Το πρόγραμμα “Acting for children’s rights! Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο” που υλοποίησε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ολοκληρώθηκε με ένα διήμερο Φεστιβάλ που περιελάμβανε συζητήσεις, εργαστήρια και παραστάσεις με τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων από το χώρο του θεάτρου, αλλά και των διακριθέντων παιδιών του διαγωνισμού! (Το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.)
Ήταν μια πραγματική γιορτή για το θέατρο και την εφηβική γραφή και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες!
Στην καταληκτική εκδήλωση του Φεστιβάλ, παρακολουθήσαμε ως παραστάσεις τα διακριθέντα έργα του 2ου και τελευταίου σταδίου του διαγωνισμού:
Α) Κατηγορία Γυμνασίου: «Μαλλί και καρδιά… χρυσή» της Άννας-Μαρίας-Φιλοθέης Γκίκα
Β) Κατηγορία Λυκείου: «Δικαίωμα στη ζωή!» των Παρασκευή Πατρίκη, Γιώργου Σδράκα, Μυρτώ Τέγου, Ελένης Φιλίππου και Νικολέττας Χαμπέρη (6ο ΓΕΛ Τρικάλων)
(Τις βιντεοσκοπημένες παραστάσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι youtube του Δικτύου).
Οι σπουδαστές του β’ έτους της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Νέο Ελληνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Ελεάννας Τσίχλη ζωντάνεψαν στη σκηνή τις ιστορίες των παιδιών και μας παρέσυραν μαζί τους, μεταδίδοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την προστασία των παιδιών απέναντι στις διακρίσεις!
Τις παραστάσεις ακολούθησε τοποθέτηση-χαιρετισμός της Θεώνης Κουφονικολάκου, Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε βράβευση των παιδιών-συγγραφέων και των δέκα έργων που διακρίθηκαν συνολικά και στα δυο στάδια του διαγωνισμού. Υπενθυμίζουμε ότι τη δεκάδα έργων που ξεχώρισε η Επιτροπή στο 1ο στάδιο του διαγωνισμού συμπληρώνουν:
Α) Κατηγορία Γυμνασίου:
- Κρυμμένα θαύματα – Ανατολή Μαρκουλάκη
- Μπισκότα και Γάλα – Ευαγγελία Καραλή
- Ο φίλος μου – Κατερίνα – Μαρία Μπούρα, & Δανάη Οικονόμου
- Σήμερα δικάζουμε τις πεταλούδες – Δήμητρα Νταφοπούλου & Ιουλία-Γεωργία Πουλούλη
Β) Κατηγορία Λυκείου:
- Γύρω γύρω όλοι, στη μέση… ένα παιδί – Σοφία Σαρβανάκη
- Θάρρος ή αλήθεια – Αιμιλία Μιζάν-Παναγιωτάκη
- Τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός – Κίκα Καλόξυλου
- Τι χρώμα έχει η αγάπη; – Αστερία Παπαγεωργίου
Οι διακριθέντες του 1ου σταδίου έλαβαν τιμητικό έπαινο ενώ οι διακριθέντες του 2ου σταδίου έλαβαν βραβείο ειδικά σχεδιασμένο και φιλοτεχνημένο για τις ανάγκες του διαγωνισμού από τη Χαρά Μαραντίδου, αρχιτέκτονα και εικαστικό.
Επιπλέον, όλα τα παιδιά της δεκάδας έλαβαν ως έπαθλο από δέκα βιβλία εφηβικής λογοτεχνίας από τους εκδοτικούς οίκους Καλειδοσκόπιο, Κέδρος, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Πατάκης και Ψυχογιός. Τους ευχαριστούμε θερμά για την προσεκτική επιλογή των τίτλων ειδικά για τα παιδιά και την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα!
Τα παιδιά, όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι της εκδήλωσης, έλαβαν αντίτυπα της αναμνηστικής έκδοσης που δημιούργησε το Δίκτυο σε συνεργασία με την γραφίστρια Δανάη Παρουνιάδη. Η έκδοση περιλαμβάνει τα δέκα διακριθέντα έργα καθώς και κείμενο της Θεώνης Κουφονικολάκου, το οποίο θα δημοσιευθεί πλήρες στον ιστότοπο του Δικτύου μέσα στο επόμενο διάστημα.
Σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας και τα βίντεο των δύο παραστάσεων, τα οποία θα αναρτηθούν στο κανάλι youtube του Δικτύου για να είναι προσβάσιμα στο κοινό. Τέλος, όλα τα κείμενα, και των 106 έργων-συμμετοχών στο Φεστιβάλ θα αναρτηθούν στο site του Δικτύου εντός Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις.
Είμαστε ευγνώμονες σε όσους και όσες μας βοήθησαν στην υλοποίηση του προγράμματος και του Φεστιβάλ, και ιδίως στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που έκανε εφικτή την πραγματοποίηση του Acting for children’s rights! την περίοδο 2023-24. Ξεχωριστή μνεία θα θέλαμε να κάνουμε στην Πέγκυ Στεφανίδου, Εκπαιδευτικό Θεάτρου & Συνιδρύτρια Εργαστηρίου θεάτρου-Ξένια Καλογεροπούλου, που ως συντονίστρια συζήτησης μεταξύ παιδιών-συγγραφέων και σπουδαστών-ηθοποιών στην απογευματινή εκδήλωση του Σαββάτου, δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης ώστε έφηβοι και νέοι να συνδεθούν ουσιαστικά, να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους και να εκφράσουν τις ανάγκες τους. Το γόνιμο υλικό που προέκυψε από τη διαδικασία, θα αποτελέσει σημαντικό υλικό ανατροφοδότησης για το Δίκτυο αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί και πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα.
Σκοπός μας ήταν να φτάσει η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού σε όσο περισσότερα παιδιά, όσο πιο μακριά γίνεται. Πιστεύουμε πως έγινε η αρχή! Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία που έστειλαν τα έργα τους και έδωσαν περιεχόμενο στο σκοπό του προγράμματος Acting for children’s rights!
Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια!