Ο Δήμος Ανατ. Σάμου υποδέχεται το U-Report για την ολοκλήρωση της πρώτης δημοσκόπησης

Το U-Report, η παγκόσμια πλατφόρμα της UNICEF για την προώθηση της συμμετοχής των νέων στα κοινά, ταξίδεψε στον Δήμο Ανατολικής Σάμου και παρουσιάστηκε σε μαθητές σχολείων της περιοχής.

Αθήνα, 10 Μαΐου 2022: Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, διοργάνωσαν εκδήλωση στο Δημαρχείο του Βαθέως τη Δευτέρα 9 Μαΐου, με στόχο την παρουσίαση της πλατφόρμας σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής, που είχαν την δυνατότητα να απαντήσουν στην πρώτη δημοσκόπηση πριν την ολοκλήρωση της! Αυτή είναι η 5η εκδήλωση που διεξάγεται στην Ελλάδα για την προώθηση της πλατφόρμας U-Report σε εφήβους και νέους!

Εβδομήντα μαθητές συμμετείχαν στην εκδήλωση, έκαναν εγγραφή και παρακολούθησαν μια σύντομη εκπαίδευση σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής τους στα κοινά, την ηλεκτρονική διαβούλευση και την σημαντικότητα της εμπλοκής των νέων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τους αφορούν! Επιπλέον, οι μαθητές εξέφρασαν τις δικές τους ιδέες σχετικά με τα οφέλη συμμετοχής σε δημοκρατικές διαδικασίες, όπως η ανάπτυξη διάφορων δεξιοτήτων, η διεύρυνση πνευματικών οριζόντων και η δημιουργία ισχυρών φιλικών δεσμών. Αργότερα, οι μαθητές έμαθαν για το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ως νέοι U-Reporters, οι μαθητές απάντησαν στην πρώτη δημοσκόπηση με θέμα “Τι θα θέλατε από τις τοπικές αρχές για να κάνουν τις πόλεις σας πιο φιλικές προς τα παιδιά και τους νέους;” Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα ληφθούν υπόψη για την ανάπτυξη σχεδίων δράσης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά», στο οποίο έχει ενταχθεί ως υποψήφια πόλη ο Δήμος Ανατολικής Σάμου. Στο τέλος της εκδήλωσης, διαπιστώθηκε πως οι 580 απαντήσεις που έχουν ληφθεί από έφηβους και νέους διαφόρων περιοχών της Ελλάδας συμπίπτουν, με τις προτεραιότητες και ανησυχίες των νέων να είναι κοινές. Η καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας και δημιουργία εγκαταστάσεων αθλητισμού και αναψυχής είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες των νέων για την ανάπτυξη πόλεων με γνώμονα τις απόψεις των νέων που τις κατοικούν!

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος παρευρέθηκε στην εκδήλωση και μίλησε στους μαθητές για τη σημασία της συμμετοχής στη δημόσια ζωή σημειώνοντας ότι «…οι φωνές σας είναι ατόφιες και δυνατές και συμβάλλουν στο χτίσιμο ενός μέλλοντος όπως το θέλουμε και το έχουμε ονειρευτεί όλοι. Σε έναν τόπο που έχει δοκιμαστεί αλλά έχει ποιοτικό πρόσταγμα, γυρίζουμε μαζί τη σελίδα με αυτή την εκδήλωση και φέρνουμε όλοι μαζί την αλλαγή!»

Παρούσα ήταν επίσης και η Ασπασία Πλακαντωνάκη, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, η οποία απευθύνθηκε στους μαθητές λέγοντας πως «…η αλλαγή μπορεί να έρθει από εσάς, εκφράζοντας τη γνώμη σας μέσω των δυνατοτήτων που σας δίνονται για συμμετοχή. Μόνο έτσι νομίζουμε πως τα προγράμματα μας θα έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, γι’ αυτό βλέπουμε και αυτή την εκδήλωση σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ώστε να ακούσουμε ενεργά από εσάς!»

Με την ολοκλήρωση της πρώτης δημοσκόπησης, τα αποτελέσματα θα σταλούν στους Δήμους που συμμετείχαν, με στόχο την ενσωμάτωση τους στην χάραξη πολιτικών για καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης παιδιών και νέων στις πόλεις τους.  Η πλατφόρμα U-Report θα συνεχίσει δυναμικά το ταξίδι της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τα παιδιά και οι νέοι στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν μέλη του U-Report Greece και να συμμετάσχουν στην πρώτη δημοσκόπηση στέλνοντας τη λέξη «ΕΓΓΡΑΦΗ» μέσω Viber, Facebook Messenger ή WhatsApp.