Δεκέμβριος 2010
Πραγματοποιήσαμε εκδήλωση για όλους του φίλους μας στο καφέ Φαεινόν και έκθεση των έργων του Ισμαήλ Χασάν με τίτλο Δέντρα από σύρμα, δράκοι από χαρτί. Ένα μικρό δάσος συρμάτινα δέντρα κι ένα πολύχρωμο πλήθος από ζώα, πουλιά και λουλούδια, δράκους, χελώνες, βατραχάκια, πάπιες, κύκνους και ψάρια των ωκεανών που αναδύονται από τον ονειρικό του κόσμο του Ισμαήλ ήταν στη διάθεση των φίλων μας. Η εκδήλωση έγινε για την υποστήριξη του Ξενώνα Φιλοξενίας του Συλλόγου Μέριμνας Ανηλίκων στον οποίο κατατέθηκαν όλα τα έσοδα, με συνδιοργανωτές το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τη Σχεδία και το Φελέκι.
Νοέμβριος 2010
Ημερίδα σε συνεργασία με τον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν/μίου Αθηνών με θέμα: «Βλέποντας τον Κόσμο με Διαφορετικά Μάτια. Παιδικό Βιβλίο και Διαφορετικότητα» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ξεπέρασε τους 500. Χαιρετισμό απηύθυναν: Θ. Πελεγρίνης, πρύτανης Παν/μίου Αθηνών, Δ. Ματθαίου, πρόεδρος ΚΕΕ, αντιπρόεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αθ. Τριλιανός, πρόεδρος Π.Τ.Δ.Ε., Βίκυ Πάτσιου, διευθύντρια τομέα ανθρωπιστικών σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Ομιλητές: Ά. Κατσίκη–Γκίβαλου, καθ. Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Αθηνών «Διαφορετικοί ήρωες, διαφορετικά παιδιά. Η εικόνα του “Άλλου” στα λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και νέους», Μυρσίνη Ζορμπά, πρ. Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, «Εμείς και οι ΄Αλλοι-Εμείς», Δημήτρης Χριστόπουλος, επ. καθ. Παντείου Παν/μίου, πρ. Ελληνικής ΄Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «Πόσο ίδιο είναι το διαφορετικό: όψεις ετερότητας μέσα από την ελληνική εμπειρία», Δημοσθένης Δασκαλάκης, καθ. Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Αθηνών, «Η σύγχρονη κοινωνία και τα δικαιώματα του παιδιού», Βίκυ Πάτσιου, καθ. Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Αθηνών, « Όψεις της παιδικής ηλικίας: ο λόγος της ουτοπίας», Τζίνα Καλογήρου, αν. καθ. ΠΤΔΕ Παν/μίου Αθηνών, «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, άλλοτε και τώρα», Αναστασία Βαφέα, διευθ. Κέντρου Παιδαγωγικής & Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία», «Τα παιδικά βιβλία που προωθούν το σεβασμό στον Άλλο και η παιδαγωγική πράξη». Επίσης παρουσιάστηκε το Θεατρικό Δρώμενο: Δραματοποίηση του Βιβλίου της Κίτυ Κρόουθερ «Ο μαύρος Κότσυφας κι ο άσπρος Γλάρος» από παιδιά της Δ2 τάξης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα σε οργάνωση-διδασκαλία Ολυμπίας Κορτσάρη.
Νοέμβριος 2010
Σεμινάριο των εθελοντών-δασκάλων του ξενώνα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΣΔΕΛ. Συμφωνήθηκε η μηνιαία συνάντηση των εθελοντών-δασκάλων. Έγινε ενημέρωση για την πρόοδο και το σχολείο των παιδιών, για προβλήματα καθώς και για άλλες δυνατότητες υποστήριξης. Στη συνάντηση συμμετείχαν 23 εθελοντές-δάσκαλοι. Διανεμήθηκαν και συζητήθηκαν τα κείμενα: 1. Γιατί μας χρειάζεται μια βάση συλλογικότητας 2.Πρόγραμμα εθελοντική δράση κοινωνικοποίησης Νοέμβριος 2009-Οκτώβριος 2010 3. Ημερολόγιο Προμηθειών Οκτώβριος 2010- Ιανουάριος 2011 4. Βασικές αρχές – πλαίσιο δράσης των εθελοντών του ΔΔΠ.
