Δημιουργικές Ομάδες 2015 -2016
1. «Σε έναν κόσμο μυθικό…»
Κάθε φορά θα μεταφερόμαστε νοητά στην αρχαία Ελλάδα. Θα ερχόμαστε σε επαφή με ένα θέμα της ελληνικής μυθολογίας και θα ζωντανεύουμε τους ήρωες με θεατρικό παιχνίδι και μουσικοκινητικές δραστηριότητες.
Συντονίστριες: Γιώτα Αναγνωστοπούλου, Αγγελική Νάκου, Μαρίνα Σκουτέρ
2. «Ο γύρος του κόσμου σε 10 χώρες»
Δέκα χώρες: Ισλανδία, Ιταλία, Μαρόκο, Κένυα, Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, Βραζιλία, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα γνωρίσουμε τους ανθρώπους που ζουν εκεί, πόσοι είναι, τι τρώνε, πώς ντύνονται, τι δουλειές κάνουν, πώς ζουν. Θα ανακαλύψουμε τη μυθολογία, τα έθιμα, τη γεωγραφία, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Θα ακούσουμε τα τραγούδια τους και θα μάθουμε μερικές λέξεις από τη γλώσσα τους.
Συντονίστρια: Καλλιόπη Καρούση
3. «Τα παιδία παίζει!»
Μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε. Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε με πνεύμα ομαδικότητας, σεβασμού κι αλληλεγγύης.
Συντονίστρια: Στέλλα Μπάφα
4.«Μικροί Φίλαθλοι»
Αγαπάς το ποδόσφαιρο; Σου αρέσει να συνεργάζεσαι;
Αν θέλεις να αθλείσαι και να διασκεδάζεις παίζοντας ποδόσφαιρο, είμαστε έτοιμοι να σου μάθουμε τα μυστικά: να βάζουμε γκολ, να ελέγχουμε την μπάλα, να δίνουμε πάσες και να γίνουμε ομάδα!! Θα γυμναστούμε, θα τρέξουμε, θα κάνουμε ασκήσεις. Στο τέλος της χρονιάς θα οργανώσουμε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου με όλα τα παιδιά του Δικτύου.
Συντονιστές: Στέφανος Κονόμη, Παύλος Αβντουλάι, Άννα Στίλλο
5. «Κόκκινη κλωστή δεμένη»
Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη…
δως της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει….
Η Ανέμη του Δικτύου θα αρχίσει να ξετυλίγεται με παραμύθια…
Κάθε Σάββατο θα γινόμαστε τα … «πειραχτήρια» των παραμυθιών, δίνοντάς τους άλλη τροπή και άλλο τέλος, τέτοιο ώστε να ταιριάζει πιο πολύ στο… « ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα!!!!»
Συντονίστρια: Ελένη Σεφερλή
6. «Μικροί Μουσικοί Εξερευνητές»
Ελάτε να ανακαλύψουμε τη μουσική μέσα από ψυχαγωγικές δραστηριότητες:
- Μουσικά Όργανα: Θα μάθουμε τις έννοιες του ρυθμού, της μελωδίας και θα φτιάξουμε τα δικά μας όργανα.
- Τραγούδι: Θα τραγουδήσουμε παλιά, νέα και δικά μας τραγούδια με τη συνοδεία της κιθάρας και των δικών μας οργάνων.
- Σύνθεση: Θα μάθουμε πώς φτιάχνεται ένα τραγούδι με τις δικές μας αγαπημένες λέξεις
- Μουσικά ταξίδια: Θα συναντήσουμε άλλους πολιτισμούς και διαφορετικά μουσικά είδη.
- Η «επίσκεψή» μας σε κάθε μουσική εποχή θα γίνεται μέσα από μουσικά παιχνίδια.
- Σωματική έκφραση και χορός: Θα ανακαλύψουμε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένα μεγάλο μουσικό όργανο. Χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια μας θα έρθουμε πιο κοντά στην έννοια του ρυθμού.
