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Ιωνίας

Η συγγραφέας Έλενα Λιάτου, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στις 11 πμ., θα διαβάσει κείμενά της που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών, σε μια ανοιχτή για το κοινό, εκδήλωση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το IBBY – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπάκτουhttps://vivl-nafpakt.ait.sch.gr

«Δικαίωμα στη γνώση και στο παιχνίδι»05
Πρόκειται για δράσεις που συνδυάζουν το παιχνίδι (ηλεκτρονικό, επιτραπέζιο, θεατρικό κ.λ.π.) με την αφήγηση, αλλά και τις γνώσεις μέσα από τα Βιβλία και το Διαδίκτυο.

Εκδόσεις Σαΐτα saitapublications.gr06

«Τα δικαιώματά μου γνωρίζω , με χαμόγελο, στον πραγματικό και στον ψηφιακό κόσμο τριγυρίζω»
Α’ φάση: διαγωνισμός ζωγραφικής και συγγραφής ιστορίας (με τη μορφή διηγήματος) για τους μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Οι 15 καλύτερες ζωγραφιές και οι 15 καλύτερες ιστορίες θα εκδοθούν σε ψηφιακό βιβλίο (ebook) το οποίο θα διανέμεται δωρεάν από την ιστοσελίδα των Εκδόσεων Σαΐτα.
Β’ φάση: οι μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στην πρώτη φάση, αφού διαλέξουν ένα από τα δικαιώματα του παιδιού, θα αναλάβουν να το παρουσιάσουν με μια ζωγραφιά, ένα κείμενο, ένα σκίτσο ή με όποιο άλλο μέσο έκφρασης επιθυμούν, με την προϋπόθεση να μπορεί να αποτυπωθεί στο έδαφος. Στη συνέχεια, θα συναντηθούν την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε παραλιακό πάρκο της Καβάλας, όπου θα δημιουργήσουν ένα συλλογικό επιδαπέδιο παιχνίδι για τα δικαιώματά τους.

«Υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου στον πραγματικό και στον ψηφιακό κόσμο»
Διαγωνισμός ζωγραφικής και διηγήματος για τους μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ τάξης Γυμνασίων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Οι 15 καλύτερες ζωγραφιές και οι 15 καλύτερες ιστορίες θα εκδοθούν σε ψηφιακό βιβλίο (ebook) το οποίο θα διανέμεται δωρεάν από την ιστοσελίδα των Εκδόσεων Σαΐτα.

Εκδόσεις Κέδροςwww.kedros.gr

Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι ο Ορέστης, η Λουκία, η Θεοδώρα και ο Αρμάντο, μαζί με τη συγγραφέα Χριστίνα Φραγκεσκάκη κι όλα τα παιδιά, θα μπουν στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων και θα ανοίξουν χάρτινα πανιά.
Θα φορτώσουν τα καΐκια τους βιβλία και θα φτάσουν μέχρι την Αυστραλία. Στο δρόμο, θα δουν, θα ακούσουν, θα μυρίσουν, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν.
Θα τη βρουν την καρδιά; Πού χτυπά; Πώς χτυπά;
Να το πάρει το ποτάμι;

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ-ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟWWW.METAIXMIO.GR /POLYCHOROS
ΟΞΥΓΟΝΟ από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟOXYGONO-METAIXMIO.GR

«Αν και διαφορετικοί, ταιριάζουμε!»06
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διαφορετικότητα, τη φιλία και τη συνεργασία με αφορμή τη σειρά παιδικών βιβλίων του Αντρέας Σταϊνχέφελ ΡΙΚΟ ΚΑΙ ΟΣΚΑΡ (εκδόσεις Μεταίχμιο).
Αξιοποιώντας τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, μέσα από το παιχνίδι ρόλων, την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό, τα παιδιά γνωρίζουν τον Ρίκο και τον Όσκαρ, και συνεργάζονται για να λύσουν μυστήρια «κανονικά» αλλά και μυστήρια που ταλανίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις…