Οκτώβριος 2010
Η Ομάδα εθελοντών του Δικτύου συναντηθήκαμε με το ΔΣ του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και συζητήσαμε τους τρόπους στήριξης και ενίσχυσης του Ξενώνα. Συμφωνήθηκε η καθημερινή απογευματινή παρουσία των εθελοντών και η ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που τονώνουν την κοινωνικοποίηση των παιδιών.
Σεπτέμβριος 2010 To Δίκτυο συμμετείχε σε ενημερωτική συνάντηση που οργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τα Κοινωνικά Δικαιώματα και τη Διαδικασία Ένταξης των Αναγνωρισμένων Προσφύγων. Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η διαδικασία ένταξης των Δικαιούχων Επικουρικής Προστασίας, καθώς και οι δυνατότητες συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας και ΜΚΟ. Σεπτέμβριος 2010 Τα μέλη μας στο Facebook ξεπέρασαν τις 7.500.
Σεπτέμβριος 2010 Γιορτάσαμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς στον Ξενώνα. Οι δασκάλες/οι που τους δίδαξαν ελληνικά από πέρσι τον Νοέμβριο ήταν οι Μαργαρίτα Γέρου, Μυρτώ Γκαζιάνη, Κική Ζαράγκα, Λένα Ζήση, Μυρσίνη Ζορμπά*, Νάγια Καλφέλη, Ελεάννα Λαμπάκη, Βασίλης Λυρίτσης, Ανδρέας Μπλουμ, Ηλίας Νάτσιος, Μαρία Πιπιλή, Ερμιόνη Προκοπάκη, Βαλεντίνη Σαμπεθάι, Γιώργος Σιγάλας, Joanna Simos, Χριστίνα Σκούρτη, Ελίνα Τζανουδάκη, Ελένη Τομαή, Γιώτα Φουντά, Βίλλυ Φωτοπούλου, Ρήσος Χαραλαμπίδης. *(Βλ. Επιστολή στους μαθητές μου)
Ιούνιος-Αύγουστος 2010 Οι δράσεις μας για τον Ξενώνα* συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή όλο το καλοκαίρι, χάρη στην υπεύθυνη παρουσία και το συντονισμό της Χριστίνας, με τη συμμετοχή μελών, φίλων, εθελοντών. * (Βλ. «Τα Νέα του Ξενώνα -5»)
Iούλιος 2010 Η Ομάδα του Καταλόγου Παιδικών Βιβλίων με τίτλο Βλέποντας τον κόσμο με Διαφορετικά Μάτια, συναντηθήκαμε στα γραφεία της Σχεδίας για να γιορτάσουμε την έκδοση.
Ιούνιος 2010 Κυκλοφόρησε σε έντυπη, ψηφιακή και διαδικτυακή μορφή ο Κατάλογος Παιδικών Βιβλίων με τίτλο Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια. Πρόκειται για μια έκδοση που περιλαμβάνει την παρουσίαση 171 παιδικών βιβλίων σε 150 πολύχρωμες σελίδες μεγάλου σχήματος. Η συλλογική δουλειά μελών, φίλων και εκπαιδευτικών, αναδεικνύει ελληνικά και μεταφρασμένα βιβλία που έχουν γραφτεί με άξονα τη Διαφορετικότητα. Τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Ο κατάλογος παρουσιάστηκε στις 14 Ιουνίου στη γιορτή της λήξης της χρονιάς του 54ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών με παράλληλη έκθεση παιδικού βιβλίου. Προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων σε σχολεία, δήμους, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα.
