Πλανόδια Βιβλιοθήκη

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη αποτελεί κομμάτι της Παιδικής Βιβλιοθήκης «Μυρσίνη Ζορμπά». Είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη που στήνεται σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και με διαδραστικό τρόπο φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το 2013 με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Με την Πλανόδια Βιβλιοθήκη δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά μέσω του βιβλίου, να συμμετάσχουν σε παιχνίδια και δημιουργικές δράσεις μέσα από τις οποίες μαθαίνουν τα δικαιώματά τους, το πώς να τα διεκδικούν αλλά και τον σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων. Επιπλέον ενεργοποιούνται σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, συνυφασμένα με τα δικαιώματά τους.

Οι δράσεις της πραγματοποιούνται πανελλαδικά σε σχολεία, βιβλιοθήκες φορείς, ενώ έχει αναπτύξει εξειδικευμένες δράσεις για παιδιά σε δομές φιλοξενίας προσφύγων. Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη είναι ενεργή και σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Αποτέλεσε μία από τις σημαίνουσες δράσεις του “Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018” (υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων), ενώ αποτελεί πλέον θεσμό η συμμετοχή της σε Φεστιβάλ Βιβλίου (Πεδίον του Άρεως [ΣΕΚΒ], Θεσσαλονίκη [ΔΕΒΘ]) αλλά και η δράση της για παιδιά, καθώς και τα βιωματικά σεμινάριά της για εκπαιδευτικούς σε περιοχές εκτός Αττικής (όπως Κύθηρα, Αμοργός, Πάρος, Ζάκυνθος, Χαλκιδική, Εύβοια, Ναύπλιο, Κέα κ.α.).

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη έχει λάβει στο παρελθόν χρηματοδότηση από σημαντικούς φορείς και ιδρύματα (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Open Society Foundation, The Hellenic Initiative, Υπουργείο Πολιτισμού κ.α.) ενώ το πρόγραμμά της τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καθιστώντας το βασικό και εμβληματικό πρόγραμμα του Δικτύου. Το 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού επισκέφθηκε τον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και πραγματοποίησε τη δράση της με τα παιδιά του 54ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες και προγραμματισμό δράσεων:

Εργαστήρι Πολιτισμού – Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Αλκαμένους 11β, Σταθμός Λαρίσης, Αθήνα, Τ.Κ. 10439

Τηλ.: 210 88 46 590