ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
- «ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ»
Θα δημιουργήσουμε ένα «εφημεροπεριοδικό» που θα φιλοξενεί απόψεις, στήλες, ρεπορτάζ, καλλιτεχνικά, ατζέντα κλπ. Τα παιδιά θα μάθουν πώς στήνεται μια εφημερίδα, πώς λειτουργεί και ιεραρχείται, πώς επιλέγονται τα θέματα και οι εικόνες αλλά και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, το ρόλο των διαφημίσεων, τη διακίνηση του εντύπου και την προβολή του μέσα και έξω από το σχολείο. Στόχος να αναδείξει κάθε παιδί το ταλέντο του (γραφή, διοίκηση, ατελιέ, marketing) και να αποκτήσει «εφημερίδα» το Δίκτυο και το Εργαστήρι Πολιτισμού.
Συντονίστρια: Αγγελική Μπιρμπίλη (Διευθ. Σύνταξης Athens Voice)
Κάθε ΠΕΜΠΤΗ στις 5μμ
- «ΜΙΚΡΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ»
Με αφορμή το γεγονός πως το εργαστήρι θα πραγματοποιείται στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης, θα κάνουμε με τα παιδιά ένα διαφορετικό ταξίδι, ένα ταξίδι στον κόσμο της τέχνης. Συνδυάζοντας το πραγματικό με το φανταστικό (την έννοια του ταξιδιού, του σταθμού, του δρόμου με την φυσική διάσταση του χώρου του σταθμού ή του κοντινού μετρό) γνωρίζουμε στιγμές από την ιστορία της τέχνης βιωματικά. Χρησιμοποιούμε εργαλεία και υλικά, εφαρμόζουμε τεχνικές, συνεργαζόμαστε, δημιουργούμε αλλά και ερχόμαστε σε επαφή με γνωστά εικαστικά έργα όλων των εποχών. Στόχος να απολαύσουμε και να δημιουργήσουμε αλλά και να αντιληφθούμε την τέχνη σαν χώρο συνάντησης με τον άνθρωπο και τον κόσμο.
Σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική αστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ
Συντονίστρια: Πολυξένη Τσοπάνογλου (εικαστικός-παιδαγωγός)
Κάθε ΠΕΜΠΤΗ 6-7.30
- «Μικροί αρχειονόμοι σε δράση»
Γνωριμία με ένα σύγχρονο Αρχείο και μια παλαιά (που ανανεώνεται συνεχώς) βιβλιοθήκη. Επίσκεψη σε όλους τους χώρους του Αρχείου (χώρος αρχειονομικών εργασιών, αρχειοστάσια, εργαστήριο συντήρησης, μικροφωτογράφησης, μουσειακοί χώροι, βιβλιοθήκη). Παιχνίδια-δραστηριότητες μέσα στους χώρους. Εργαστήρι κατασκευής χειροποίητου χαρτιού στο αίθριο (στην πρώτη συνάντηση, 1/11, πριν χειμωνιάσει).
Τα αρχεία αποτελούν τη μνήμη του παρελθόντος. Η διατήρηση αρχείων ισχυροποιεί τη δημοκρατία σε μια ελεύθερη κοινωνία με απαραίτητη προϋπόθεση την ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στα αρχεία και τις πληροφορίες που περιέχουν. Η εύκολη πρόσβαση βοηθάει στον περιορισμό της αυθαιρεσίας κάθε είδους εξουσίας. Η πρόσβαση στις πρωτογενείς πηγές βοηθάει τον πολίτη που έχει αξιώσεις για συμμετοχή στη γνώση να ενεργοποιήσει την κρίση του, να συγκροτήσει προσωπική άποψη, να διαμορφώσει αυτόνομη στάση και, εν τέλει, του παρέχει δικαιώματα διεκδίκησης.
Χώρος: Μέγαρο Διομήδη (3ης Σεπτεμβρίου 146)
Συντονίστρια: Μαρία Λεμπέση (ιστορικός)
Κάθε Πέμπτη του Νοεμβρίου (1/11, 8/11, 15/11, 22/11 και 29/11) στις 4μμ