Εκδηλώσεις όλων των φορέων
19 Νοεμβρίου- 14 Δεκεμβρίου
Α΄ Δ/ νση Π. Ε. Αθηνών – Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων- www.dipe-a-athin@sch.gr
«Τα δικαιώματα του παιδιού:
από την υπεράσπιση στην πολιτειότητα»
”Βιωματικά Εργαστήρια”
Εκπαιδεύοντας τα παιδιά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ένα βήμα προς τον ενεργό πολίτη – Ράνια Ελ Αμπάσυ, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Διεθνούς Αμνηστίας / Δουλεύοντας με βιβλία λογοτεχνίας για παιδιά – θεματικός σάκος ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ του προγράμματος Βιβλία σε Ρόδες – Καλλιόπη Κύρδη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων και Μαρία Δημοπούλου υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Εξερευνώντας τη διαφορετικότητα – Ελπίδα Μαρκοπούλου, Ψυχολόγος και Βάσω Νικολάου, Εκπαιδευτικός / Δουλεύντας με δραστηριότητες από τη Μικρή Πυξίδα (Compasito – Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα για παιδιά του Συμβουλίου της Ευρώπης) – Μαρία Νομικού, Θεατρολόγος.
Ομιλητές: Δημοσθένης Δασκαλάκης (καθηγητής και πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ), Όλγα Αυγουστάτου (εκπαιδευτικός, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού), Κωστής Παπαϊωάννου (πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
«Εκπαιδεύοντας τα παιδιά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Ένα βήμα προς τον ενεργό πολίτη»
Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα την εκκίνηση ενός προγράμματος εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και διεξαγωγή ενδεικτικών βιωματικών δραστηριοτήτων πάνω στις κοινωνικές ανισότητες και τη λεκτική βία. Το σεμινάριο θα διευθύνει η Ράνια Αμπάσυ, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας σε συνεργασία με την Μαρία Δημοπούλου, Δ/ση ΠΕ Α΄Αθήνας.
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, 16.00-18.30
Μαράσλειο Αμφιθέατρο, Μαρασλή 4, Αθήνα
Βιωματικά εργαστήρια για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας (γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων), σε τρία τμήματα δημοτικών σχολείων της Α’ Αθήνας κατά τον μήνα Νοέμβριο, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ‘Βιβλία σε ρόδες’.
ΠΥΡΝΑ
«Βιβλία σε ρόδες»
Καθόλη τη διάρκεια της καμπάνιας, 3 θεματικοί σάκοι του προγράμματος ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® με 25 βιβλία ο καθένας γύρω από τα Δικαιώματα και με βοηθητικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς, θα διακινούνται σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας.
«Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς» Κατά την ημερίδα που οργανώνει η Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας θα γίνει σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα τα βιβλία του σάκου ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και την αξιοποίησή τους, ώστε να αποτελέσουν ερέθισμα για τα παιδιά να σκεφτούν δημιουργικά και κριτικά πάνω στα Δικαιώματα.
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
«…γιατί χωρίς δικαιώματα δεν θα μεγαλώσω!»
Δημοσθένης Δασκαλάκης, καθηγητής & πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος EΚΠΑ: «Τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα της Κρίσης»
Κυριακή Πατσιαντά, Δ.Ν. Πανεπιστημίου Montpellier I, δικηγόρος:
«Τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»
Στέλλα Τσίτουρα, παιδίατρος, διευθύντρια Κοινωνικής Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού: «Τα Δικαιώματα των παιδιών στην υγεία»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη Μαρία, για την πιο οργανωμένη και ηχηρή προσβολή της προσωπικότητας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού στη χώρα μας το 2013. Για να μην επιτρέψουμε να συμβεί σε άλλο παιδί.
ΤΡΙΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ώρα 5.30 μμ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Δομοκού 2 (έναντι Μετρό Στ. Λαρίσης)
ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
Δραστηριότητες για παιδιά δημοτικού: Δραματοποιημένο παραμύθι με την Έφη Γεροκώστα (τάξεις Α΄, Β΄), Ένα ταξίδι στη χώρα των παιδιών με την Χριστίνα Φραγκεσκάκη (τάξεις Γ΄, Δ΄), Κείμενα και ζωγραφική για τα δικαιώματα με τον Πέτρο Μπουλούμπαση (τάξεις Ε,ΣΤ΄), Φιλαναγνωσία με τον Δικαίο Χατζηπλή (τάξεις Γ΄,Δ) και την Μαρία Παπγιάννη (τάξεις Ε΄, ΣΤ΄).
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, 9.30-11.15 Κτήριο Πραξιτέλους 169, Πειραιάς.
