Sanctuary City

Ένα έργο της Ειρήνης Λιναρδάκη στον δημόσιο χώρο της Κυψέλης

σε επιμέλεια του Almir Koldzic και της Νιόβης Ζαραμπούκα-Χατζημάνου

«Θεατράκι» (Φωκίωνος Νέγρη & Σκύρου, Κυψέλη)

28–30 Μαρτίου 2023

 

 

Το Sanctuary City είναι ένα νέο έργο της εικαστικού Ειρήνης Λιναρδάκη, το οποίο ενεργοποιείται στον δημόσιο χώρο της Κυψέλης –στην οδό Φωκίωνος Νέγρη στις 28, 29 και 30 Μαρτίου– και συνοδεύεται από ένα δημόσιο πρόγραμμα συζητήσεων και εργαστηρίων. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό έργο κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο αναπτύχθηκε με τη συμβολή παιδιών και νέων τόσο από τις ήδη εδραιωμένες όσο και από τις νεοαφιχθείσες κοινότητες του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Το έργο αποτελεί ανάθεση του οργανισμού Counterpoints Arts (Ηνωμένο Βασίλειο / Ελλάδα) και αναπτύχθηκε μέσα από μια συνεργασία ανάμεσα στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στη Unicef Greece, στην Athens Comics Library και στο The Home Project.

 

Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στον όρο που χρησιμοποιούνταν στις αρχαίες ελληνικές δημοκρατίες για τους ιερούς τόπους, ενώ επίσης σχολιάζει τη δικαιοδοσία που έχουν οι τοπικές αρχές –και ιδιαίτερα της Βόρειας Αμερικής– να υπονομεύουν τις προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεων για την επιβολή της νομοθεσίας για τη μετανάστευση. Η λέξη «sanctuary», η οποία μεταφράζεται ως ιερό, άδυτο, άσυλο ή καταφύγιο, περιγράφει τελικά τον τόπο που οι άνθρωποι είχαν και έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν ανά πάσα στιγμή, ακόμα και αν στις μέρες μας αυτό το δικαίωμα συχνά καταστρατηγείται από την αφιλόξενη μεταναστευτική πολιτική.

 

Το Sanctuary City είναι η δεύτερη κατά σειρά ενός κύκλου τριών συνολικά αναθέσεων που ξεκίνησε με την εγκατάσταση We Apologize του Adrian Paci, η οποία παρουσιάστηκε στην πλατεία Βικτωρίας το 2021. Η έντονη συζήτηση που πυροδότησε το έργο του Paci γύρω από το ζήτημα του δημόσιου χώρου, εμπλέκοντας έναν μεγάλο αριθμό συνομιλητών, επικεντρώθηκε στο έργο και έθεσε το ερώτημα «Πού αναφέρεται το “we”; Σε εμάς; Ή μήπως σε αυτούς;». Η ανταπόκριση στο έργο του Paci παρακίνησε τους επιμελητές Almir Koldzic και Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου να συνεχίσουν να εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή, αλλά αυτή τη φορά με σκοπό να συμπεριλάβουν ένα μεγαλύτερο «εμείς» στην όλη διαδικασία. Έτσι, προσκάλεσαν την Ειρήνη Λιναρδάκη, μια καλλιτέχνιδα με μακρά εμπειρία στις συνεργασίες με διάφορες κοινότητες και στον δημόσιο χώρο, να δημιουργήσει ένα συλλογικό έργο για τον δημόσιο χώρο σε συνεργασία με τους νεότερους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι ανήκουν τόσο σε νεοαφιχθείσες όσο και σε ήδη εδραιωμένες κοινότητες.

 

Πληροφορίες

 

Τοποθεσία

«Θεατράκι»

Φωκίωνος Νέγρη & Σκύρου, Κυψέλη

113 61, Αθήνα

 

Διάρκεια

28–30 Μαρτίου 2023

 

Ημέρες και ώρες επίσκεψης

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, 16:00–20:00

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, 10:00–20:00

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, 10:00–20:00

 

Δημόσιες συζητήσεις 

Sanctuary City: Μια συζήτηση με την καλλιτέχνιδα Ειρήνη Λιναρδάκη για το νέο της έργο

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, 18:00–20:00

Συνομιλητές: Βάσω Βλητσάκη (26ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών), Ειρήνη Λιναρδάκη, Θεόφιλος Τραμπούλης (ΕΜΣΤ) 

Συντονισμός: Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου

 

Ποιος έχει το δικαίωμα να μιλήσει και να δράσει στον δημόσιο χώρο;

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, 18:00–20:00

Συνομιλητές: Ιλιρίντα Μουσαράι (Αρχείο Αλβανικής Μετανάστευσης – ΑΣΚΙ), Μαρίνα Νάκη (Άμα), Νίκος-Ντέτζι Οντουμπιτάν (Generation 2.0)

Συντονισμός: Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου

 

Εργαστήρια

Κατά τη διάρκεια του δημόσιου προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά και νέους. Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε, είτε ατομικά είτε μαζί με την ομάδα παιδιών με την οποία σχετίζεστε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο counterpointsgr@gmail.com

 

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο counterpoints.gr@gmail.com ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα counterpointsarts.org.uk

 

* Η καλλιτέχνις θα βρίσκεται στο «Θεατράκι» για να συνομιλήσει με την τοπική κοινότητα και να συμμετάσχει στα δημόσια εργαστήρια που θα πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της εγκατάστασης.

** Τα μέλη της ομάδας διευκόλυνσης κοινού θα βρίσκονται στο «Θεατράκι» για να μιλήσουν για το έργο. Μη διστάσετε να τα προσεγγίσετε και να ρωτήσετε σχετικά! 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

 

 

from to
Scheduled Featured ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