Πλανόδια Βιβλιοθήκη

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη, που στήνεται μέσα σε μερικά λεπτά σε πλατείες, σχολεία, δημόσιους κήπους, κέντρα φιλοξενίας/ξενώνες προσφύγων, φεστιβάλ κλπ. Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να επισκεφθούν τον συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων και, παράλληλα, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, να μάθουν τα δικαιώματά τους, καθώς και πώς να τα προασπίζονται και να τα διεκδικούν. 

Με αφορμή την Πλανόδια Βιβλιοθήκη, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα βιβλία, διαβάζουν και ακούν ιστορίες, παίζουν παιχνίδια και λαμβάνουν μέρος σε ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες, που σκοπό έχουν να τα ψυχαγωγήσουν, διαπαιδαγωγήσουν αλλά και να τα ευαισθητοποιήσουν σε διάφορα θέματα και, κυρίως, στο ζήτημα της προάσπισης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μαζί με τα παιδιά και οι γονείς, μέσω της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης, έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ειδικές δράσεις ενθάρρυνσης ανάγνωσης βιβλίων. 

Δεδομένων των νέων συνθηκών που έχει επιφέρει η πανδημία, η Πλανόδια Βιβλιοθήκη προσάρμοσε τη δράση της, δημιουργώντας μια νέα μορφή των δράσεών της και υλοποιώντας τις εξ’ αποστάσεως και με ασφάλεια. Έτσι, στις περιόδους που δεν μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα διά ζώσης, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, μπαίνει στις σχολικές αίθουσες ως Διαδικτυακή Πλανόδια  Βιβλιοθήκη. 

Η δράση της είναι ζωντανή σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις τόσο εντός της Αθήνας, όσο και σε όλη την Ελλάδα, δια ζώσης ή διαδικτυακά. Έχει ταξιδέψει μέχρι τα Κύθηρα, στο πλαίσιο πραγματοποίησης δράσεων σε σχολεία περιοχών της άγονης γραμμής. Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη βρέθηκε στην Αμοργό για τη συμμετοχή της στο BLUESTARINO FESTIVAL 2021, το 1ο νομαδικό παιδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα. Μετά από κάλεσμα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου – Μάρπησσας Πάρου ταξίδεψε για ένα διήμερο στην Πάρο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, τον Νοέμβριο 2021 η Πλανόδια Βιβλιοθήκη συμμετείχε διαδικτυακά στο KIDOT στη δράση Kids Are Right. Επίσης, έχει σταθερή παρουσία κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Βιβλίου Ζαππείου και ήταν μια από τις δράσεις που πραγματοποιούνταν το 2018, στο πλαίσιο της “Αθήνας – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. 

Η δράση της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης υλοποιείται με την υποστήριξη του The Hellenic Initiative. Εργαστήρι Πολιτισμού – Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη
Αλκαμένους 11β
10439 Αθήνα
Τηλ. 210 8846590