«Δραστηριότητες για παιδιά Γυμνασίου»: Φιλαναγνωσία με την Ελένη Δικαίου, Σχολικός εκφοβισμός με τις Κατερίνα Λασκαρίδου και Κατίγκω Χατζηπατέρα (τάξη Α), Δικαίωμα στην εκπαίδευση και στη θρησκεία με τον Μάριο Λιάγκη, Τα δικαιώματα του παιδιού μέσα από την τέχνη με τον Κώστα Κωστούρο (τάξη Β΄), Στο σχολείο ξεχνώ τη φυλακή με τον Κώστα Μάγο, Αναπηρικός αθλητισμός με τον παραολυμπιονίκη Γιάννη Κωστάκη (τάξη Γ΄).
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, 9.30-11.15 Κτήριο 2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς.
«Μεγαλώνοντας υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου», εκδήλωση για μαθητές Λυκείου Γιώργος Αυγερόπουλος, Δημοσιογράφος Ευαγγελία Κογιαννάκη, Νομικός, Επιμελήτρια Ανηλίκων Στέλλα Τσίτουρα, Διευθύντρια Κοινωνικής Ιατρικής Κίρκη Πατσιαντά, Δρ. Νομικής με ειδίκευση στα Δικαιώματα του παιδιού Αλέξανδρος Ταγκούλης, Επιστήμονας Ηλεκτρονικής Μάθησης Ελένη Παναρέτου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, 11.30-13.30 Κτήριο 2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς.
«Μεγαλώνοντας υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των παιδιών», εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς Ελίζα Βόζενμπεργκ, Νομικός Δημήτρης Κούνδουρος, Συγγραφέας Μυρσίνη Ζορμπά, Πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιάννης Τσιάντης, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ελένη Λαζαράτου, Επ. Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Κλήμης Πυρουνάκης, ΣΔΕ Ελεώνα Θηβών Γιούλη Πεζοπούλου, Φιλόλογος, Δρ. Θεατρολογίας
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, 18.00-20.00 Κτήριο 2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς
ΚΕΘΕΑ
«Μαθαίνω για τα δικαιώματά μου» Βιωματικό εργαστήριο με την ομάδα Κοινωνικής Δραστηριοποίησης των παιδιών του Καινοτόμου Μεταβατικού Προγράμματος. (Κ. Υφαντή, Π. Κάλφας, Ε. Θλιβίτου)
Τρίτη 19 Νοεμβρίου, 3.30-5.30 info@prevention.gr
ΟΠΑΝΔΑ
“Μαθαίνω τα δικαιώματά μου , διαχωρίζω τις επιθυμίες μου!!!”
Διαδραστικό παιχνίδι από τον Φ. Φίλογλου (για παιδιά 6-12 ετών) με κάρτες με στόχο τα παιδιά να διαχωρίσουν τις επιθυμίες από τις ανάγκες τους και να κατανοήσουν ότι τα δικαιώματα είναι βασική τους ανάγκη.
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, 17.00-19.00
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α , Δομοκού 2, Στ. Λαρίσης
210.88.10.884, 210.88.46.009
publibrath@yahoo.gr
opandalibrary@gmail.com
https://www.facebook.com/CentralMunicipalLibraryofAthens
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
«Ομάδες ανάγνωσης»
Όταν οι δημιουργοί γίνονται εμψυχωτές σε ομάδες ανάγνωσης, πολλά μπορεί να συμβούν… Τα παιδιά να ξεκλειδώσουν πόρτες που θεωρούσαν ερμητικά κλειστές, οι συγγραφείς να γίνουν ξανά παιδιά…
Πληροφορίες/ Δήλωση ενδιαφέροντος: Τμήμα εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: τηλ. 210.36.50.024-5
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
«Το Γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα» Έκθεση εικαστικών έργων της Έφης Λαδά από το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που προσεγγίζει τα ερωτήματά τους σχετικά με την οικονομική κρίση, τον πόλεμο, την αρρώστια, τη βία με έναν παραμυθένιο τρόπο, αφήνοντας μια αχτίδα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο να ζεστάνει τις καρδιές τους. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης τα παιδιά θα μπορούν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα – «Γιατί», με αναφορά σε κάποιο από τα δικαιώματα του παιδιού, στη «γιγαντοκατασκευή» η οποία θα εκτεθεί στο πεζοδρόμιο της οδού Ακαδημίας, μπροστά από το Βιβλιοπωλείο Πατάκη, με στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους τους περαστικούς.
Δευτέρα 18 έως Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013
Βιβλιοπωλείο Πατάκη Ακαδημίας 65, Αθήνα. Πληροφορίες / Κρατήσεις για σχολεία: Τμήμα εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: τηλ. 210.36.50.024, 210.36.50.071
«Παραμυθένιο Μεσημέρι Σαββάτου – Τα Χριστούγεννα της νόνας χελώνας» της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου με εικονογράφηση του Γ. Σγορού
Ομάδα Τέχνης «Πάροδος». Η ομάδα μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το παιχνίδι θα ζωντανέψει ιστορίες βιβλίων που έχουν γράψει αγαπημένοι συγγραφείς. Την επιμέλεια και τον σχεδιασμό της δράσης έχουν οι εκπαιδευτικοί και μέλη της «Παρόδου» Έλσα Τσιαδή και Αλεξάνδρα Αργύρη.
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, είσοδος ελεύθερη Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65, Αθήνα, τηλ.: 210.38.11.740
Μήνας Εφηβείας – Νοέμβριος 2013 «Οι νέοι και το δικαίωμα στην έκφραση» Με κοινό παρονομαστή την τέχνη και βασικούς θεματικούς άξονες τη λογοτεχνία, το θέατρο, την ιστορία, την ποίηση, τη φυσική, τον χορό και τη μουσική, τη βία στο σχολείο, το άγχος των εξετάσεων, το λαϊκό παραδοσιακό παραμύθι, το design, το διαδίκτυο, οι έφηβοι θα έχουν τον πρώτο λόγο με την παρουσία τους, τις παρεμβάσεις τους, τη δράση τους. Στόχος του Μήνα Εφηβείας, εκτός από την προσωπική καλλιέργεια των νέων και των εκπαιδευτικών, είναι η ευαισθητοποίηση, η αφύπνιση αλλά και η κινητοποίησή τους πάνω σε κοινωνικά, πολιτισμικά, εκπαιδευτικά θέματα. Πληροφορίες / Κρατήσεις για σχολεία:
Τμήμα εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: τηλ. 210.36.50.024, 210.36.50.071
ΚΕΔΡΟΣ
«Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά» ή Ένα ταξίδι στη χώρα των παιδιών.
Διαδραστικό παιχνίδι με αφόρμηση το ομώνυμο βιβλίο της Χριστίνας Φραγκεσκάκη, Κέδρος, 2011 – Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2012. Ταξίδι στον κόσμο των δικαιωμάτων των παιδιών, για παιδιά Γ΄έως και Στ΄Δημοτικού.
Τι σχέση μπορεί να έχει ένα μπαομπάμπ με την ντροπαλή κυρία Αριάδνη και τη μικρή Φερστέ; Και ποια είναι τα μυστικά τους; Ψάχνοντας τα μυστικά των ηρώων θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε γύρω από θέματα συνύπαρξης και αποδοχής του διαφορετικού. Να μάθουμε -παίζοντας- τα δικαιώματα των παιδιών. Να μιλήσουμε για τα παιδιά που στερούνται αυτά τα δικαιώματα, να αφουγκραστούμε τα όνειρά τους.
Θα γνωρίσουμε ένα από αυτά τα παιδιά. Τη μικρή Φερστέ. Θα κάνουμε μαζί της ένα ταξίδι. Από τη μακρινή της πατρίδα ως εδώ, στη δική μας τη χώρα. Θα τη ρωτήσουμε πολλά πράγματα, θα μας ρωτήσει κι αυτή. Στο τέλος μπορεί μια δυνατή φιλία να γεννηθεί…
Σάββατο 23 Νοεμβρίου, 12.00
”Παιδική Βιβλιοθήκη Μίμης Βασιλόπουλος”- Παλαιολόγου, Αβέρωφ και είδοσος απο Σόλωνος, Χαλάνδρι.
210.6801654
PLAYGROUP
«Πώς χτίζεται η αυτοεκτίμηση στην παιδική ηλικία; Πώς ενισχύεται από την οικογένεια;»
Ομιλία από την ψυχολόγο Ιωάννα Θυμιοπούλου και την ειδική παιδαγωγό Χριστίνα Κοτρώνη, από την Λέξη. Θα κουβεντιάσουμε για το τι είναι, πώς δημιουργείται και πώς εγκαθίσταται η αυτοεκτίμηση στα παιδιά. Θα μιλήσουμε για τα στοιχεία που απαρτίζουν την υγιή αλλά και την χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ποιος ο ρόλος της οικογένειας, του σχολείου και των συνομηλίκων;
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, 20.00
Playgroup Hellas Κύπρου 37β Αγία Παρασκευή.
https://www.facebook.com/events/693885513969853/?ref_dashboard_filter=upcoming
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
«Ταξίδι στην πόλη των χρωμάτων»
Μικροί ταξιδιώτες από την άκρη του κόσμου καταφθάνουν στην Αθήνα. Όλοι τους κατοικούν σε πόλεις ονειρεμένες, ιδανικές για ν’ αναπτύξουν τη φαντασία τους, να διεκδικήσουν όλα όσα ονειρεύονται και να χρωματίσουν με έμπνευση την παιδική τους ηλικία. Υλικά μας ένας τοίχος και μια σειρά από χρώματα, που το καθένα αντιστοιχεί σε ένα δικαίωμα στην πόλη των παιδιών.