Συντονιστές: Βαγγέλης Αράπης, Μαρία – Σοφία Σκάλτσα
7. «Μιλάμε με τα χέρια»
Θέλεις κι εσύ να πεις «καλημέρα» ή να πεις το όνομα σου χωρίς φωνή, χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια σου και την εκφραστικότητα σου; Δεν έχεις παρά να γραφτείς στην ομάδα μας και να ανακαλύψεις το Αλφάβητο, τα νούμερα, τις ημέρες της εβδομάδας και πολλά ακόμη στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Συντονιστές: Αριστέα Πρωτονοταρίου, Θανάσης Κοτσοβός
8. Χορωδία
Θα γνωρίσουμε το τραγούδι ,τη μουσική και θα καλλιεργήσουμε τη φωνή μας. Η χορωδία μας θα εμφανίζεται στις εκδηλώσεις του Δικτύου. Και στο τέλος; Μια μεγάλη συναυλία με όλα τα τραγούδια που μάθαμε!
Συντονίστριες: Μαρίνα Τρουπιώτη, Ανδριάνα Κύρη
9.«Χρωματίζοντας τη μέρα»
Είναι άραγε η ζωή μας μια σειρά από ζωγραφιές; Κάθε ζωγραφιά αντιπροσωπεύει για τον καθένα μας μια ιστορία, μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μας κατά την οποία βιώνουμε μοναδικά και ανεπανάληπτα συναισθήματα, και κάθε ζωγραφιά στο τέλος μας προκαλεί ένα χαμόγελο, είτε την δημιουργήσαμε μετά από θλίψη είτε μετά από χαρά. Αν δεν χαμογελάμε και δεν απολαμβάνουμε τη στιγμή, τίποτα δεν είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Και τι πιο όμορφο από τα παιδικά χαμόγελα; Μολύβια, μαρκαδόροι, πινέλα αλλά και τα ίδια μας τα χέρια θα μας βοηθήσουν να αποτυπώσουμε σ’ ένα άψυχο χαρτί όλα αυτά που έχουμε μέσα μας.
Συντονίστρια: Ευγενία – Δέσποινα Καρσαμπά
10. «pianoforte ή fortepiano, δυνατά ή σιγά;»
Νότες, μέτρημα, ρυθμός,
ότι πρέπει για να γίνεις … μουσικός!!!
Ελάτε να μάθουμε τις νότες, να μάθουμε να μετράμε και να φτιάξουμε μουσική.
Ταξίδι στο μαγικό κόσμο του πιάνου.
Συντονίστρια: Ανδριάνα Κύρη
11. «Μαθαίνω παίζοντας την Αλβανική Γλώσσα»
Μέσα από παιχνίδια και βιβλία, μαθαίνουμε τη μητρική μας γλώσσα, τα τραγούδια, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας. Ερχόμαστε κοντά στις ρίζες μας και επικοινωνούμε με τους συγγενείς και τους φίλους μας στην Αλβανία.
Συντονίστρια: Ιλίρα Μπακάλη
12. «Ελάτε να ζωντανέψουμε τα παραμύθια»
Στο εργαστήρι μας παίζουμε και γινόμαστε οι ήρωες των ιστοριών που διαβάζουμε. Τι φωνή έχει το γουρουνάκι; Πώς πετάει η νεραιδούλα; Πώς θα φτιάξουμε το πιο γερό σπίτι; Τι θα έλεγε ο βασιλιάς στους υπηκόους του;
Χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας για να φτιάξουμε τα πιο μαγικά αντικείμενα με χρώματα, χαρτιά και μπόλικη χρυσόσκονη! Γινόμαστε δημοσιογράφοι και κάνουμε ερωτήσεις στους συγγραφείς των παραμυθιών που διαβάζουμε, βιντεοσκοπούμε τις συνεντεύξεις μας και τις ξαναβλέπουμε ως θεατές!!!!
