Διήμερο εκδηλώσεων για τα έμφυλα στερεότυπα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Προσδοκώ – Επιθυμώ

Διήμερο εκδηλώσεων για τα έμφυλα στερεότυπα

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνουν σειρά δράσεων, με στόχο τον προβληματισμό γύρω από θέματα έμφυλων στερεοτύπων στη σύγχρονη κοινωνία. Για όλο το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Μαΐου 2023, 11:00-19:00, στην Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, μία εικαστική έκθεση ένα αναλόγιο, μία ανοιχτή συζήτηση και ένα εικαστικό workshop δίνουν τροφή για σκέψη πάνω στα έμφυλα στερεότυπα. Οι δράσεις πλαισιώνονται από έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη που αποτέλεσαν και το έναυσμα, την έμπνευση για τον σχεδιασμό του συνολικού πρότζεκτ, παρόλο που ίδια η εικονογράφος ξεκίνησε από μια άλλη διαφορετική ματιά.

Γυναίκες εδώ και τώρα, γυναίκες χθες και σήμερα. Προσδοκώ-Επιθυμώ. Παραιτούμαι -Αντιστέκομαι. Η πρωτότυπη αυτή δράση είναι το αποτέλεσμα του project που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού με αφορμή τα έργα της Ντανιέλας Σταματιάδη και περιλάμβανε τρία εργαστήρια δημιουργικής γραφής και δύο εικαστικά. Σε αυτά συμμετείχαν γυναίκες -μητέρες, εκπαιδευτικοί επαγγελματίες και έφηβα κορίτσια- με σκοπό να αναδυθούν οι διαφορετικές ματιές των γυναικών και να θιγούν μέσω της τέχνης τα στερεότυπα για την θέση της γυναίκας.

Τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής υλοποίησαν οι γνωστοί συγγραφείς Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελένη Σβορώνου και Αγγελική Δαρλάση. Τα εικαστικά εργαστήρια σχεδίασαν και υλοποίησαν οι εικαστικοί Δάφνη Κουρή, Παύλος Νικολακόπουλος, Νάντια Παράσχου.

Η δράση «Προσδοκώ – Επιθυμώ, Παραιτούμαι – Αντιστέκομαι » παρουσιάζει στο κοινό εικαστικές δημιουργίες και κείμενα ως έναυσμα για την ανάπτυξη προβληματισμών και γόνιμων συζητήσεων για τα έμφυλα στερεότυπα. Οι τέχνες δίνουν το όχημα για να αναδυθούν οι προβληματισμοί και γίνονται το μέσο για δημιουργηθεί χώρος για καινούργιες ματιές.

Πρόγραμμα διημέρου:

Σάββατο 13/5

• 11:00-19:00, Εικαστική έκθεση, “Πορτρέτα γυναικών που δεν σκόπευαν ή δεν όφειλαν να αλλάξουν τον κόσμο”, με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη και δημιουργίες εμπνευσμένες απ’ αυτά.

Επιμέλεια εκθεσης: Δάφνη Κουρή, Κούλα Πανάγου

• 17:30-19:00, Δραματουργικό αναλόγιο, « Γυναίκες χθες και σήμερα, εδώ και τώρα.» Οι επιθυμίες, οι προσδοκίες, τα όνειρα, οι συμβιβασμοί, οι αντιστάσεις, οι ήττες, η καθημερινότητα, ο φόβος και η ελπίδα… Ποιες λέξεις μπορούν να περιγράψουν, να αφορίσουν, να λυτρώσουν…

Ιστορίες που γράφτηκαν με αφορμή τα πορτρέτα της Ντανιέλας Σταματιάδη , διανθισμένες με λογοτεχνικά κείμενα και μαρτυρίες ,θα διαβαστούν σε μορφή αναλογίου από τις Χρύσα Διαμαντοπούλου (ηθοποιός -σκηνοθέτις), Άννα Μαρία Στεφαδούρου (σκηνοθέτις), Τζίνα Σταυρουλάκη (ηθοποιός).

Κυριακή 14/5

• 11:00-19:00, Εικαστική έκθεση, “Πορτρέτα γυναικών που δεν σκόπευαν ή δεν όφειλαν να αλλάξουν τον κόσμο”, με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη και δημιουργίες εμπνευσμένες απ’ αυτά.

• 12:00-14:00, Ανοιχτή συζήτηση, “Οι γυναίκες οφείλουν να αλλάξουν τον κόσμο;. Συμμετέχουν οι: Αγγελική Δαρλάση (συγγραφέας), Βαγγέλης Ηλιόπουλος (συγγραφέας), Ζωγραφένια Καλλιμάνη (Sports Lawyer -Member of Girl Power Academy Athens ), Δήμητρα Κογκίδου (Καθηγήτρια στο Α.Π.Θ., πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο Α.Π.Θ), Χριστίνα Κορομηλά (Social Media Specialist-Member of Girl Power Academy Athens), Μαρία Λεωνίδα (σκηνοθέτις), Ελένη Σβορώνου (συγγραφέας), Ντανιέλα Σταματιάδη (εικονογράφος)

Συντονισμός συζήτησης: Πόπη Κύρδη, Κούλα Πανάγου (Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού)

17:00-19:00, Εικαστικό Workshop ,«Περνώντας το Κατώφλι» με τη Λήδα Βαρβαρούση (εικονογράφος, συγγραφέας). Στο εργαστήριο «Περνώντας το Κατώφλι» οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, δημιουργούν, παίζουν και μεταφέρονται σε έναν άλλον κόσμο μέσα από την τεχνική του Expressive art therapy. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες.

Δήλωση συμμετοχής εδώ.

Τοποθεσία

Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, 10680, Αθήνα

Γλώσσα

Ελληνικά

from to
Scheduled Featured ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