Ιούνιος 2010 Το Δίκτυο συμμετείχε στις 14 Ιουνίου σε συνάντηση εκπροσώπων ΜΚΟ στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας. Συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα προστασίας των αιτούντων άσυλο και προσφύγων.
Ιούνιος 2010 Το Δίκτυο συμμετείχε σε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΜΚΟ για την Προστασία και Εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με θέμα τη σύνταξη της Εναλλακτικής Έκθεσης.
Ιούνιος 2010
«Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» συμμετέχει στο «Ελληνικό Δίκτυο για την καταπολέμηση της φτώχειας».
Μάιος 2010
Τα παιδιά του Ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ο Γλάρος Ιωνάθαν-Λίβινγκστον-διασκευή για παιδιά», που ανέβασαν για δεύτερη φορά φέτος τα παιδιά των Δρόμων Ζωής με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του κέντρου επικοινωνίας τους στο Γκάζι. Μετά την παράσταση, είχαν όλοι την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και ν’ ανταλλάξουν εντυπώσεις και εμπειρίες.
Μάιος 2010
Η ειδική γραμματέας του Δικτύου Χριστίνα Σκούρτη εκπροσώπησε στο συνέδριο των Γιατρών του Κόσμου με θέμα: Χωρίς Χαρτιά/ Χωρίς Υγεία; Έγκυες και παιδιά στην Ελλάδα το Δίκτυο ΜΚΟ για την παρακολούθηση της Διεθνούς Σύμβασης Δικαιωμάτων Παιδιού. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στην σύνταξη της Εναλλακτικής Έκθεσης για την εφαρμογή της ΔΣΔΠ στη χώρα μας, καθώς και στις σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης και ιατρικής φροντίδας των ασυνόδευτων ανήλικων αιτούντων άσυλο. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη λειτουργίας του «Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού» ως βασικής προϋπόθεσης για την ουσιαστική παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Μάιος 2010*
Για την υποστήριξη του Ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων οργανώθηκε από το Δίκτυο την παραμονή της Πρωτομαγιάς εκδήλωση στο καφέ Φαεινόν στα Εξάρχεια σε συνεργασία με τη Σχεδία, το Φελέκι, την Άρσις και την Αμάκα. Η συμμετοχή φίλων ήταν μεγάλη και το ποσό που συγκεντρώθηκε κατατέθηκε στον ξενώνα.
* (Περισσότερες πληροφορίες στα «Νέα του Ξενώνα -4»)
Μάρτιος 2010*
Για τη υποστήριξη του Ξενώνα οργανώθηκε από το Δίκτυο εκδήλωση στο καφέ Φαεινόν στα Εξάρχεια, σε συνεργασία με τη Σχεδία και την ομάδα το Φελέκι. Συμμετείχαν πολλοί φίλοι και εθελοντές του Δικτύου. Τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι-προσομοίωση. Η επιτροπή τους εξέταζε τις αιτήσεις που συμπλήρωναν οι έλληνες νέοι εθελοντές και τις απαντήσεις που είχαν δώσει σε ορισμένα ερωτήματα. Στη συνέχεια, μετά από συμπληρωματικές προφορικές διευκρινίσεις, απαντούσε στο αίτημά τους δίνοντάς τους μια κάρτα Ιθαγένειας Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μοιράστηκαν επίσης μπλουζάκια, κονκάρδες και έντυπο υλικό.
* (Περισσότερες πληροφορίες στα «Νέα του Ξενώνα -3»)
Ιανουάριος 2010
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο πλαίσιο των δράσεών του που αφορούν τους ανήλικους μετανάστες κυκλοφόρησε κείμενο υποστήριξης του νομοσχέδιου που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα ή φοιτούν σε ελληνικό σχολείο να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Με το κείμενο αυτό καλούσε την ελληνική κοινωνία να στηρίξει το νομοσχέδιο υπογράφοντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.PetitionOnline.com/ddpcivil/petition.html. Οι αρχικές υπογραφές ξεπέρασαν τις εννιακόσιες.