Κάθε μικρός ταξιδιώτης καλείται να διαλέξει τα χρώματα εκείνα που επικρατούν στην ονειρεμένη πόλη του και στη συνέχεια να χρωματίσει μαζί με τους υπόλοιπους συν-ταξιδιώτες του έναν τοίχο, προκειμένου να δώσουν όλοι μαζί έμπνευση σε εμάς τους μεγάλους για μια πιο όμορφη, πιο ελεύθερη, πιο φωτεινή Αθήνα. Μέσω του παιχνιδιού με τα χρώματα, το οποίο πλαισιώνεται από τη θεατρική συνθήκη, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αποτυπώσουν την ιδανική τους πόλη. Στόχος του παιχνιδιού είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ζητήματα του δημόσιου χώρου, με σημείο αναφοράς την παιδική ηλικία αλλά και η καθοδήγηση σ’ ένα παιχνίδι όπου ονειρεύομαι σημαίνει διεκδικώ τα όσα δικαιούμαι.
Διαδραστικό παιχνίδι χρωμάτων
Τα βασικά συστατικά του εκπαιδευτικού αυτού παιχνιδιού είναι ένας μεγάλος καθαρός τοίχος (κατά προτίμηση σε ανοικτό δημόσιο χώρο), 6 χρώματα (ερυθρό, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό, ιώδες), στρογγυλές σπογγοειδείς σφραγίδες και κάρτες με προτάσεις/επιθυμίες. Κάθε μικρός παίκτης καλείται να επιλέξει επιθυμίες μέσα από ένα σύνολο προτάσεων. Σε κάθε επιλογή αντιστοιχεί ένα χρώμα το οποίο κάθε παιδί αποτυπώνει στον τοίχο με τη χρήση της σφραγίδας και του χρώματος.
Δικαίωμα στην Πόλη
Ο τοίχος με τις σφραγίδες μετατρέπεται σε έναν καμβά παιδικών επιθυμιών ενώ, την ίδια στιγμή, το παιχνίδι αποκτά διδακτικό χαρακτήρα. Κάθε παιδί, μαθαίνει να διεκδικεί και να ονειρεύεται τα απαραίτητα εκείνα συστατικά που συγκροτούν την ιδανική πόλη.
20 Νοεμβρίου- 13 Δεκεμβρίου
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Δραματοποιημένη αφήγηση του βιβλίου «Η Τελευταία Μαύρη Γάτα»
του Ευγένιου Τριβιζά από την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη.
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, 18.30
Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Τηλ. 211. 30.03.580
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
«Δικαίωμα στη Διασκέδαση»
Πρόγραμμα εκδηλώσεων των βιβλιοθηκών του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Επιτραπέζιο παιχνίδι Dixit Odyssey. To συναρπαστικό, διασκεδαστικό παιχνίδι με τις 84 εικόνες που περιγράφουν χίλιες λέξεις. Δημιουργία Ψηφιδωτού με τσόφλια αυγών και άλλα ευφάνταστα και ανακυκλώσιμα υλικά. Quilling (η τέχνη της δημιουργίας μιας επίπεδης ή τρισδιάστατης σύνθεσης από χαρτί σε σχήμα σπείρας). Φτιάχνουμε σχήματα και σχέδια με λωρίδες χαρτιού & δημιουργούμε σελιδοδείκτες. Αφήγηση του βιβλίου «Ρίκο Κοκορίκο» & κατασκευές χάρτινων ηρώων του βιβλίου. Θεατρικό παιχνίδι. Δραματοποιούμε με ηθοποιούς και παιδιά το βιβλίο: «Απωλέσθη πράσινος σκύλος». Αφήγηση παραμυθιού «Το ελατάκι που ήθελε να γίνει χριστουγεννιάτικο δέντρο». Αυτοσχεδιάζουμε και δημιουργούμε θεατρικό παιχνίδι με τη συγγραφέα Βασιλική Λεβεντάκη. Διαβάζουμε το βιβλίο «Ένα δώρο για τον καθένα». Διαβάζουμε το βιβλίο «Πώς γράφτηκε η Άγια Νύχτα» και ακούμε το ομώνυμο τραγούδι.
20 Νοεμβρίου – 13 Δεκεμβρίου, 9.30- 13.30, αναλόγως της δράσης.
Βιβλιοθήκες Δραπετσώνας, Ευγένειας, Κερατσινίου.
https://keratsinilibrary.
keratsinilib@gmail.com
https://www.facebook.com/
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
«Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες»
Το δικαίωμα των παιδιών για ένα καθαρό περιβάλλον σ’ έναν βιώσιμο πλανήτη! Παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού θα παρακολουθήσουν την εικαστικό Θεανώ Χριστοπούλου και την ηθοποιό Αργυρώ Δημακέα να ζωντανεύουν εικόνες από τις σελίδες αγαπημένων βιβλίων. Μέσα από την αφήγηση-δραματοποίηση, τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια εικαστική κατασκευή, εμπνευσμένα από τις ιστορίες του κάθε βιβλίου.
20 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, Τετάρτη & Πέμπτη 10.00-12.00.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης.
