Το Refugee Week Greece ολοκληρώθηκε με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του U-Report Greece

Με μια εκδήλωσή που φιλοξενήθηκε στο Impact Hub Athens το Refugee Week Greece και το UReport Greece έδωσαν βήμα σε νέους να μιλήσουν για τις ευκαιρίες συμπερίληψης των μεταναστών και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, ενώ μοιράστηκαν τις ιδέες τους για τη σημασία της αμοιβαίας φροντίδας (healing).

AΘΗΝΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022: Έπειτα από μια εβδομάδα γεμάτη δράσεις σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση της συνεισφοράς και της δημιουργικότητας των μεταναστών και των προσφύγων, το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η Athens Comics Library γιόρτασαν τη λήξη του Refugee Week Festival με μια εκδήλωση αφιερωμένη στην συμπερίληψή και τη διαφορετικότητα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 6:00 μ.μ. στον χώρο του Impact Hub στην καρδιά της Αθήνας. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, νεαροί πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες, και συνεργάτες του φεστιβάλ. Το παρόν έδωσε και η Γκέλη Αρώνη, Προϊσταμένη της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η πλατφόρμα U-Report Greece και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης με θέμα την Κοινωνική Ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων. Οι έφηβοι και νέοι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εγγραφούν στην πλατφόρμα μέσω Viber, Facebook Messenger ή WhatsApp και να απαντήσουν στις ερωτήσεις της δημοσκόπησης, που ολοκληρώνεται σήμερα 27/06.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Διονυσία Λαμπίρη (Συντονίστρια του Κέντρου Συντονισμού για Θέματα Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων και Συντονίστρια του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη) τόνισε ότι «…οι Δήμοι μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για την ένταξη  των μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και παρά τα εμπόδια που υπάρχουν, η πολυπολιτισμικότητα είναι πλεονέκτημα για μια κοινωνία….».

Ο   Φοίβος Οικονομίδης (Συγγραφέας και σεναριογράφος) ανέφερε ότι οι νέοι «…..πρέπει να δημιουργούν ευκαιρίες όπου όλοι θα έρχονται μαζί, θα γνωρίζουν ο ένας τον άλλον και θα νιώθουν ίσοι. Παράλληλα να συνεχίσουν να ασκούν πίεση και να ζητούν από φορείς λήψης αποφάσεων πιο αποτελεσματική προσέγγιση στο θέμα της ένταξης…».

Η Αντιπρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας Χάνα Γκάντζι επεσήμανε τη σημασία της συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών με ένα σημαντικό μήνυμα κατά του ρατσισμού, τονίζοντας πως πρέπει να σπάμε τον κύκλο των διακρίσεων για χάρη των παιδιών, που είναι τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας και χρήζουν υποστήριξη. Τέλος, ο Fridoon Joinda μίλησε για την αμοιβαία φροντίδα μέσω της δικής του εμπειρίας, μοιράζοντας με τους παρευρισκόμενους την ιστορία του ταξιδιού του στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν, η αμοιβαία φροντίδα είναι μια διαδικασία διαρκούς επούλωσης και μέσω της κοινότητας και της συλλογικότητας επιτυγχάνεται μέρα με τη μέρα.

H συνεργασία του U-Report Greece με τo Refugee Week Greece είχε ως στόχο να αναδείξει τις φωνές των νέων που κάνουν την διαφορά στις κοινότητές τους και μέσω του έργου τους ενισχύουν την συνύπαρξη ανθρώπων και πολιτισμών προωθώντας το μήνυμα του αμοιβαίου σεβασμού. To U-Report Greece θα επανέλθει σύντομα με νέα θεματική που αφορά τους νέους.

Σχετικά με το Refugee Week Greece

Tο Refugee Week Greece είναι ένα φεστιβάλ πολιτισμού, που εντάσσεται σε ένα δυναμικό παγκόσμιο κίνημα, και προωθεί τη συνεισφορά, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία και στις αξίες της ισότητας και της πολυπολιτισμικότητας, και δεσμευόμαστε να προωθούμε την ισότητα ευκαιριών για τους διοργανωτές εκδηλώσεων, τους οργανισμούς και το κοινό που παρακολουθεί τις εκδηλώσεις μας. Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε και να τιμήσουμε την ποικιλόμορφη κοινότητα, και να αναγνωρίσουμε την αξία της συνεισφοράς του κάθε ατόμου. Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του Refugee Week Greece
στο https://refugeeweek.gr/

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ντίνα Ντζιώρα, Υπεύθυνη Παραγωγής και Διασύνδεσης με την Κοινότητα | Τηλ:+30 698 30 50 292 | Email: dina.ntziora@gmail.com

Aκολουθήστε το φεστιβάλ Refugee Week Greece: Facebook, Instagram