Δεκέμβριος 2009
Tο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε συνεργασία με τη Σχεδία γιόρτασαν φιλοξενούμενοι του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, το 54ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το Διαπολιτισμικό Κέντρο Καλλιτεχνικής Απασχόλησης Δήμου Ελευσίνας.
Δεκέμβριος 2009
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού και τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, διοργανώθηκε μια εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με θέμα τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από το 12ο Γυμνάσιο Περιστερίου, τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου και το Σύλλογο Μερίμνης Ανήλικων. Όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή συζήτηση θέτοντας ερωτήματα και εκφράζοντας τις αμφιβολίες και τον προβληματισμό τους μετά τις εισηγήσεις της ευρωβουλευτού κ. Άννυς Ποδηματά, της κ. Ελένης Σβορώνου (WWF), του κ. Τάκη Γρηγορίου (GREENPEACE) και της προέδρου του Δικτύου κ. Μυρσίνης Ζορμπά.
Δεκέμβριος 2009
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετείχε μαζί με τη «Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου ΜΚΟ για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ελλάδα» σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.
Νοέμβριος 2009*
Στο πλαίσιο των δράσεών του Δικτύου που αφορούν τους Ασυνόδευτους Ανήλικους Αιτούντες Άσυλο, εγκαινιάστηκε συνεργασία με το Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων για τη στήριξη του Ξενώνα Ανηλίκων.
* (Περισσότερες πληροφορίες στα «Νέα του Ξενώνα – 2» & στο κείμενο «14 Νοεμβρίου, Μια καινούρια συνεργασία του Δικτύου ξεκίνησε με το Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων»
Νοέμβριος 2009
Συμμετοχή στην Ιδρυτική Γενική Συνέλευση ΜΚΟ για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Οκτώβριος 2009
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δράσεών του Δικτύου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (E.Ψ.Y.Π.E.) , κ. Ιωάννη Τσιάντη.
Σεπτέμβριος 2009
Συνάντηση στην Ύπατη Αρμοστεία της Προέδρου του Δ.Σ. του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τον Πρόεδρο του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα , κ. Γιώργο Τσαρμπόπουλο. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με τους Ασυνόδευτους Ανήλικους στη χώρα μας.
Ιούλιος 2009
Επίσκεψη στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου. Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος και η Πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά, επισκέφτηκαν το Κέντρο Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών στο Λαύριο, ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τη λειτουργία και τα προβλήματά του με το Διευθυντή και το Προσωπικό.
Ιούνιος 2009
Aνοιχτή Επιστολή προς την ελληνική πολιτική ηγεσία για τα Παιδιά-Πρόσφυγες, τους Ασυνόδευτους Ανήλικους και την αντιμετώπιση που δικαιούνται από την Πολιτεία, με βάση τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και τις Διεθνείς Συνθήκες περί Ασύλου & Μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό η Πρόεδρος του Δικτύου, κ. Μυρσίνη Ζορμπά προσκλήθηκε σε συνάντηση από βουλευτές του Πασόκ και του ΣΥΝ, τους οποίους ενημέρωσε πιο αναλυτικά. Η επιστολή αναρτήθηκε επίσης στην ιστοσελίδα του προέδρου του Πασόκ κ. Γ. Παπανδρέου www.papandreou.gr
Ιούνιος 2009
To Δίκτυο συμμετείχε στο διήμερο με θέμα Δικαιώματα του Παιδιού, Διήμερο συνεργασίας για την εφαρμογή των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οργάνωσε Tο Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία» με την υποστήριξη της Νομαρχίας Πειραιά και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) Α.Ε.