«Το βιβλίο της ειρήνης»06
Δραματοποιημένη αφήγηση του βιβλίου ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ του Τοντ Παρ.
«Ειρήνη είναι να ταξιδεύεις σε διαφορετικά μέρη!
Ειρήνη είναι να ζεσταίνεις αυτούς που αγαπάς!
Ειρήνη είναι να έχουν όλοι ένα σπίτι!
Ειρήνη είναι να υπάρχει αρκετή πίτσα για όλους τους ανθρώπους!
Ειρήνη είναι να είσαι διαφορετικός, να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου
και να βοηθάς τους άλλους.
Ο κόσμος είναι πιο όμορφος χάρη σ’ εσένα!»

Εκδόσεις Πατάκη patakis.gr 06

Μαθητικός Διαγωνισμός Βίντεο με θέμα «Ας κρατήσουμε τα όνειρα ζωντανά»
Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την πρώτη έκδοση των βραβευμένων, με το Κρατικό Βραβείο, «Ονειροφυλάκων», της Αγγελικής Δαρλάση, και στο πλαίσιο της συμμετοχής των Εκδόσεων Πατάκη στην καμπάνια του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού: «20 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2014: Υπερασπίζοντας τα δικαιώματά μου, διεκδικώ την παιδική μου ηλικία», οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν μαθητικό διαγωνισμό βίντεο μικρής διάρκειας.

«Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου»
Μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το παιχνίδι, νέες ιστορίες, τις οποίες έχουν γράψει αγαπημένοι μας συγγραφείς, θα ζωντανέψουν. Και θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους σε μέρη άγνωστα και μαγευτικά, σε κόσμους φανταστικούς που ο νους δεν τους χωρά.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς/ Δήμος Καλλιθέας –
https://www.kallithea.gr/0304
https://www.piop.gr/

Θεατρική παράσταση «Τέσσερις θαμπές μπάλες»
Η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 με ποικίλες δράσεις. Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας αυτής, προκηρύχθηκε διαγωνισμός συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από ενήλικες, που θα ολοκληρώνονταν σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, στην υποβολή ιστοριών/παραμυθιών, νικήτρια αναδείχθηκε η Κέλυ Κατσή με το έργο «Τέσσερις θαμπές μπάλες». Νικήτρια της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, για την εικονογράφηση, αναδείχθηκε η Δέσποινα Μανώλαρου. Η τρίτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώνεται με τη θεατρική απόδοση του κειμένου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εντάσσοντας με τον τρόπο αυτό τη θεατρική παράσταση στην Καμπάνια του Νοεμβρίου του 2014 για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς το έργο τελειώνει με την φράση : «…είναι δικαίωμα κάθε παιδιού».

Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζαςhttps://ha.nbg.gr jl

«Δημιουργώντας έναν δεκάλογο δικαιωμάτων του μικρού επισκέπτη σε μουσεία και αρχεία.»
Εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με το 102ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας και την εκπαιδευτικό, Ντόρα Τσιαγκάνη.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνηςhttps://www.childrensartmuseum.gr/view_subpage/49/diadrastikes-gwnies

«Το δικαίωμα να είσαι παιδί»06
Η διαδραστική γωνιά είναι σχετική με το θέμα της έκθεσης «Το δικαίωμα να είσαι παιδί». Πρόκειται για μία έκθεση ειδικά σχεδιασμένη από το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου, και αφορά επισκέπτες όλων των ηλικιών, με σκοπό να προτείνει δραστηριότητες οι οποίες παροτρύνουν την ελεύθερη εξερεύνηση των εκθεμάτων του Μουσείου, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θα διεξαχθούν δραστηριότητες οι οποίες προκαλούν τη δική σας ενεργή συμμετοχή και δράση.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείοwww.hcm.gr Χωρίς τίτλο

«Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ, Εμείς κι οι Άλλοι»
Τι σημαίνει προκατάληψη; Πόσες εκδοχές υπάρχουν για μια ιστορία; Πώς θα ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις;

Τα παιδιά ανακαλύπτουν νέους τρόπους αντιμετώπισης διαφόρων προκαταλήψεων και συνεργάζονται για να παρουσιάσουν μέσα από παντομίμα, αφήγηση ή δραματοποίηση δυο διαφορετικές εκδοχές μιας ιστορίας. Τέλος, τα βιωματικά παιχνίδια γίνονται το μέσο, ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν τη σημασία και τη δύναμη της ομάδας.

Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity (Generation 2.0 RED)g2red.org 0

Βιωματικό Παιχνίδι: «O Kύκλος»
Εισαγωγικό παιχνίδι το οποίο πραγματεύεται το θέμα της ένταξης, ως αμφίδρομη διαδικασία, καθώς και την κατανόηση των παραγόντων που επιφέρουν τον αποκλεισμό.   Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο κύκλους και αλληλεπιδρούν έτσι ώστε να κατανοήσουν βιωματικά τους όρους “ένταξη” και “αποκλεισμός”.

Βιωματικό Παιχνίδι: «Η Ταμπέλα»
Παιχνίδι Ρόλων με στόχο την κατανόηση της λειτουργίας των στερεοτύπων στην καθημερινότητα. Διανομή ρόλων με στόχο να κατανοήσουν τα παιδιά την λειτουργία των στερεοτύπων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Καλειδοσκόπιο – ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑkaleidoskopio.com

«Ομάδες Ανάγνωσης»01
Το «Καλειδοσκόπιο» εντάσσει τη δραστηριότητα ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ οι οποίες απαρτίζονται από τους ένοικους των ξενώνων «Σεμέλη» του Ψ.Ν.Α., και «Νίκη» του Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειον», στην Καμπάνια που οργανώνει το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών θα διαβαστούν λογοτεχνικά κείμενα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών και θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση με τα μέλη.

PRAKSIS – www.praksis.gr
Σχολή αυτοσχεδιασμού Improvibe
www.improvibe.gr0505

« Ελάτε να παίξουμε»
Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία μέσα από παιχνίδια βασισμένα στον αυτοσχεδιασμό, να θυμηθούν την παιδική τους ηλικία και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουν πόσο θεμελιώδης αξία είναι για την ζωή των παιδιών, τα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι θα μάθουν για τα δικαιώματά τους και στο τέλος, θα τα αποτυπώσουν ζωγραφίζοντας τα, όπως τα ίδια τα αντιλαμβάνονται.

ΚΕΘΕΑ – Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψηςwww.prevention.gr 06

«Εκπαίδευση ομότιμων στα Δικαιώματα του παιδιού»
Πέντε έφηβοι θα εκπαιδευτούν σε θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα του παιδιού και μετέπειτα θα εκπαιδεύσουν τους νέους που συμμετέχουν στις ψυχοκοινωνικές ομάδες του Στεκιού Νέων.

Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αθηνών, Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδοςsos-villages.gr05

«Πλανόδια Βιβλιοθήκη»
Σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

ΜΚΟ «Ρίζες»unnamed

Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, 10-2 το πρωί, η ΜΚΟ «Ρίζες» θα πραγματοποιήσει με εθελοντές της, παιχνίδι με κάρτες για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στο κυριακάτικο παιχνίδι που διοργανώνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Δομοκού 2 Στ. Λαρίσης.

Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας – Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης –
www.dipe-a-athin@sch.gr

«Το δικαίωμα στον ελεύθερο χώρο. Το δικαίωμα στην πόλη»
Ημερίδα και βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς.

Δ/νση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής/Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων –   Περιβαλλοντική Εκπαίδευση- https://dipeanatol.att.sch.gr/

«Τα δικαιώματα του παιδιού μέσα από το “Σκασιαρχείο”»
Εκδήλωση για τα δικαιώματα του παιδιού με την προβολή της ταινίας “Το σκασιαρχείο”, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τον Κιν/γράφο. Η προβολή θα πλαισιωθεί από ομιλίες σχετικά με την ταινία και την Παιδαγωγική “Freinet”, ενώ θα είναι ανοικτή για εκπαιδευτικούς και γονείς των σχολείων της Αν. Αττικής.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ, Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ, Σ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Χανίων
dipe-tpe@dipe.chan.sch.gr

«Ημερίδα στο πλαίσιο Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του05 Παιδιού» 06
Ημερίδα για την ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οικογενειακό περιβάλλον, τη σχολική ζωή, τις διαπροσωπικές κοινωνικές σχέσεις, καθώς και σε θέματα που αφορούν το δικαίωμα στην παιδεία, την υγεία, την ανάπτυξη, την προστασία του πολίτη κ.α.