4o N/Π Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ
«Τα Δικαιώματα των παιδιών»
Δημιουργία αφίσας από τα νήπια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Apostolia.beka@facebook.com
31ο Ν/Π ΑΘΗΝΩΝ- mail@31nip-athin.att.sch.gr
«Θέλω να εκφράζομαι… με κάθε τρόπο» Διδακτικές παρεμβάσεις διαφορετικής διάρκειας, οι οποίες θα προσαρμόζονται σύμφωνα με το ενδιαφέρον των παιδιών. Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και τη δυνατότητα έκφρασης με διαφορετικούς τρόπους και μέσα (ζωγραφική, τραγούδι, παντομίμα κλπ.). Εστιάζοντας στις διαφορετικές γλώσσες που μιλούν και σε διαπολιτισμικούς τρόπους επικοινωνίας θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουν τους μη γλωσσικούς, διασυνοριακούς τρόπους επικοινωνίας, όπως το παιχνίδι, το τραγούδι, το θέατρο. Τη δράση θα συντονίζει η Αναστασία Δίπλα.
20 Νοεμβρίου-15 Δεκεμβρίου
«Έχω ένα φίλο μακρινό» Παρουσίαση και εργαστήριο σε συνεργασία με την Action Aid. Μέσα από τη ζωή μιας μικρής Ινδής η δράση εστιάζει στο δικαίωμα στην εκπαίδευση. Με τις Χρυσούλα Σταματάκου και Αναστασία Δίπλα.
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου
31ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
«Θέλω να παίζω, θέλω να μαθαίνω…» Ομάδες ανάγνωσης με στόχο τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και ταυτόχρονα να μάθουν το δικαίωμά τους στο παιχνίδι, τη γνώση, την πληροφόρηση, την εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση σε καταστάσεις στέρησης των δικαιωμάτων αυτών. Τις ομάδες θα συντονίζουν οι Φωτεινή Καλού, Χριστίνα Τασσοπούλου και Αναστασία Δίπλα.
Κάθε Τετάρτη από 20 Νοεμβρίου-15 Δεκεμβρίου 31ο Νηπιαγωγείο Αθηνών και 32ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
mail@31nip-athin.att.sch.gr
35ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
“Κάνω το δικηγόρο του παιδιού” και “Αλλάζοντας δικαιώματα: Ασφάλεια, ελευθερία, χώρος” Εκπαιδευτικές δράσεις με βάση το βιβλίο της Άννας Μερτζάνη “Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία; (Απόπειρα 2010) με τους εκπαιδευτικούς Αθηνά Καρανάση και Μπάμπη Μπαλτά.
Κάθε Τετάρτη από 20 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, 12.00 – 14.00 35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ/ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Λέσχη Ανάγνωσης για Εκπαιδευτικούς Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί της Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, διαβάζουμε βιβλία με θέμα την οικογένεια, τα συζητάμε, σχεδιάζουμε φιλαναγνωστικές δραστηριότητες και προσκαλούμε συγγραφείς για να συζητήσουμε και μαζί τους. Στο blog της Λέσχης φιλοξενούνται και κείμενα συγγραφέων, ειδικά γραμμένα για την ενότητα με τίτλο “Οι συγγραφείς εξομολογούνται…οικογενειακά μυστικά”. Την ομάδα συντονίζουν οι Χρύσα Κουράκη και Μαρία Κοτσώλη. Δημοτικό Σχολείο Αυλώνα και Βιβλιοθήκη Κορωπίου https://lesxhanagnosis.blogspot.gr/
Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ / ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
«Τι είδα στη σκιά μου» Παιχνίδι στηριγμένο στις ιδέες του Τζιάννι Ροντάρι, που επιδιώκει την ανατροπή του κακού με τη χρήση της ίδιας του της δύναμης. Στόχος του παιχνιδιού δεν είναι ν’ αποδιώξουν τις αρνητικές τους εμπειρίες τα παιδιά αλλά να σηκωθούν και να τις αντιμετωπίσουν. Μέσα από γραμμές και τελείες του κάρβουνου ή αν υπάρχει η δυνατότητα της κάμερας, τα παιδιά καλούνται ν’ ανακαλύψουν αρνητικές εικόνες της καθημερινότητάς τους. Στη συνέχεια καλούνται να «φορέσουν» το ρούχο της γιαγιάς Σοφίας «που λέει ότι τα ξέρει όλα αλλά είναι λίγο από βιόλα, που μπερδεύει τις κακίες και ξεχνάει και βουρλίζεται…
«Σημαίες ειρήνης» Εκπαιδευτικό παιχνίδι όπου δύο ήρωες του Κλέε, ο Σχοινοβάτης και η Μηχανή που τιτιβίζει, ξεπηδούν από τους πίνακές του και σώζουν κυριολεκτικά τον κόσμο από την καταστροφή. Τα παιδιά τους βοηθούν να βρουν λύσεις σε όλο το ταξίδι τους και στο τέλος στήνουν τις δικές τους σημαίες ειρήνης. Τις δράσεις συντονίζουν οι εκπαιδευτικοί Γιώργος Θανόπουλος, Βασίλης Ντόντης και Σοφία Ελευθεριάδη.