Μάιος 2009
Συνάντηση ΜΚΟ με το Συνήγορο του Παιδιού , στην οποία συμμετείχαν 44 εκπρόσωποι από 34 ΜΚΟ, και όπου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η συγκρότηση προσωρινής Οργανωτικής Ομάδας για την εκπόνηση προτεινόμενου πλαισίου λειτουργίας Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Μάιος 2009
Στο πλαίσιο της δράσης μας Παιδικά Βιβλία- Βλέποντας τον κόσμο με ΔιαΦοΡεΤιΚά ΜάΤιΑ κάναμε την πρώτη Έκθεση Βιβλίου στο Κέντρο Καλλιτεχνικής Απασχόλησης του Δήμου Ελευσίνας σε συνεργασία με το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία».
Μάιος 2009
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετείχε στις πολυήμερες εκδηλώσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης για την επέτειο της Πρωτομαγιάς. Το Δίκτυο διοργάνωσε το παιχνίδι του Χαμένου Θησαυρού, στο οποίο συμμετείχαν ομάδες από όλα τα Δημοτικά σχολεία της Σύρου και δώρισε βιβλία για τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Επίσης, το Δίκτυο έλαβε μέρος με εκδηλώσεις σχολείων στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Τα αόρατα παιδιά» που ήταν αφιερωμένη στους εκατοντάδες ανήλικους που εργάστηκαν στα εργοστάσια της Σύρου.
Φεβρουάριος 2009
Παιδικά Βιβλία- Βλέποντας τον κόσμο με ΔιαΦοΡεΤιΚά ΜάΤιΑ. Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού οργάνωσε ομάδες εργασίες προκειμένου να δημιουργήσει και να εκδώσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 έναν κατάλογο βιβλίων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που αφορούν τη διαφορετικότητα.
Ιστορικό Δράσεων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την περίοδο 2008-2000
Δεκέμβριος 2008
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού το Δίκτυο συμμετείχε στη διοργάνωση εκδηλώσεων του Δήμου Ερμούπολης Σύρου. Η Πρόεδρος του Δικτύου Μυρσίνη Ζορμπά μίλησε μαζί με εκπαιδευτικούς και άλλους ομιλητές σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Σύρου με θέμα: Τα Δικαιώματα των παιδιών. Επίσης, το Δίκτυο συμμετείχε σε μια βραδιά που πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο της Σύρου και ήταν αφιερωμένη στην Παιδική εργασία και σε όσα παιδιά εργάστηκαν στη Βιομηχανία της Σύρου.
Οκτώβριος 2008
Συμμετoχή στη δημιουργία Εθνικού Δικτύου των Ελληνικών ΜΚΟ που προωθεί ο Συνήγορος του Παιδιού.
Δεκέμβριος 2007
Ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ με θέμα “Η διαφορετικότητα και το παιδικό βιβλίο”.
Οκτώβριος 2007 – Μάρτιος 2008
“Η διαφορετικότητα και το παιδικό βιβλίο”, πρόγραμμα σε συνεργασία με τις ΜΚΟ ΣΧΕΔΙΑ και ΕΑΔΑΠ με χρηματοδότηση του ιδρύματος Bernard Van Leer
Ιούνιος 2006
Σεμινάριο με θέμα “Εισοδηματική κατάσταση στον αγροτικό τομέα – Πιθανή σχέση με την αγροτική εργασία”. Ομιλήτρια Καλλιόπη Παχάκη (Οικονομολόγος).
Απρίλιος 2006
Σεμινάριο με θέμα “Το έργο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού”. Ομιλήτρια Παρασκευή Νάσκου (Καθηγήτρια Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών).
Απρίλιος 2006
Σεμινάριο με θέμα: “Παιδί στο ίδρυμα: Προστασία ή κοινωνικός αποκλεισμός;”. Ομιλήτρια Ελένη Αγάθωνος-Γεωργοπούλου (Δρ. Ψυχολογίας, Εμπειρογνώμων Παιδικής Προστασίας).