4o Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας Βόλουmail@4nip-n-ionias.mag.sch.gr
«Διαβάζω τα δικαιώματά μου μέσα από τη Unicef»

31ο Νηπιαγωγείο Αθηνώνmail@31nipathin.att.sch.gr

«Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι»
Η δράση «Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι», θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο των διδακτικών παρεμβάσεων, από τις 15 Νοεμβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου του 2014. Οι διδακτικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, θα έχουν διάρκεια 1 έως 2 διδακτικές ώρες και θα προσαρμόζονται ανάλογα με το ενδιαφέρον των παιδιών.
Με αφορμή το βιβλίο «Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι», στο οποίο απεικονίζονται εικαστικά τα 30 άρθρα της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του ανθρώπου, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε τα Δικαιώματα του Παιδιού, ώστε να δημιουργήσουμε ατομικά και ομαδικά έργα, εικαστικής ή λογοτεχνικής φύσης.

«Καλώς ήρθατε στη Ρουάντα»
Η δράση «Καλώς ήρθατε στη Ρουάντα» θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Action Aid την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 10:30-12:30.
Συνεργάτης της Action Aid θα παρουσιάσει στα παιδιά βίντεο με την καθημερινή ζωή μιας οικογένειας στη Ρουάντα. Πριν την παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί εισαγωγική συζήτηση σχετική με το θέμα, ενώ μετά την παρουσίαση θα υλοποιηθεί εικαστικό εργαστήριο ή θεατρικό παιχνίδι. Για την επιτυχή υλοποίηση της δράσης τα παιδιά θα έχουν εμπλακεί προηγουμένως σε άλλες δραστηριότητες.

11o Νηπιαγωγείο Γλυφάδαςmail@11nip-glyfad.att.sch.gr

«Stop! Δεν έχεις δικαίωμα να… (μαθαίνω να προστατεύω τον εαυτό μου και να υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου)»
Μαθαίνω για τα δικαιώματά μου   μέσα από το εκπαιδευτικό δράμα: τα παιδιά, παίζοντας ρόλους μέσα σε ένα δραματικό πλαίσιο, φτάνουν στο σημείο να εκφράσουν αυθόρμητα τα συναισθήματα και τις ιδέες που βιώνουν.

35o Δημοτικό Σχολείο Αθηνώνhttps://skasiarxeio.wordpress.com/

« Τα παιδιά μικροί πολίτες»
Βιογραφώντας τον Κόρτσακ – Το συμβούλιο των παιδιών – Η Σύμβαση – Δουλεύοντας με το δικαίωμα της ελευθερίας – Χώρος και δικαιώματα – Αυλή και κοινότητα.

13ο 2/θ ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου
mail@13nip-rethymn.reth.sch.gr

«Tα δικαιώματα μου μαθαίνω και τον κόσμο ομορφαίνω»
Κάνουμε με τα παιδιά ένα ιδεόγραμμα για να δούμε ποια δικαιώματα γνωρίζουν, ώστε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις τους με διάφορες δραστηριότητες.

Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούποληςmail@dim-diap-n-ionias.att.sch.gr

«Τα χέρια είναι για να φροντίζουν»05
Με αφορμή την ανάγνωση ενός παραμυθιού για την ενδοοικογενειακή βία, οι μαθητές καλούνται να αναπαραστήσουν σκηνές βίας που έχουν παρακολουθήσει ή βιώσει και στη συνέχεια, να σχολιάσουν και να συζητήσουν υγιείς τρόπους επίλυσης σχετικών προβληματικών καταστάσεων. Οι μαθητές στη συνέχεια, καλούνται να δραματοποιήσουν τις προτάσεις τους για το πώς μπορούμε να επιλύσουμε τις όποιες διαφορές μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε βία λεκτική ή σωματική.