Συντονίστριες: Μαρία Γουλέτα, Μαρία Μπουνιαλέτου, Αριάδνη Μαλαγαρδή, Ελισάβετ Κάνταϊ
13. «Δημιουργικό παιχνίδι στην οθόνη»
Γνωρίζουμε προγράμματα και εκπαιδευτικά παιχνίδια (Ramkind, PhotoFiltre, PowerPoint, StoryBook, Weaver, Deluce κ.ά.). Μαθαίνουμε να χειριζόμαστε σωστά και με ασφάλεια τον ηλεκτρονικό υπολογιστή διασκεδάζοντας. Καλλιεργούμε την αντίληψή μας για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Ανακαλύπτουμε τον μαγικό καινούριο κόσμο της ψηφιακής πραγματικότητας και αποκτούμε επαφή μαζί του αναπτύσσοντας τις δεξιότητές μας. Παίζουμε σε ταμπλέτες ψηφιακά παιχνίδια, διασκεδάζουμε αλλά και οξύνουμε τη σκέψη μας και τη δημιουργικότητά μας.
Συντονιστές: Σταυρούλα Κωτσάλου , Ανδρέας Γανιμάς
14. « Πινέλα, ζωγραφιές και έξυπνες κατασκευές»
Τι θα λέγατε να μεταμορφωθούμε σε τρανούς μάστορες, να πάρουμε τα εργαλεία μας και να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε μόνοι μας διάφορα αντικείμενα;
Ποιος θέλει να φτιάξει τη δική του μαριονέττα ή το δικό του μουσικό όργανο;
Ποιος θέλει να γνωρίσει τον κόσμο των κατασκευών;
Έχουμε όλα τα εργαλεία και τα υλικά! Έχετε τη διάθεση και τη φαντασία;
Πολλές εκπλήξεις σας περιμένουν!
Συντονίστρια: Βίλλυ Μήτρακα
15. «Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού»
Τι καλύτερο από ένα κρυμμένο θησαυρό; Ποιος ξέρει τι θα ανακαλύψουμε;
Ελάτε να ταξιδέψουμε μέσα από παραμύθια και κρυφά μηνύματα. Ελάτε να εξερευνήσουμε τα μυστικά μονοπάτια του θησαυρού. Ξεκινάμε με το πρώτο στοιχείο, το παραμύθι, και βρίσκουμε τα υπόλοιπα όπως κάνουν οι πειρατές. Δεχτείτε την πρόκληση!!!
Συντονίστρια: Βίλλυ Μήτρακα
16. «Μία φωτογραφία διαφορετική από τις άλλες»
Μπορούμε άραγε να φωτογραφήσουμε ορατά και αόρατα αντικείμενα; Μπορούμε να φωτογραφήσουμε έναν πραγματικό αλλά και έναν φανταστικό κόσμο; Η φωτογραφία είναι μόνο δισδιάστατη ή και τρισδιάστατη; Σε περιμένουμε στο εργαστήριο για να ανακαλύψουμε πολλά, μα πάρα πολλά μυστικά της φωτογραφίας.
Συντονίστρια: Αναστασία Βλαχάκη
17. «Να σβήσουμε τα φώτα να δούμε σινεμά» (Για όλες τις ηλικίες)
Τι πιο ωραίο από μια καλή ταινία την Παρασκευή το απόγευμα! Ελάτε να ζήσουμε την απόλαυση και τη μαγεία του σινεμά. Να δούμε ταινίες, cartoons , ντοκιμαντέρ και να συζητήσουμε τρώγοντας φρούτα και ποπ –κορν!
Συντονιστές: Θανάσης Κοτσοβός, Μαρία Μάλαϊ
18. «Κάνω βιβλίο τη δική μου ιστορία»
Το εργαστήριο αυτό θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.
Μαθαίνουμε για το καλλιτεχνικό βιβλίο και την κατασκευή του, παρουσιάζουμε διάφορα είδη πρωτότυπων βιβλίων. Καθένας μας ετοιμάζει το υλικό του (δηλαδή την ιστορία του και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει ) και σχεδιάζει πως φαντάζεται το βιβλίο του. Χρησιμοποιούμε χαρτιά που τα διπλώνουμε ανάλογα με το πώς θα θέλαμε να αποτυπώσουμε την ιστορία μας και αρχίζει η δημιουργική φάση. Συνθέτουμε το βιβλίο. Παρουσίαση τρόπων βιβλιοδεσίας και εφαρμογή στα ατομικά βιβλία.
Συντονίστρια: Δήμητρα Κουμαντάκη