Το νέο μας λογότυπο. Μια νέα αρχή πιστή στις αρχές μας. Μια νέα αρχή στην οποία σας θέλουμε μαζί μας!

Τρεις όψεις, μία ουσία. Το παιδί με τα χέρια ανοιχτά, στην αγκαλιά του χωρά ο κόσμος όλος.


Μία ομάδα ανθρώπων αρχικά, ένα σωματείο στη συνέχεια και σήμερα ένας φορέας με εξειδικευμένα προγράμματα σε 5 διαφορετικούς χώρους για κάθε παιδί, έφηβο και νέο.

Κάθε λογότυπο αποτυπώνει εύγλωττα τη μεταμόρφωση και την εξέλιξη της ταυτότητας του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού ανά τα χρόνια.

Το πρώτο λογότυπο, λιτό και διακριτικό, ίσα μια μολυβιά σε μαύρο και κόκκινο, έδωσε τη θέση του σε μια εκρηκτική φούξια «καραμέλα», σε ένα ουράνιο τόξο και σε μια λευκή, ανθρώπινη φιγούρα που το κρατά στα ανοιχτά χέρια της.

Σήμερα, με το χρώμα να κυριαρχεί παντού, το νέο λογότυπο του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού απεικονίζει με σαφήνεια το «είναι» του Δικτύου: ένα χαρούμενο παιδί, κάθε ταυτότητας, κάθε εθνικότητας, κάθε κοινωνικής καταγωγής, ένα παιδί που το Δίκτυο το ενισχύει ώστε να πατά γερά στα πόδια του, ένα παιδί που παίζει, τρέχει, γελά. 

Το σχήμα του παιδιού, που διακρίνεται ξεκάθαρα, δανείζεται τη λογική του εκπαιδευτικού παιχνιδιού tangram, το οποίο χρησιμοποιείται ανά τον κόσμο για να αναπτύξει τις δεξιότητες, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών.

Στο νέο λογότυπο, το παιδί βρίσκεται σε δυναμική κίνηση, σχεδόν χοροπηδάει, ετοιμάζεται να αγκαλιάσει ή μπορεί να πανηγυρίζει για κάτι «δικό του». Είναι χαρούμενο, εκδηλώνει τη χαρά του με όλα τα χρώματα της ίριδας.

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Πέρα από Λόγια και Συμβάσεις
Network for Children’s Rights: Beyond Words and Conventions

Το έργο του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν περιορίζεται σε λόγια ή σε συμβάσεις. Είναι έμπρακτο. Είναι η σπίθα που στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία του δύο δεκαετίες πριν, όταν το 2000, μια μικρή παρέα φίλων ήρθε σε πρώτη επαφή με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, αναζητώντας τρόπο να παρέμβει σε ένα περιστατικό κακοποίησης ανηλίκου, θέμα που και η πρόσφατη επικαιρότητα αναδεικνύει σε ζήτημα που διαχρονικά ταλανίζει την παιδική πραγματικότητα.

Η παρέα σύντομα μετουσιώθηκε σε Ομάδα Πρωτοβουλίας, αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς, συγγραφείς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και γονείς με στόχο να διαδώσει και να πιέσει ώστε να γίνεται σεβαστή η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το 2004, η Ομάδα Πρωτοβουλίας απέκτησε νομική μορφή και με αρχικά 80 ιδρυτικά μέλη, ιδρύθηκε το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με αρχικό τίτλο Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παιδιών.

Από τότε μέχρι και σήμερα, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού συνεχίζει σημαντικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις με στόχο την προώθηση, την ευαισθητοποίηση και τον έμπρακτο σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού, τα οποία δυστυχώς, εξακολουθούν να καταπατώνται και να παραμένουν επί της ουσίας άγνωστα σε πολύ κόσμο.

Βάρος δίνεται, επιπλέον, σε δράσεις με τα ίδια τα παιδιά, προκειμένου να κατανοήσουν σε βάθος τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις, μέσα από:

  • Εξειδικευμένα Προγράμματα Μη Τυπικής Εκπαίδευσης
  • Δημιουργικά Εργαστήρια
  • Κοινωνικές και Πολιτισμικές Δράσεις
  • Δράσεις Συνηγορίας και Ολιστικής Παρέμβασης

που στοχεύουν στην προστασία και στην ευημερία των παιδιών.

*Το νέο μας λογότυπο είναι μια ευγενική χορηγία της εταιρείας PIN Communications, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού:

  1. Εργαστήρι Πολιτισμού (Αλκαμένους 11β, Σταθμός Λαρίσης, 104 39)
    Α. Πλανόδια Βιβλιοθήκη
  2. Κέντρο για το Παιδί – Φρουραρχείο (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, 104 40)
  3. Εφηβικό Δίκτυο (Κωνσταντινουπόλεως 189, Κολωνός, 104 44)
    Α. Young Journalists
    Β. Efivos
    Γ. Prosvasis
    Δ. Further the Movement
  4. Το Δίκτυο στην πλατεία Τράιμπερ – Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) (Πλατεία Τράιμπερ 8, Άγιος Παύλος – Πλ. Βάθη – Μεταξουργείο)
  5. Μονάδα Παιδικής Προστασίας – Child Protection Unit (Αλκαμένους 11α, Σταθμός Λαρίσης, 104 39)