Μάρτιος 2006
Σεμινάριο με θέμα: “Παιδικότητα ενηλίκων – Τρυφερότητα, χειραφέτηση και νέες μορφές βίας”. Ομιλητής Παναγής Παναγιωτόπουλος (Παν. Αθηνών).
Απρίλιος 2005
Απονομή Βραβείων του Β’ Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Δικτύου, με θέμα: “Η συμβίωση σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία”, Ζάππειο Μέγαρο.
Μάρτιος – Απρίλιος 2005
Παρουσίαση του βιβλίου “Ε, φίλε!” και του Δικτύου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, τον ΄Εβρο, την Ξάνθη.
Μαρτίος 2005, Βρυξέλλες
Συμμετοχή στο Fourth Regional Meeting of NGO Coalitions in Europe.
Ιανουάριος – Ιούνιος 2005
Μηνιαία Σεμινάρια στη Στοά του Βιβλίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με ομιλητές τους: Γιώργο Μόσχο (Συνήγορο του Παιδιού), Ιωάννη Τσιάντη (ΕΨΥΠΕ), Ευγενία Κουτσουβάνου (παν. Αθηνών), Γιάννη Πανούση ( παν. Αθηνών), Μιχάλη Ρηγίνο (Οικονομικό παν.) , Εύη Χριστοφιλοπούλου ( ΕΑΠ), Νίκο Παπαδάκη( Παν. Πελοποννήσου), Δ. Λογιάδου ( Κοιν. Επιστ.)
Δεκέμβριος 2004
Παρουσίαση του βιβλίου “Ε, φίλε!” (εκδ. Κέδρος) στο Ζάππειο Μέγαρο. Το βιβλίο περιέχει εξομολογήσεις παιδιών από 12 χώρες, που ζουν στην Ελλάδα ως μετανάστες, πρόσφυγες ή παλλινοστήσαντες. Τα κείμενα προέκυψαν από το διαγωνισμό του Δικτύου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παιδιών για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα: «Δρόμος μετ’ εμποδίων… με όραμα, προσπάθεια κι ελπίδα».
Οκτώβριος 2004, Βρυξέλλες
Συμμετοχή μετά από πρόσκληση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, στο συνέδριο του CHICAM (Children in Communication about Migration).
Εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2004
Το Δίκτυο σε συνεργασία με το EURONET απευθύνθηκε σε όλα τα κόμματα, προκειμένου να περιληφθούν τα Δικαιώματα του Παιδιού στα προγράμματά τους.
Ιούνιος 2004
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα παιδιά που σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή.
Απρίλιος 2004
Απονομή βραβείων του Α’ Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Δικτύου στο Ζάππειο.
Μάρτιος 2004
Α’ Πανελλήνιος Διαγωνισμός με θέμα ” Δρόμος μετ’ εμποδίων με όραμα, προσπάθεια και ελπίδα”. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν παιδιά μεταναστών, προσφύγων και παλιννοστούντων.
Μάρτιος 2004
Ίδρυση του Δικτύου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Φεβρουάριος 2004
Εκδήλωση στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με θέμα “Ασφαλέστερο περιβάλλον στο Διαδίκτυο για παιδιά και εφήβους”.
Δεκέμβριος 2003
Παρουσίαση του βιβλίου “Ένα μέλλον χωρίς παιδική εργασία” στη Θεσσαλονίκη.
Νοέμβριος 2003
Παρέμβαση της Μ. Ζορμπά για τον Παιδικό Αναλφαβητισμό στο Α’ Παγκόσμιο Προοδευτικό Φόρουμ.
