Στη σημερινή μας εποχή

Της Χαμπίμπα Ομάρ

Στην σημερινή μας εποχή, η κλιματική αλλαγή αποτελείται ένα από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα παγκοσμίως. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτά που χρησιμοποιούν δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην δίνουν καμία απολύτως σημασία.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ακραίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όλες οι χώρες του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, ώστε να υπάρχουν αρκετές πλημμύρες σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου. Σε ορισμένες περιοχές, ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσεις εμφανίζονται όλο και συχνότερα, ενώ άλλες περιοχές δοκιμάζονται από καύσωνες, πυρκαγιές και ξηρασίες μεγάλης έντασης. Σε μεγάλο βαθμό επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και πολλά είδη φυτών και ζώων που προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα κλιματικά δεδομένα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα καυσαέρια αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Τέλος, η κλιματική αλλαγή μπορεί ακόμη να επηρεάζει την υγεία κάθε ανθρώπου, αφού κάποια άτομα, και συγκεκριμένα παιδιά και ηλικιωμένοι, πάσχουν ήδη από ασθένειες και όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Όμως, για κάθε πρόβλημα πάντα υπάρχει λύση. Στο συγκεκριμένο, υπάρχουν πολλή τρόποι για να σωθεί το περιβάλλον αλλά και οι ψυχές που ζουν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν σε αυτό. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει το κάθε άτομο να συνειδητοποιήσει το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις που έχει. Ακόμα, πρέπει να μην καταναλώνουμε πολλή ενέργεια, όπως το να κλείνουμε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μας συσκευές όταν δεν χρειάζεται.

Επιπλέoν, πρέπει να κρατάμε τα πάρκα καθαρά, διότι τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Επίσης, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε ποδήλατα αντί για τα αυτοκίνητα μας, αφού τα αυτοκίνητα παράγουν και αυτά διοξείδιο του άνθρακα. Εάν αυξηθεί σε μεγάλα ποσοστά, θα καταστραφεί το όζων που μας προστατεύει. από τις μεγάλες θερμοκρασίες. Τέλος, θα ήταν καλό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους γύρω μας για τον κίνδυνο που προκαλεί η κλιματική αλλαγή σε εμάς και στους γύρω μας.

Το άρθρο δημιουργήθηκε ως μέρος του προγράμματος CERV: Efivos in Europe

Αποποίηση ευθύνης

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή αυτής της δημοσίευσης δεν συνιστά έγκριση του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις των συγγραφέων και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

To πρόγραμμα EFIVOS II, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή( CERV), με εταίρους τους Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού-(Ελλάδα), CIP (Κύπρος), HESED (Βουλγαρία), GEYC( Ρουμανία), Dedalus (Ιταλία), Pacto Verde( Ισπανία), Crossing Borders (Δανία).