ΦΡΕΟΝ
«Ζωντανή βιβλιοθήκη, Το μαγικό ταξίδι της Ευγενίας», θεατροπαιδαγωγική δράση.
Με δύο αφηγητές, συνοδεία μικρών μουσικών οργάνων και έναν καμβά, ο θίασος της παράστασης Το Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας συστήνει ήρωες αγαπημένων μας βιβλίων στα παιδιά. Η αφήγηση προωθεί τη συζήτηση και τα παιδιά επιλέγουν την εξέλιξη της πλοκής – φτιάχνουμε έτσι τη δική μας ιστορία και την παρουσιάζουμε -πού αλλού;- στον καμβά φυσικά με τη βοήθεια των παιδιών.
Ντίνα Σταματοπούλου, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Σοφία Ζωιτού, ιστορικός, Ρωμανός Καλοκύρης , Ιωάννα Μάντζαρη , Προμηθέας Νεραττίνι–Δοκιμάκης , Ράνια Φουρλάνου, ηθοποιοί.
Σάββατο 23 Νοεμβρίου, 10.00-13.00, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, Κα Μπαλαγιάννη 210.88.46.011
Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δομoκού 2, Σταθμός Λαρίσης
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
«Η δύναμη της ομάδας»
Τα παιδιά του δημοτικού αντιλαμβάνονται με βιωματικό τρόπο την έννοια της προκατάληψης και των στερεοτύπων. Με παντομίμα, ζωγραφική, αφήγηση ή δραματοποίηση, μαθαίνουν τρόπους διεκδίκησης του δικαιώματός τους στην ίση μεταχείριση κι ανακαλύπτουν το ρόλο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων.
Σάββατο 23 Νοεμβρίου, 10:00 – 11:30 Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.3312995.
Παιδικό Μουσείο, Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, Αθήνα.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
«Έχω δικαίωμα… να ζω σε ένα ασφαλές σπίτι, να παίζω, να ονειρεύομαι»,
τρία εικαστικά εργαστήρια που βασίζονται σε τρία διαφορετικά δικαιώματα από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Με ερέθισμα έργα καλλιτεχνών τα παιδιά ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και εκφράζονται με ποικίλα υλικά και τεχνικές. Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός, στέλεχος Εκπαιδευτικού τμήματος Μουσείου Παιδικής Τέχνης Κυριακές : 3,10 και 24 Νοεμβρίου 10.00-12.00 για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού 12.30-14.30 για παιδιά Β΄, Γ΄, Δ΄ Δημοτικού Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης: 210 3312 621, 210 3312 750 Κόστος συμμετοχής: για κάθε δίωρο εικαστικό εργαστήριο 8 €, 2 εργαστήρια 14 €, 3 εργαστήρια 19 € Μουσείο Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
«Παίζω, μαθαίνω, ζω… είναι δικαίωμά μου»
Με αφορμή της αφίσα της Καμπάνιας του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και με την εικονογράφο και συγγραφέα Βάσω Ψαράκη τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παρασκευής θα ζωγραφίσουν «σκηνές» με τα δικαιώματά τους και θα δημιουργήσουν μια μεγάλη αφίσα.
Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, 10.0
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλ. Κοντόπουλου – Παιδικό τμήμα. Αλέκου Κοντόπουλου 13, Αγ.Παρασκευή.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ- ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Η πρόσβαση στην πληροφορία είναι δικαίωμα όλων. «Αναζητώντας τα ίχνη της εξαφανισμένης κας Μητρογιάννη μέσα από τα αρχειακά της τεκμήρια»
Ποιος ο λόγος της ξαφνικής εξαφάνισης της Ελένης Μητρογιάννη; Πού θα αναζητήσουμε τα ίχνη της; Ξεκινώντας από τις προσωπικές της σημειώσεις και το ημερολόγιο-αρχείο της θα καταλήξουμε να αναζητήσουμε την απάντηση στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας με τη βοήθεια της Μαρίας Λεμπέση.
Τα αρχεία αποτελούν τη μνήμη του παρελθόντος. Η διατήρηση αρχείων ισχυροποιεί τη δημοκρατία σε μια ελεύθερη κοινωνία με απαραίτητη προϋπόθεση την ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στα αρχεία και τις πληροφορίες που περιέχουν. Η εύκολη πρόσβαση βοηθάει στον περιορισμό της αυθαιρεσίας κάθε είδους εξουσίας. Η πρόσβαση στις πρωτογενείς πηγές βοηθάει τον πολίτη που έχει αξιώσεις για συμμετοχή στη γνώση να ενεργοποιήσει την κρίση του, να συγκροτήσει προσωπική άποψη, να διαμορφώσει αυτόνομη στάση και, εν τέλει, του παρέχει δικαιώματα διεκδίκησης.
