Του Λέοντα Γκουγκούλια
Από την αρχή του ελληνικού πολιτισμού η θάλασσα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κοινωνία. Είτε το ψάρεμα είτε το εμπόριο φορτίου με πλοία, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι δεν ήταν σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες πάντα αγαπούσαν τη θάλασσα ακόμα και από την αρχαιότητα, από τους
μύθους και μέσα από τις τοιχογραφίες βλέπουμε πώς κατάφεραν να κυριαρχήσουν στα κύματα και να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Πέτυχαν μεγάλη στρατιωτική επιτυχία μέσω της θάλασσας. Μία από τις παλαιότερες ήταν η μάχη της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. όπου η Ελλάδα είχε περίπου 377 πλοία και οι Πέρσες είχαν πάνω από 600 πλοία. Οι Πέρσες έχασαν 250 πλοία ενώ οι Έλληνες 40 πλοία. Και ένα από τα πιο πρόσφατα ήταν η επίθεση στο Convoy KMF-25A όπου πολλά πλοία της παγκόσμιας δύναμης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δέχθηκαν επίθεση από το Luftwaffe του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αλλά εκτός από την κυριαρχία της μάχης, κατέκτησαν και το εμπόριο, καθώς από την αρχαιότητα συναλλάσσονταν με Φοίνικες, Αιγύπτιους και πολλούς άλλους πολιτισμούς. Χρησιμοποίησαν όμως και τη θάλασσα για τη διατροφή, ψαρεύοντας, και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα δίαιτα, τη μεσογειακή διατροφή. Αλλά καθώς σιγά-σιγά κύλησε η σύγχρονη εποχή πολλά άλλαξαν στον ελληνικό πολιτισμό, εκτός από ένα, την αγάπη τους για τη θάλασσα. Η Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας διαπραγμάτευσης, περίπου το 17,1 % αυτής. Έχει επίσης το 22ο καλύτερο ναυτικό στον κόσμο λίγο πιο μπροστά από τον Καναδά και πίσω από το Βασιλικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης. Καθώς η θάλασσα είναι μια από τις ραχοκοκαλιές του ελληνικού πολιτισμού, θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να ανακαλύψουμε έναν άλλο πολιτισμό που θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο σημασίας όπως η θάλασσα.
Το άρθο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος EFIVOS II, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή( CERV), με εταίρους τους Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού-(Ελλάδα), CIP (Κύπρος), HESED (Βουλγαρία), GEYC( Ρουμανία), Dedalus (Ιταλία), Pacto Verde( Ισπανία), Crossing Borders (Δανία).
Αποποίηση ευθύνης
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή αυτής της δημοσίευσης δεν συνιστά έγκριση του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις των συγγραφέων και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.
To πρόγραμμα EFIVOS II, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή( CERV), με εταίρους τους Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού-(Ελλάδα), CIP (Κύπρος), HESED (Βουλγαρία), GEYC( Ρουμανία), Dedalus (Ιταλία), Pacto Verde( Ισπανία), Crossing Borders (Δανία).