79o Δημοτικό Σχολείο Ανατ. Θεσσαλονίκης- mail@79dim-thess.thess.sch.gr

“We’ve all got rights”-animated song by UNICEF”
Παρακολουθούμε το τραγούδι στο YouTube ως μια εισαγωγή στο θέμα μας και συζητάμε με τα παιδιά ποιά από τα Δικαιώματα του Παιδιού αναφέρονται. Εκμαιεύουμε και άλλα δικαιώματα που δεν αναφέρονται και φροντίζουμε να μάθουν, αν δεν γνωρίζουν ήδη, τι ακριβώς είναι η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του παιδιού, πως προέκυψε κλπ.

«Children’s rights acronym»
Γράφουμε στον πίνακα τη φράση children’s rights και δίπλα στο κάθε γράμμα κολλάμε μια εικόνα αντιπροσωπευτική της λέξης που ψάχνουμε (το βασικό λεξιλόγιο στα αγγλικά που σχετίζεται με τα δικαιώματα του παιδιού έχει δοθεί με αφορμή την προηγούμενη δραστηριότητα). Οι μαθητές, σε ομάδες και σε προκαθορισμένο χρόνο, πχ 5 λεπτά, προσπαθούν να βρουν τη λέξη που αντιστοιχεί στο κάθε γράμμα και είναι ένα δικαίωμα της Σύμβασης.
Η ομάδα με τις περισσότερες σωστές λέξεις είναι η νικήτρια.

Δημοτικό Σχολείο Ν Ποτίδαιας, ΠΕ Ν. Χαλκιδικήςmail@dim-n-potid.chal.sch.gr

1.« Ματιές στη διαφορετικότητα»
Στα πλαίσια του ετήσιου προγραμματισμού του σχολείου μας, έχουμε προγραμματίσει για την Παγκόσμια Ημέρα του παιδιού μια εκδήλωση, όπου θα λάβει χώρα ένα δρώμενο βασισμένο την ιστορία της «Ελπίδας», και το οποίο θα παρουσιαστεί σε μαθητές και γονείς του σχολείου μας.

2.«Ματιές στη διαφορετικότητα»
Στα πλαίσια του Κοινωνικού Σχολείου, που εφαρμόζεται από φέτος στα σχολεία μας, και στο Θεματικό άξονα «κατά του ρατσισμού και του εκφοβισμού» , για την ημέρα της ενδοσχολικής βίας στις 6 Μαρτίου 2015, θα παρουσιαστεί ένα δρώμενο, βασισμένο σε ένα λογοτεχνικό βιβλίο, από τους μαθητές της Στ΄τάξης και τον εκπαιδευτικό τους, Δημήτρη Τσίτα.

Δημοτικό Σχολείο Οινουσσών “Απόστολος Παύλοςmail@dim-oinous.chi.sch.gr

1.«To Σκιάχτρο των Διακρίσεων»
Τα παιδιά γράφουν και κρεμούν στο σώμα του σκιάχτρου λόγια και ιδέες που τα φοβίζουν. Το σκιάχτρο φαίνεται μεγαλύτερο και πιο τρομακτικό, όμως μετά από ομαδική συζήτηση συμπεραίνουμε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τους ψεύτικους ανθρώπους, όσο ¨μεγαλύτεροι¨ κι αν φαίνονται. Κάθε παιδί έχει τα δικά του δικαιώματα στη νέα του ζωή και όλοι οφείλουμε να τα σεβόμαστε.