Οκτώβριος 2003
Εκδήλωση στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με θέμα ” Ένα μέλλον χωρίς παιδική εργασία”, όπου παρουσιάστηκε η έκδοση της ομότιτλης έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Ιούνιος 2003
Αποστολή στα μέλη της «Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης», κειμένου με τίτλο “Το Μέλλον της Ευρώπης είναι το Μέλλον των Παιδιών”, το οποίο συνυπογράφουν Ευρωβουλευτές, Έλληνες Βουλευτές, και εκατοντάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί
Μάρτιος 2003
Εκδήλωση με θέμα “Η σημασία του νεοσύστατου θεσμού του Συνηγόρου του Παιδιού” στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με ομιλήτριες τις Μυρσίνη Ζορμπά και Μαρία Μητροσύλη.
Φεβρουάριος 2003
Εκδήλωση με θέμα “Μαζί στο σχολείο, Μαζί στη ζωή”, στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή μαθητών σχολείων ειδικής αγωγής και μαθητών δημοτικών και γυμνασίων, οι οποίοι μίλησαν για τα “δικά τους ιδιαίτερα δικαιώματα”.
Ιανουάριος 2003
Σχολεία του Δικτύου συμμετέχουν σε ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί προωθούν την ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Ιανουάριος 2003
Ευχαριστήρια επίσκεψη παιδιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Συνήγορο του Παιδιού από την Ελληνική Βουλή (Δεκέμβριος 2002).
Δεκέμβριος 2002
Εκδήλωση του Δικτύου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στη Στοά του Βιβλίου.
Οκτώβριος 2002
Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού στις Βρυξέλλες, όπου η Μ. Ζορμπά παρουσίασε τον προβληματισμό και τις δράσεις που αναλήφθηκαν στη χώρα μας καθώς και την πρωτοβουλία για δημιουργία Δικτύου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2002
Συναντήσεις σε πόλεις της Ελλάδας για το Συνήγορο του Παιδιού, καθώς και τη δημιουργία Δικτύου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Μάιος 2002
Ειδική Σύνοδος του ΟΗΕ για τα παιδιά (Ν. Υόρκη), όπου η Μ. Ζορμπά εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετέφερε απόψεις για τα δικαιώματα των παιδιών. Συμμετοχή της ίδιας στο κοινοβουλευτικό φόρουμ “Βουλευτές σε δράση υπέρ των παιδιών”.
Απρίλιος 2002
Εκδήλωση με θέμα “Ο Συνήγορος του Παιδιού: Ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και τη διαμόρφωση πολιτικής για την παιδική ηλικία” στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
Απρίλιος 2002
Δημόσια διαβούλευση στο Ζάππειο, με θέμα : “Ο Συνήγορος του Παιδιού: Ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και τη διαμόρφωση πολιτικής για την παιδική ηλικία”, με τη συμμετοχή ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού, του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη, πανεπιστημιακών, καθώς και φορέων και ΜΚΟ. Η εκδήλωση έδωσε αποφασιστικό έναυσμα στη θεσμοθέτηση του έλληνα Συνήγορου του Παιδιού.
Μάρτιος 2002
Υποβολή πρότασης ψηφίσματος για τη θεσμοθέτηση “Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για τα Παιδιά” από τη Μ. Ζορμπά ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μάρτιος 2002
Εκδήλωση στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με τη συμμετοχή της ποιήτριας και Ακαδημαϊκού Κικής Δημουλά και μαθητών.
Δεκέμβριος 2001
Αντιπροσωπεία παιδιών επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, στον οποίο κατέθεσε τη “Διακήρυξη” για την ανάγκη θεσμοθέτησης του Συνηγόρου του Παιδιού.
Δεκέμβριος 2001
Εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, με θέμα “Μιλάμε την ίδια γλώσσα”. Καταγράφηκαν οι συχνότερες περιπτώσεις καταπάτησης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και εξεδόθη η πρώτη “Διακήρυξη” όπου τονίζεται η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του Συνηγόρου του Παιδιού
Νοέμβριος 2000
Ημερίδα στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με θέμα “Εκπαίδευση παιδιών μεταναστών”. Με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και εκπαιδευτικών, αναλύθηκε η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης Συνηγόρου του παιδιού στη χώρα μας.