Συνάντηση των παιδιών του Δ1 τμήματος του 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών με την κα Χριστίνα Δάλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρο της Μεσογειακής Εταιρίας για τις Νευροεπιστήμες.
Ευχαριστούμε πολύ την κα Δάλλα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα και την προθυμία της να απαντήσει στις ερωτήσεις των παιδιών!
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Η Δρ. Χριστίνα Δάλλα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκλεγμένη Πρόεδρος της Μεσογειακής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες. Επίσης, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το European Brain Foundation, section-editor στο European Journal of Neuroscience για θέματα διαφορών φύλου, μέλος του Communications Committee της FENS και μέλος της Εκπαιδευτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του European College of Neuropsychopharmacology. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Ναρκωτικών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2018-2022 και είναι μέλος επιτροπών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και της επιτροπής Ισότητας Φύλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει λάβει βραβεία όπως αυτό για τις νέες γυναίκες στην Επιστήμη από την L’Oreal-Unesco και έχει πλούσιο ερευνητικό συγγραφικό έργο (75 δημοσιεύσεις και 15 κεφάλαια σε βιβλία). Η έρευνά της εστιάζεται στις διαφορές του φύλου στα συμπεριφορικά, νευροβιολογικά ευρήματα και στις πιθανές θεραπείες. Συγκεκριμένα ασχολείται με τον ρόλο του φύλου σε προκλινικά μοντέλα στρες και κατάθλιψης και στη θεραπεία διαταραχών με τη χρήση συμπεριφορικών, νευροχημικών και ενδοκρινολογικών προσεγγίσεων σε αρσενικά και θηλυκά πειραματόζωα. Τέλος, η Δρ. Δάλλα συμμετέχει σε ομιλίες και δράσεις για το ευρύ κοινό για θέματα Νευροεπιστημών, Φαρμακολογίας και Γυναικών στην Επιστήμη, ενώ έχει συμμετάσχει στην έκδοση ή στην επιμέλεια της μετάφρασης έξι βιβλίων για το ευρύ κοινό από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Για το πρόγραμμα:
Σκοπός του προγράμματος είναι η αποδόμηση του έμφυλου στερεοτύπου μέσα από την εμπλοκή των παιδιών – κοριτσιών και αγοριών, ηλικίας 9-12 – σε δραστηριότητες STEM με την συμμετοχή γυναικείων θετικών προτύπων από τα πεδία STEM που θα προέρχονται από παρόμοια περιβάλλοντα με εκείνα των παιδιών, έτσι ώστε να αναδειχτεί η πορεία τους φτάνοντας να κάνουν τα συγκεκριμένα επαγγέλματα. 4 γυναίκες πρότυπα θα συμμετέχουν σε συνάντηση/συζήτηση με παιδιά ηλικίας 9-12ετών γύρω από το επάγγελμα τους.
Προηγείται ένα εργαστήριο από την ομάδα των παιδαγωγών του Δικτύου σχετικά με το STEM και την γυναίκα που θα συναντήσουν, ώστε να βγάλουν τα ίδια τα παιδιά ερωτήσεις προς την γυναίκα- πρότυπο. Η συνάντηση αυτή βιντεοσκοπείται ώστε το τελικό βίντεο να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό υλικό για συζήτηση με σχολικές τάξεις από την ομάδα του Δικτύου.
*Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Eurobank και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.