2.«Παιδικά χέρια σε δράση»
Τα παιδιά θα ακούσουν το τραγούδι των Locomondo “Υπάρχουν χέρια σαν κι αυτά”, θα το επεξεργαστούν μέσα από συζήτηση και θα παίξουνε παντομίμα σε ομάδες 4-5 παιδιών. Τι καλό μπορούν να κάνουν τα χέρια; Τι κακό μπορούν να κάνουν τα χέρια; Με όλα αυτά θα φτιάξουνε ένα κολλάζ. Θα φτιάξουμε χέρια που βοηθάνε να μεγαλώσει το δέντρο της στοργής, της βοήθειας, της συνεργασίας, του παιχνιδιού, της γνώσης κα. Στην επόμενη φάση, πάνω σε χάρτινες παλάμες τα παιδιά θα ζωγραφίσουν ό,τι έγραψαν και ό,τι αναφέραμε στη διαδικασία του κολλάζ.
Θα συγκεντρώσουμε τις χάρτινες παλάμες, τις οποίες θα πλαστικοποιήσουμε και θα τις μεταμορφώσουμε σε σελιδοδείκτες που θα μοιραστούν στα παιδιά.

3ο Δημοτικό Σχολείο Θήβαςwww.3dimthivasblogspot.com/

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιούwww.ddp.org.gr

«Παιχνίδι και παραμύθια για τα παιδιά από τις 10-2 το πρωί»
«Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και γονείς»
Untitled

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού με παιχνίδια και παραμύθια με τους εθελοντές και τους συντονιστές του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με εθελοντές της Generation 2.0 RED, με τη ΜΚΟ «Ρίζες» και με τους συγγραφείς Χριστίνα Φραγκεσκάκη από τις εκδόσεις Κέδρος και Αλεξάνδρα Μητσιάλη από τις εκσόδεις Πατάκη.

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού με εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και γονείς.

«Παίζουμε;»
10.30-11.30 το μεσημέρι

Όποιος είναι παιδί να σηκώσει τα μανίκια, γιατί ήρθε η ώρα να… παίξουμε! Ποιος είπε ότι το παιχνίδι είναι χαμένος χρόνος; Μεγάλο λάθως! Το παιχνίδι είναι όχι μόνο πηγή χαράς αλλά και μέσο ανάπτυξης της νοημοσύνης. Είναι ένας τρόπος να μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και να σεβόμαστε τον άλλον, Είναι ένας δρόμος που με όχημα τη φαντασία μας ογηγεί σε νέους κόσμους.

Βάσω Ψαράκη, συγγραφέας και εικονογράφος, Βύρων Ντέγκας, εκπαιδευτικός & εθελοντές του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

«Η παιδαγωγική σημασία του παιχνιδιού»
11.30-12.30

Το παιχνίδι είναι για το παιδί αναγκαιότητα και δικαίωμα, τρόπος μάθησης και κοινωνικής ένταξης, διασκέδασης και απόλαυσης. Και όχι μόνο για το παιδί…

Καλλιόπη Κύρδη, Μαρία Δημοπούλου, Ντόρα Τσιαγκάνη, Βάσω Νικολάου, Μπάμπης Μπαλτάς, Νατάσα Δίπλα, Μαριέτα Κουμαριανού, Μαρία Καλατζοπούλου, εκπαιδευτικοί.

«Παίζοντας δημιουργικά, ψηφιακά παιχνίδια με τα παιδιά μας»
12.30-1.30

Τα δημιουργικά ψηφιακά παιχνίδια, εκτός από σημαντική ψυχαγωγική ενασχόληση, αρχίζουν να αξιοποιούνται πολύ δυναμικά στην εκπαίδευση και να εντάσσονται στη Μάθηση που βασίζεται στην Τεχνολογία (Technology Enhanced Learning). Τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους, όπως οι κανόνες, η διάδραση, η συνεχής ανατροφοδότηση, ο συναγωνισμός, η δυνατότητα επαναλήψεων σε λανθασμένες επιλογές, η πρόκληση, η συμμετοχή σε ιστορίες κλπ, τα κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικά.

Γιάννης Κωτσάνης, Μηχανικός Πληροφορικής, Βασίλης Οικονόμου, Αναλυτής Πληροφοριακών Συστημάτων, Γιώργος Πατρώνας, Ερευνητής Ψηφιακών Συστημάτων.