Ο Δήμος Αθηναίων καλωσορίζει το U-Report με εκδήλωση στο Σεράφειο

Το UReport, η παγκόσμια πλατφόρμα της UNICEF για την προώθηση της συμμετοχής των νέων στα κοινά, εγκαινιάστηκε στην Αθήνα την Τρίτη 5 Απριλίου και παρουσιάστηκε σε εφήβους και νέους που διαμένουν στο Δήμο Αθηναίων, με την πρώτη δημοσκόπηση να λαμβάνει χώρα ζωντανά!

Αθήνα, 7 Απριλίου 2022: Mε μία εναρκτήρια εκδήλωση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα μαζί με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, καλωσόρισαν το U-Report στην Αθήνα ξεκινώντας την πρώτη δημοσκόπηση μέσω της πλατφόρμας σχετικά με τις προσδοκίες των παιδιών και των νέων από τις πόλεις τους.

Περισσότεροι από 90 μαθητές, γυμνασίου και λυκείου, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση όπου πραγματοποιήθηκε  εκτενής παρουσίαση του U-Report, δίνοντας στους συμμετέχοντες περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πως να εγγραφούν στην πλατφόρμα που δίνει την ευκαιρία σε έφηβους και νέους να μοιραστούν τις απόψεις τους για  ζητήματα που τους αφορούν και τους επηρεάζουν μέσω μηνιαίων δημοσκοπήσεων!

Σχεδόν το σύνολο των μαθητών και των νέων που ήταν παρόντες στην εκδήλωση εγγράφηκαν άμεσα στην πλατφόρμα και ως νέοι U-Reporters απάντησαν στην πρώτη δημοσκόπηση με θέμα «Τι θα θέλατε από τις τοπικές αρχές για να γίνουν οι πόλεις σας πιο φιλικές προς τα παιδιά και τους νέους;” Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα ληφθούν υπόψη για την κατάρτιση των σχεδίων δράσης στα πλαίσια του Προγράμματος «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά», στο οποίο ο Δήμος Αθηναίων έχει προσχωρήσει ως υποψήφια πόλη από το Μάϊο του 2021.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, κα. Κατερίνα Γκαγκάκη που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της,  ζήτησε από τους μαθητές και τους νέους που παραβρέθηκαν να πουν τι σημαίνει για τους ίδιους μια πόλη φιλική προς τα παιδιά, με τις φωνές τους να ακούγονται δυνατά και καθαρά «Ελευθερία», «Ίσα Δικαιώματα», «Προσβασιμότητα», «Αγάπη»!

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με τη σημασία της δημοκρατικής συμμετοχής των παιδιών και των νέων στα κοινά καθώς και το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση, οδηγώντας σε έναν παραγωγικό διάλογο για τα δικαιώματά τους όπως κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η κα. Γκαγκάκη άκουσε προσεκτικά τις απόψεις και τους προβληματισμούς των μαθητών, επαινώντας τους για το θάρρος να εκφράσουν τις απόψεις τους και να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους για τη βελτίωση των κοινοτήτων τους. Μετά το τέλος της παρουσίασης, τους ευχαρίστησε για την παραγωγική συζήτηση και τους υπενθύμισε ότι η κοινωνική και πολιτική αλλαγή ξεκινά από τους ίδιους.

Παρόντες ήταν επίσης ο Διευθυντής του Δικτύου, Πάνος Χριστοδούλου και η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, Ασπασία Πλακαντωνάκη, εκφράζοντας αμφότεροι την ανάγκη να ακουστούν οι φωνές των εφήβων και νέων, κάτι που ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί μέσω της πλατφόρμας του U-Report Greece.

Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, Ασπασία Πλακαντωνάκη δήλωσε: «Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση στο Σεράφειο και το Δήμο Αθηναίων για τη συνεχή στήριξή του. Η ενεργός συμμετοχή τους στη συζήτηση μας εντυπωσίασε και είμαστε πολύ αισιόδοξοι πως το UReport θα δώσει το βήμα σε νέους της χώρας μας να μοιραστούν τις απόψεις τους για θέματα που τους αφορούν καθώς στόχος μας είναι η νεολαία να είναι μέρος της λύσης για ένα καλύτερο μέλλον.»

Ο Διευθυντής του Δικτύου, κ. Πάνος Χριστοδούλου επίσης είπε: «Οι νέοι είναι το μέλλον γι’αυτό είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους στα κοινά και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις απόψεις τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Το U-Report είναι ένα εργαλείο ενδυνάμωσης για τους νέους της χώρας μας καθώς είναι μία πλατφόρμα που τους δίνει τη δυνατότητα ακουστούν και να εκφραστούν ελεύθερα. Γι’αυτό και τους ενθαρρύνουμε όλους να εγγραφούν και να κάνουν τη διαφορά για την κοινότητά τους αλλά και τη γενιά τους

Με την εγκαινίαση της ελληνικής πλατφόρμας, το U-Report λειτουργεί πλέον σε 90 χώρες σε όλο τον κόσμο, με περισσότερους από 21,5 εκατομμύρια U-Reporters. Τα παιδιά και οι νέοι στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν μέλη του U-Report Greece και να συμμετάσχουν στην πρώτη δημοσκόπηση στέλνοντας τη λέξη «ΠΟΛΗ» μέσω Viber, Facebook Messenger ή WhatsApp.

 

Σχετικά με την UNICEF

Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου. Μάθετε περισσότερα για το έργο της UNICEF στην Ελλάδα και τον κόσμο στο www.unicef.org/greece.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Όλγα Σιώκου Σιόβα, Επικεφαλής Επικοινωνίας | Τηλ: +30 211 2340 297 | Email: osiokou-siova@unicef.org   

Aκολουθήστε τη UNICEF Greece: Facebook, Instagram, Twitter

 

Σχετικά με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με εμπειρία δύο δεκαετιών στην προώθηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, με στόχο τη διάδοση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μάθετε περισσότερα για τη δράση του Δικτύου στο https://ddp.gr/.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αγγελική Δημούλια, Υπεύθυνη Επικοινωνίας | Τηλ:+30 211 0133 919  | Email: a.dimoulia@ddp.gr

Aκολουθήστε τo Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Facebook, Instagram, LinkedIn