Παρουσιάζουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν τα παιδιά από την Νάξο, την Κύπρο, την Κρήτη, την Αθήνα και την Έδεσσα.
Απάντησαν σε ποσοστό 85% γυναίκες και 15% άντρες.
Σε μεγάλο ποσοστό δεν γνώριζαν τα δικαιώματά τους (60,7%) όταν ήταν παιδιά, το 32,8% γνώριζε κάποια από αυτά, ενώ μόλις το 6,6% δήλωσε ότι τα γνώριζε.
Να σημειώσουμε, ότι παίρνοντας υπόψη την ηλικία όσων απάντησαν, όταν ήταν παιδιά είτε δεν είχε ακόμα υπογραφεί η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού, είτε είχαν περάσει λίγα χρόνια από την υπογραφή της.
- Οι περισσότεροι/-ες απάντησαν ότι υπέστησαν καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, στην παιδική τους ηλικία. Πολύ λίγοι ήταν εκείνοι που απάντησαν ότι δεν θυμούνται ή ότι δεν ένιωσαν να έχει καταπατηθεί κάποιο τους δικαίωμα.
Συνοψίζοντας τις απαντήσεις η καταπάτηση αφορούσε ζητήματα:
– Βίας και κακοποίησης, σωματικής και ψυχικής
– Ελευθερίας έκφρασης και διατύπωσης της γνώμης τους. Κάποιοι επεσήμαναν ότι δεν τους
– Διακρίσεις, στο σχολείο, στο σπίτι, στην κοινότητα.
Ενδεικτικές απαντήσεις:
[Καταπατήθηκε] Το δικαίωμα να λέω τη γνώμη και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους συμμαθητές μου.
[Καταπατήθηκε] Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και επιλογής. Ένιωθα ένα άβολο ον ένα τηλεκατευθυνόμενο αντικείμενο.
Ένιωσα πολύ άσχημα καθώς ήξερα ότι η γνώμη μου δεν μετράει για τους δικούς μου ανθρώπους, για θέματα που αφορούν την δικιά μου ζωή. Όσον αφορά την τέχνη νιώθω ότι η μηδενική επαφή που έχω με αυτήν , εξαιτίας των γονέων μου, με έχει κάνει πιο δυστυχισμένο άτομο…
Η διαβίωση σε αρμονικό και ήσυχο περιβάλλον. Οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί μεταξύ των γονιών ήταν σχετικά συχνοί και έντονοι. Είχα περισσότερο την υποστήριξη του πατέρα μου σε τέτοια περιστατικά, αλλά ένιωθα ότι το αντιμετώπιζα μόνη μου και κυρίως ότι δεν υπολόγιζαν την ύπαρξη μου και την ψυχική μου ηρεμία όταν “αποφάσιζαν” να μαλώσουν[Καταπατήθηκε] Το δικαίωμα του να με αγαπούν για αυτ;o που είμαι. Ένιωθα άσχημα και μερικές φορές απομόνωση.
- Ας δούμε τι απάντησαν στο ερώτημα “Πώς ένιωσες όταν καταπατούνταν τα δικαιώματά σου“.
Οι περισσότεροι απάντησαν ότι αισθάνονταν
– Φόβο
– Αδικία
– Ανασφάλεια
– Απομόνωση
– Παραγκωνισμό
– Ταπείνωση
Τα παιδιά περιμένουν τις απαντήσεις σας στα ερωτήματά τους με αφορμή τα 30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από την Ελλάδα. Η έρευνά τους συνεχίζεται.
Σας καλούμε όλους και όλες να τους απαντήσετε. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ρωτούν και να λαμβάνουν απαντήσεις.