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου (για παιδιά Στ΄Δημοτικού)
Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Μέγαρο Διομήδη, Γ΄ Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ- ΡΕΝΤΗ
«Ζωντανέψέ το!!!!» Το Παραμύθι της Φρουτοπίας», εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα
Το πρόγραμμα αποτελεί μια γιορτή με γιγαντοκούκλες, χειροτεχνία, μουσική και αυτοσχεδιασμό. Τα παιδιά με την ομάδα «φρουτομανία» ζωγραφίζουν φρούτα, διακοσμούν ανακυκλώσιμο υλικό δημιουργώντας χαριτωμένες στολές με τις οποίες αναπαριστούν τη ζωή στη φρουτοπολιτεία εστιάζοντας στα μηνύματα της διατροφής.
Γκρόζου, Αννα – Επισκέπτρια υγείας
Κουτσοβασίλης, Αναστάσιος- Παθολόγος, διαβητολόγος
Πασπαλά, Δέσποινα- Επισκέπτρια υγείας
Σε συνεργασία με το Α΄ ΚΑΠΗ Δ.Ε. Νίκαιας, Διαβητολογικό τμήμα Γ.Κ.Ν. Νίκαιας
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, 10:00 Δημοτική βιβλιοθήκη Νίκαιας nikaiarentislib.blogspot.gr
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου , 10:00 Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ.Ι. Ρέντη
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ IBBY- ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν σε έναν κόσμο με βιβλία, μέσα από τις αφίσες της IBBY για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα – εργαστήριο για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με ερέθισμα τις αφίσες της ΙΒΒΥ
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 11.00. Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο dermatakat58@gmail.com
Γραφεία Ελληνικού Τμήματος IBBY Μπουμπουλίνας 28, Αθήνα (πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο).
www.greekibby.gr F/B Greek IBBY- KYKLOS PAIDIKOY VIVLIOY
PRAKSIS
«Εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων»
Με άξονα το δικαίωμα του παιδιού για ψυχαγωγία και μουσική εκπαίδευση, το εργαστήρι, που θα συντονίσουν η κοινωνική λειτουργός Εύη Ζευγαδάκη και η ψυχολόγος Ζετα Σκιαδαρέση, προσκαλεί παιδιά σχολικής ηλικίας να κατασκευάσουν όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά και με αυτά να συνθέσουν μία μουσική φράση.
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013, 12.00 – 14.00 Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Δεληγιώργη 26-28, Μεταξουργείο.
ΜΕΤΑδραση
“Ένα ταξίδι… ένα παιδί.”
Θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από τις συνοδείες Ασυνόδευτων Ανηλίκων που πραγματοποιεί η ΜΕΤΑδραση και αληθινές ιστορίες παιδιών. Παρουσιάζει η ομάδα της ΜΕΤΑδρασης. Επιμέλεια σεναρίου και σκηνοθεσία Θέκλα Μαντέλη.
Ένα ταξίδι παιδιών από το κρατητήριο προς τον ξενώνα φιλοξενίας.
Ένα ταξίδι από το παρόν στο παρελθόν και το μέλλον.
Ένα ταξίδι από μια μακρινή χώρα προς τη μικρή Ελλάδα.
Ποια είναι αυτά τα παιδιά που ονομάζονται “Ασυνόδευτα Ανήλικα”, πώς βρέθηκαν μόνα τους στην Ελλάδα και με ποιο τρόπο μπορούμε να προστατεύσουμε τα Δικαιώματά τους;
Απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους.
Η παράσταση είναι δωρεάν και θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα.
Την ημέρα της παράστασης οι θεατές μπορούν να φέρουν στο θέατρο κάποιο παιχνίδι ή ρούχο ως δώρο για τα παιδιά των Ξενώνων Φιλοξενίας.
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, 12:30 το μεσημέρι
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου
(Απέναντι από το κτίριο του ΦΙΞ από την πλευρά της Καλλιρρόης)
Στάση Μετρό-Τραμ «Συγγρού-Φιξ»
Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Β΄ΑΘΗΝΑΣ / ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επειδή είμαι παιδί…»
Ημερίδα με προβολή ταινίας, συζήτηση και παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού από τους υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/νσης Π.Ε. Β΄Αθήνας.
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, 17.00-20.00
1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ψυχικού
https://www.dipevath.gr/
ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
«Ομάδες ανάγνωσης»
Το “Καλειδοσκόπιο” (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση) εντάσσει τη δραστηριότητα ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ με ενοίκους ψυχικής υγείας των ξενώνων «Σεμέλη» του Ψ.Ν.Α., και «Νίκη» του Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειον» στην Πανελλαδική Καμπάνια για την ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού. Θα διαβαστούν λογοτεχνικά κείμενα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών και θα ακολουθήσει συζήτηση.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ
«Έλα να σου πω μια ιστορία…»
Τα βιβλία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο αποτελούν ένα πολιτισμικό προϊόν προσβάσιμο σε κωφά παιδιά. Είναι μικρές ταινίες που μπορούν να τις χαρούν στην οθόνη του υπολογιστή και επιτρέπουν στα παιδιά να “διαβάζουν” το βιβλίο αυτόνομα, χωρίς την υποχρεωτική υποστήριξη από ενήλικα. Μπορούν, φυσικά, να τις χαρούν και παιδιά που ακούν αφού υπάρχει ηχητική επένδυση με την αφήγηση, αλλά να χρησιμεύσουν και σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να εξοικειώσουν τους μαθητές τους με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας.
