Βιωματικό εργαστήρι για την δημοκρατία στην σχολική τάξη και πράξη

«Η συνέλευση των παιδιών»

Τα πρώτα βήματα άσκησης στη δημοκρατία

 

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας (Πολιτιστικά Θέματα), η ΠΡΩΤΑ.12 (Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12) και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Π.Ε. Γ΄ Αθήνας και Πειραιά (Πολιτιστικά Θέματα), διοργανώνουν βιωματικό εργαστήρι με φυσική παρουσία με τίτλο «Η συνέλευση των παιδιών. Τα πρώτα βήματα άσκησης στη δημοκρατία». Το βιωματικό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, και ώρες 17.00-20.00, στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Ακταίου 2, Θησείο (4΄ από τη στάση ΗΣΑΠ-ΜΕΤΡΟ Θησείο. Χάρτης: https://goo.gl/maps/zUiMCAax64hQaGCV9).

Το βιωματικό εργαστήρι (4 διδακτικές ώρες) εντάσσεται στον κύκλο των σεμιναρίων «Ακούμε τη φωνή των παιδιών; Το Δικαίωμα της ελευθερίας γνώμης και συμμετοχής στην τάξη». Μπορούν να λάβουν μέρος 30 εκπαιδευτικοί (10 από κάθε συνδιοργανώτρια ΔιΠΕ).

Εμψυχώνουν:

  • Γιώργος Μόσχος, πρώην Συνήγορος του Παιδιού, ΠΡΩΤΑ.12
  • Ασπασία Καλησώρα, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΠΡΩΤΑ.12

Περίληψη του εργαστηρίου

Ένα δημοκρατικό σχολείο δεν θα μπορούσε να εννοηθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών του, δηλαδή και των παιδιών. Μέσω του θεσμού της σχολικής συνέλευσης, θα εξερευνήσουμε βιωματικά τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους για ζητήματα που τα αφορούν, να διαχειριστούν αποτελεσματικά το πολύπλοκο πλέγμα των σχολικών σχέσεων, να συνδιαμορφώσουν το περιβάλλον μάθησης και να νιώσουν ότι συμμετέχουν ενεργά και ως ισότιμα μέλη της σχολικής κοινότητας.

 

Οδηγός για εκπαιδευτικούς (εκπαιδευτικό υλικό)

Ο Γιώργος Μόσχος και η Ασπασία Καλησώρα συνέγραψαν βιβλίο-οδηγό με τίτλο «Η συνέλευση των παιδιών. Τα πρώτα βήματα άσκησης στη δημοκρατία» που έχει εγκριθεί ως εκπαιδευτικό υλικό από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και διανέμεται δωρεάν στα πρόσωπα που συμμετέχουν στα σχετικά βιωματικά εργαστήρια. Στόχος του είναι να συμβάλλει στην εμπέδωση της δημοκρατίας στα σχολεία, μέσα από τη βιωματική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στις δημοκρατικές αξίες και στο ρόλο τους ως ενεργοί πολίτες.

  • Το εκπαιδευτικό υλικό (οδηγός) έχει εγκριθεί από το ΥΠΑΙΘ με αρ. πρωτ. Φ.1/ΝΤ/65181/1668/Δ7/ 2023 και θα διανεμηθεί στους/τις εκπαιδευτικούς που θα λάβουν μέρος.
  • Βιογραφικά στοιχεία του εμψυχωτή και της εμψυχώτριας στο https://docs.google.com/document/d/1WJx0PEa3FpX5iwo3yczavR7BLicT79IC/edit?usp=sharing&ouid=102419824730066707803&rtpof=true&sd=true
  • Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα στον σύνδεσμο https://forms.gle/yjWDf1qzeuKNcAXv8, έως την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 και ώρα 14:00 (αν ο σύνδεσμος δεν ανοίγει αυτόματα, μπορείτε να τον αντιγράψετε και να επικολλήσετε στον φυλλομετρητή).
  • Θα δοθεί προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς που υλοποιούν εγκεκριμένα πολιτιστικά προγράμματα σχετικής θεματολογίας.
  • Οι εκπαιδευτικοί θα πληροφορηθούν τη συμμετοχή τους με e-mail στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική φόρμα στις 30/3 το πρωί.
  • Θα αναρτηθεί ο πίνακας με τις συμμετοχές στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας: https://dipe-a-athin.att.sch.gr/politistika-themata

 

Scheduled Featured ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