«Από τις προοδευτικές ιδέες στην πράξη», 2 Μαρτίου 2011

Tην Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011, στις 6:30 το απόγευμα

το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού συνδιοργάνωσε με τους

Athens Voice, Θέατρο Εξαρχείων και SARCHA

ανοιχτή συζήτηση με τίτλο

Από τις προοδευτικές ιδέες στην πράξη

στο Θέατρο Εξαρχείων,Θεμιστοκλέους 69,Εξάρχεια.

                                                               

                                                    Από τις προοδευτικές ιδέες στην πράξη…

Σε μια εποχή κρίσης καθένας μας έχει συχνά καλές ιδέες που θα ήθελε να πραγματοποιήσει, προκειμένου να εκφράσει βαθύτερες επιθυμίες του,  δοκιμάζοντας να βρει κι άλλους που τις συμμερίζονται. Η κοινωνική αλληλεγγύη, η οικολογία, η αντίθεση στην ξενοφοβία, η κοινή καλλιτεχνική έκφραση, ο διάλογος για θέματα που θεωρούμε σημαντικά, η ανάγκη για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, η διάθεση για συλλογικότητα στο δημόσιο χώρο κλείνουν μέσα τους ισχυρή  δύναμη  ιδεών και την ανάγκη να δράσουμε πρακτικά. Ωστόσο, η πράξη μας φαίνεται συχνά μια  νεφελώδης διαδικασία, μακρινή, δύσκολη ή μάταιη και η συμμετοχή βρίσκει εμπόδια, αμφιβολίες  κι αναβολές.

Ποιος είναι άραγε ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει από τις προοδευτικές ιδέες στην πράξη; Πώς μπορεί κάποιος να βγει από τον κόσμο της ανακύκλωσης του στοχασμού  και να περάσει σε έναν πραγματικό διάλογο με τους άλλους στον έξω κόσμο; Τι είναι αυτό που σε κάνει να πάρεις τις κρίσιμες αποφάσεις που οδηγούν στη συνεργασία, τη δημόσια παρέμβαση,  τη μετατροπή των επιλογών σου σε κοινό με άλλους πρόγραμμα;

Οι κινήσεις που εμφανίζονται τελευταία στην πόλη δείχνουν ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι περνούν από τις ιδέες στην πράξη χωρίς να τους σταματά το γεγονός ότι είναι μια μικρή μόνο παρέα φίλων, δεν έχουν αρκετά χρήματα ή κινδυνεύουν να γελοιοποιηθούν στα μάτια τρίτων γιατί αγαπούν το ποδήλατο, νοιάζονται για τους γύρω τους ή θέλουν να φυτέψουν δέντρα. Αυτές οι δράσεις έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται και να πετυχαίνουν αποτελέσματα που έμοιαζαν απίθανα στο ξεκίνημα.

Όλες μαζί, παρά τη διαφορετική αφετηρία,  προσανατολισμό,  στόχευση ή  επιδιώξεις σχηματίζουν ένα  δίκτυο μέσα στην πόλη που αποτελείται από αρκετές χιλιάδες ανθρώπους. Όλες μαζί έχουν μια κοινή βάση που στηρίζεται στον εναλλακτικό προβληματισμό, τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή, το βίωμα, τη δοκιμασία των ιδεών στο πεδίο της πραγματικότητας. Όλες μαζί αποτελούν επίσης μια δέσμη ανεξάρτητων πολιτικών παρεμβάσεων κινηματικού χαρακτήρα, ανοιχτής συμμετοχής, συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Για το ζήτημα αυτό θα κουβεντιάσουμε  άνθρωποι που δοκιμάζουμε στην πράξη καθημερινά τις ιδέες μας μέσα από διαφορετικούς δρόμους και διαφορετικές πρωτοβουλίες.

Οι αρχικές παρεμβάσεις των ομιλητών θα είναι πεντάλεπτες. Οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στη συζήτηση θα είναι τρίλεπτες, ώστε να έχουμε  όλοι και όλες την ευκαιρία να θέσουμε συνοπτικά τον προβληματισμό μας.

Ομιλητές

Φώτης Γεωργελές, δημοσιογράφος Παρατηρώντας την Αθήνα  και εκδίδοντας την Athens Voice

Αννίτα Δεκαβάλλα, ηθοποιός Τα Εξάρχεια στην πράξη

Κωστής Παπαϊωάννου Αθήνα, πόλη σε μετάβαση

Αντώνης Λιάκος, ιστορικός Από το θεωρητικό στον πρακτικό βίο

Φώτης Ψυχάρης, εκπαιδευτικός Δάσκαλος στον Άγιο Παντελεήμονα

Σπύρος Κουλοχέρης, δικηγόρος-Ελλ. Συμβ. για τους Πρόσφυγες Τ΄ είν΄ η πατρίδα μου;

Μαρία Θεοδώρου, αρχιτέκτων Η από κοινού έρευνα της σκοτεινής πλευράς της πόλης

Χρήστος Μπουλώτης, αρχαιολόγος συγγραφέας Αντίσταση με μελάνι