https://www.kaleidoscope.gr/ekdoseis/vivlia-sti-noimatiki-glossa-1.html
«Ο βασιλιάς αταξίδευτος, αφήγηση παραμυθιού με την Νάνση Τρικκαλίτη»
Ο «Βασιλιάς Αταξίδευτος» είναι ένα σύγχρονο παραμύθι φτιαγμένο με τα υλικά της λαϊκής αφήγησης. Οι βασικοί του πρωταγωνιστές, ο βασιλιάς Αταξίδευτος και η βασίλισσα Ψάξε Δε Θα Με Βρεις – ονόματα δηλωτικά του χαρακτήρα τους – υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν, για διαφορετικό λόγο ο καθένας, τον υπέροχο γεμάτο ομορφιά και ασφάλεια, γνώριμο κόσμο τους, για ένα ταξίδι-περιπέτεια ζωής, μια αναμέτρηση που έχει πολλά να τους διδάξει. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία αφύπνισης και επαναπροσδιορισμού. Το κείμενο, ανοιχτό σε ερμηνείες, επιτρέπει στον κάθε αναγνώστη-ταξιδιώτη, μικρό και μεγάλο, να κάνει τη δική του διαδρομή και να φτάσει σ’ έναν ξεχωριστό, εσωτερικό προορισμό.
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, 18.00 Εργαστήρι Πολιτισμού (Αλκαμένους 11β, έναντι Στ. Λαρίσης)
«Το ταξίδι του Φερεϋντούν» αφήγηση παραμυθιού από τον Γρηγόρη Χαλακιόπουλο
Γιατί ένα παιδί από τη μακρινή Περσία να θέλει να φύγει από την πατρίδα του; Πόσο μπορούν οι άνθρωποι ν’ ακούν πάνω από τα κεφάλια τους τρομακτικούς ήχους από αεροπλάνα που σκορπούν το θάνατο με τις δολοφονικές τους βόμβες; Κι όταν το ταξίδι της φυγής είναι αναπόφευκτο, ποιος έχει το δικαίωμα να ορίζει τα όνειρα και τις επιλογές εκείνου που αναζητεί μιαν άλλη πατρίδα; Στην Ελλάδα, τον Φερεϋντούν αγάπησαν και υπερασπίστηκαν οι ποιητές. Γιατί γνώριζαν και κείνοι πως η ζωή είναι το πιο όμορφο ποίημα, το πιο όμορφο ταξίδι…
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, 18.00 Εργαστήρι Πολιτισμού (Αλκαμένους 11β, έναντι Στ. Λαρίσης)
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΛΣΟΥΠΟΛΗΣ
”Έχω και εγώ δικαιώματα, το ξέρεις;”
Τι χρειάζεται το γατάκι μου για να μεγαλώσει σωστά; Τι χρειάζομαι εγώ αλλά και κάθε παιδί για να αναπτυχθώ; Ποια είναι τα δικαιώματά μου; Βλέπουμε ένα σχετικό ταινιάκι και συζητάμε όλοι μαζί πού και πότε νιώσαμε ότι κάποιο από τα δικαιώματα μας δεν έγινε σεβαστό. Στις μικρές τάξεις φτιάχνουμε απλές κούκλες και παίζουμε σε ομάδες κάτι σχετικό που θυμόμαστε ή είδαμε και δεν ήταν σωστό. Μετά το παίζουμε, όπως θα έπρεπε να γίνει. Στις μεγάλες τάξεις κατασκευάζουμε τον «Τοίχο που έχει αυτιά» : κολλάμε σε ένα ταμπλό τα χαρτάκια που έχουμε γράψει τη γνώμη μας για ένα θέμα που έχει σχέση με το σχολείο ή το σπίτι αλλά μέχρι τώρα δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε ελεύθερα. Στο τέλος κάθε ένα από τα 12 τμήματα εικονογραφεί ένα από τα δικαιώματα κι έτσι όλο το σχολείο μαζί φτιάχνουμε ένα ημερολόγιο τοίχου με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού.
Δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, έκφρασης και δημιουργίας.
Στο χώρο του σχολείου στις 20 Νοεμβρίου ολόκληρη η ημέρα σε μέρα θα αφιερωθεί στο θέμα των Δικαιωμάτων των παιδιών.
Εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης.
20 Νοεμβρίου
20 Νοεμβρίου 2013
Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού
«Μεγαλώνοντας, υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου»
Καμπάνια 30 φορέων σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού