ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

ΔΡΑΣΕΙΣ 2015

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

«Διδακτικές πρακτικές υποστήριξης του σύγχρονου Σχολείου»

Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου η Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Θήβας,

διοργάνωσε Ημερίδα για τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής  με θέμα τις πρακτικές υποστήριξης του σύγχρονου σχολείου. Το Δίκτυο συμμετείχε με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παιδί Πολίτης» και το παρακολούθησαν 20 εκπαιδευτικοί.

«Μέγαρο Μουσικής « Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες»

Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου τα παιδιά της Δημιουργικής Ομάδας «Ο γύρος του Κόσμου σε 10 χώρες» επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μουσικής και παρακολούθησαν τη μουσική παράσταση «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες». Τα εισιτήρια πρόσφερε στα παιδιά η  εθελόντρια του Δικτύου  Καλλιόπη Καρούση.

«Τα πρέπει και τα θέλω μέσα σ’ ένα καπέλο»- Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, η Μαρία Λεμπέση από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και η Ναντίνα Κυριαζή, συγγραφέας, αφηγήθηκαν τα όνειρα του Σκιάχτρου και όλα τα παιδιά ζωγράφισαν, τραγούδησαν και χορέψαν τα πρέπει και τα θέλω τους.

«Μια ιστορική βόλτα γύρω από το Εργαστήρι Πολιτισμού»-Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

 Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η Ευαγγελία Καρζή, εθελόντρια του Δικτύου, με αφορμή τη συμμετοχή της  σε επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, οργάνωσε «Μια ιστορική βόλτα γύρω από το Εργαστήρι Πολιτισμού» με είκοσι παιδιά και γονείς του Δικτύου.

«Τα Δικαιώματα του Παιδιού: Ιδρύματα Κλειστής Παιδικής Προστασίας»-Κέντρο Ερευνών Ρίζες

 Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, η Μαίρη Θεοδωροπούλου από το Κέντρο Ερευνών «Ρίζες» παρουσίασε την έρευνα «Χαρτογράφηση των Ιδρυμάτων Κλειστής Παιδικής Προστασίας και Προστασίας Παιδιών με Αναπηρίες στην Ελλάδα το 2014», στο Κέντρο για το Παιδί. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων «Τα Δικαιώματα του Παιδιού».

«Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού-11 Δεκεμβρίου».

Σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στο Κέντρο για το Παιδί. Η Δημιουργική Ομάδα «Να σβήσουμε τα φώτα να δούμε σινεμά» πρόβαλε  χριστουγεννιάτικες ιστορίες μικρού μήκους  και  όλοι μαζί, παιδιά και γονείς, έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια.

«Ο Μικρός Πολίτης πάει στον Εθνικό Κήπο»- Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη οργάνωσε περίπατο στον Εθνικό Κήπο για τα παιδιά του Δικτύου. Με ξεναγούς τη Βέρα Βορύλλα και τη Χρύσα Κουράκη, τα παιδιά γνώρισαν τα ζώα, τα φυτά και την ιστορία του Εθνικού Κήπου μέσα από μία πρωινή βόλτα. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Καμπάνιας Νοεμβρίου 2015 «Το Παιδί Πολίτης».

 

«Ποιος είναι ο Δόκτορ Κόρτσακ;»- Θέατρο Πόρτα

Το Δίκτυο συνεργάστηκε με το Θέατρο Πόρτα, πραγματοποιώντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Πόσους Ξένους μπορείς να μετρήσεις ανάμεσά μας» σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της παράστασης «Ποιος είναι ο Δόκτορ Κόρτσακ;».

«Μια γιορτή στου Νουριάν»- Συντεχνία του Γέλιου

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, τα παιδιά του Δικτύου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν» στο Σύγχρονο Θέατρο. Τα εισιτήρια ήταν δωρεά του Βασίλη Κουκαλάνι και της θεατρικής Ομάδας του Συντεχνία του Γέλιου.

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, παιδιά, γονείς, εθελοντές και φίλοι, γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα στο Κέντρο για το Παιδί. Η παιδική χορωδία του Δικτύου τραγούδησε τα κάλαντα και ένας ταχυδακτυλουργός μας μάγεψε με τα κόλπα του.

«Γέμισε το πιάτο μου με μια κουταλιά χαρά!»- Το πιάτο ως εξομολογητικό αντικείμενο ενός Δικτύου

Η Ουρανία Αναστασιάδου και οι φοιτητές της ΑΣΚΤ Άννα, Αργύρης, Βασίλης, Θωμάς, Λία και Λουκάς φιλοτέχνησαν 300 πιάτα με το σύνθημα «Κέρασέ με μια κουταλιά χαρά». Τα πιάτα ήταν ευγενική δωρεά της εταιρίας Yalco και τα έψησε στο καμίνι του ο κ. Χρόνης Πουλαδάκης. Εκτέθηκαν και πουλήθηκαν στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο νέο χώρου του Δικτύου, στην πλατεία Τράιμπερ.

Γιορτή εθελοντών.

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου γιορτάσαμε όλοι μαζί, εθελοντές και συντονιστές, τα Χριστούγεννα, στο νέο χώρο του Δικτύου στην πλατεία Τράιμπερ. Κουβεντιάσαμε, ανταλλάξαμε εμπειρίες και γελάσαμε παρέα με ένα ποτήρι κρασί και νόστιμα μεζεδάκια.

Επίσκεψη στο  ΚΠΣΝ- 32Ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Η ΣΤ’ τάξη από το 32ο Δ/Σ Αθηνών επισκέφθηκε το Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και περιηγήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις.

Συμμετοχή σε Παζάρια.

Φέτος το Δίκτυο συμμετείχε σε  χριστουγεννιάτικα παζάρια στα Νέα Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα και στο γυμναστήριο Holmes Place.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

«Clowns Without BordersSweden»- Κέντρο φιλοξενίας Γαλατσίου/ Κέντρο φιλοξενίας Ελαιώνα

Στις 2 και 3 Νοεμβρίου επισκεφθήκαμε τα Κέντρα φιλοξενίας στο Γαλάτσι και στον Ελαιώνα. Οι φίλοι μας  «Clowns Without Borders» από τη Σουηδία πρόσφεραν στα παιδιά ώρες διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Παίξαμε ποδόσφαιρο, κυνηγητό και  ζωγραφίσαμε, μιλήσαμε για το ταξίδι των παιδιών και για τα όνειρά τους.

Επίσκεψη στο  ΚΠΣΝ- 32ο  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Οι Α’, Β΄ και  Γ’ τάξεις από το 32ο Δ/Σ Αθηνών επισκέφθηκαν το Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και περιηγήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις.

Γενική Συνέλευση.

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών του Δικτύου.

Καμπάνια- «Το Παιδί- Πολίτης: Διεκδικώντας την παιδική μου ηλικία, οικοδομώ την ταυτότητα του πολίτη»- Νοέμβριος 2015

Για τέταρτη χρονιά οργανώσαμε την καμπάνια για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τη σύμπραξη περισσότερων από 50 οργανισμών, μουσείων και πολιτιστικών φορέων. Το σύνθημα της καμπάνιας ήταν «Διεκδικώντας την παιδική μου ηλικία, οικοδομώ την ταυτότητα του πολίτη». Η καμπάνια περιλαμβάνει: Ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ, αφίσα και έντυπο. Περισσότερες από 100 εκδηλώσεις  των φορέων που συμπράττουν πραγματοποιήθηκαν μέσα στο διάστημα από 15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου.

Ημερίδα -«Το Παιδί- Πολίτης: Διεκδικώντας την παιδική μου ηλικία, οικοδομώ την ταυτότητα του πολίτη»

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου το Δίκτυο σε συνεργασία με την Α’ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και τα Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα «Το Παιδί- Πολίτης: Διεκδικώντας την παιδική μου ηλικία, οικοδομώ την ταυτότητα του πολίτη». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Καμπάνιας «Νοέμβριος 2015- Το Παιδί Πολίτης».

«Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού- 20 Νοεμβρίου. Ημέρα Μνήμης»

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου διοργανώσαμε εκδήλωση μνήμης για τα παιδιά-πρόσφυγες που χάθηκαν στο Αιγαίο. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το 51ο  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και την παιδική χορωδία του Εθνικού Ωδείου ανάψαμε ένα κεράκι για κάθε παιδί και φωτίσαμε την πλατεία Τράιμπερ με συνείδηση, θέληση και ελπίδα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Καμπάνιας «Νοέμβριος 2015- Το Παιδί Πολίτης».

«Βραβείο Νησίδες Ποιότητας 2015»

Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέμεινε στο Δίκτυο  το Βραβείο Νησίδες Ποιότητας. Το βραβείο αποτελεί για το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» σημαντική αναγνώριση της διαδρομής και των προσπαθειών μας και  ευκαιρία συλλογικού αναστοχασμού. Ευχαριστούμε θερμά την «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία», το «Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού» και την ελλανόδικη Επιτροπή.

Mουσείο Παιδικής Τέχνης.

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου τα παιδιά του Δικτύου μαζί με τους γονείς επισκέφθηκαν το Μουσείο Παιδικής Τέχνης και ξεναγήθηκαν και συμμετείχαν στην διαδραστική έκθεση του Μουσείου «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός».

Σεμινάριο-«Έχω Δικαίωμα»- Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, διοργάνωσαν ένα διήμερο βιωματικών εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Καμπάνιας «Νοέμβριος 2015- Το Παιδί Πολίτης».

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

«Δημιουργικές Ομάδες»

Το Οκτώβρη ξεκίνησαν 21 ανανεωμένες Δημιουργικές Ομάδες με συντονιστές εθελοντές: «Πινέλα, ζωγραφιές και έξυπνες κατασκευές» και «Κυνήγι κρυμμένου Θησαυρού» με τη Βίλλυ Μήτρακα, «Μικροί Μουσικοί Εξερευνητές» με το Βαγγέλη Αράπη και τη Μαρία-Σοφία Σκάλτσα, «Ο Γύρος του Κόσμου σε 10 χώρες» με την Καλλιόπη Καρούση, «Μια φωτογραφία διαφορετική από τις άλλες» με την Αναστασία Βλαχάκη, «Χορωδία» με τη Μαρίνα Τρουπιώτη, «Τα αγγλικά είναι παιχνίδι» με τη Χριστιάννα Σολδάτου, «Τα παιδία παίζει» με τη Στέλλα Μπάφα, «Διαβάζω για τους Άλλους» με τη Μαρία Γουλέτα, «Σε έναν κόσμο μυθικό» με τη Γιώτα Αναγνωστοπούλου, την Αγγελική Νάκου και τη Μαρίνα Σκουτέρη, «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο» με το Μιχάλη Φλεμετάκη, «Οι μικροί φίλαθλοι» με το Στέφανο Κονόμη, τον Παύλο Αβντουλάι και την Άννα Στύλλο, «Χρωματίζοντας τη μέρα» με την Ευγενία- Δέσποινα Καρσαμπά, «Τάϊ Τσι» με την Ευαγγελία Σεφερλή, «Μαθαίνω παίζοντας την Αλβανική γλώσσα» με την Ανίσα Ντέντια, «Μιλάμε με τα χέρια» με την Αριστέα Πρωτονοταρίου, «Να σβήσουμε τα φώτα να δούμε σινεμά» με το Θανάση Κοτσοβό και την Άσπα Κουρούση, «Δημιουργικό παιχνίδι στην οθόνη» με τον Αντρέα Γανιμά και την Τζένυ Φίζι, «Pianoforte» με την Ανδριάννα Κύρη, «Μαθαίνουμε, παίζοντας, την αλβανική γλώσσα» με την Ιλίρα Μπακάλη, «Πολύχρωμα, τρελά πινέλα» με την Crista Vayanos, «Σουσάμι άνοιξε» με την Άννα Φλώρου, «Το δικαίωμα των παιδιών στην πόλη» με το Δημήτρη Αγγέλη.

Για πρώτη φορά Δημιουργικές Ομάδες Εφήβων, με το συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου «Δημιουργική, τι δημιουργική;» και «Εργαστήριο Θεατρικής Αγωγής» για έφηβους, με την ηθοποιό Μαρία Αθηναίου.

“Μαθησιακή υποστήριξη”

Τον Οκτώβρη ξεκίνησαν  20 τμήματα Μαθησιακής υποστήριξης για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου με τους εθελοντές: Χριστίνα Δουρούκου, Ράνι Βούρου, Μάνια Παγωνάκη, Άλκη Μήτσιο, Γιάννη Νικολουδάκη, Νίκο Μαρίνο, Βίλλυ Μήτρακα, Ηώ Αμανάκη, Πέπη Παχάκη, Ειρήνη Τσιτούρη, Γιώργο Κοσμίδη, Μαρία Μάλαϊ, Άρλα Φύτρου, Ελένη Σεφερλή, Χρήστο Ζωρίδη, Αντρέα Γανιμά και Τζουλιάννα Τσάνι.

Επίσκεψη στο  ΚΠΣΝ- 54ο  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Η Ε’ τάξη από το 54ο Δ/Σ Αθηνών επισκέφθηκε το Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και περιηγήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις.

«Συνάντηση παιδαγωγικών θεμάτων με την Πόπη Κύρδη»

Συζήτηση με την Πόπη Κύρδη, υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας στο Κέντρο για το Παιδί. Μιλήσαμε για την σημασία της συμμετοχικής διαδικασίας των παιδιών και για τη σημασία του παιχνιδιού στη διδασκαλία.

Πλανόδια Βιβλιοθήκη- «Λοξή Τάξη»- Πεδίον του Άρεως

Στις 12, 13 και 14 Οκτωβρίου η Πλανόδια Βιβλιοθήκη εγκαταστάθηκε και πραγματοποίησε τα προγράμματά της για τα παιδιά  στο Πεδίον του Άρεως,  πλάι στη «Λοξή Τάξη»,  έργο του Ζάφου Ξαγοράρη, σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο».

«Το Εργαστήρι Πολιτισμού γίνεται 3 χρονών !!!»

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, γιορτάσαμε όλοι μαζί παιδιά, γονείς, εθελοντές και φίλοι τα τρίτα γενέθλια του Εργαστηρίου. Χορέψαμε διασκεδάσαμε, σβήσαμε τα κεράκια και μας κράτησαν συντροφιά οι μουσικοί της Παngea με τα αφρικάνικα κρουστά τους.

«Το Δίκτυο προβληματίζεται: Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας»- Ματίλντα Γαλάνη

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, η Ματίλντα Γαλάνη, ψυχολόγος του Δικτύου,  μίλησε για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας στο Κέντρο για το Παιδί. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων «Το Δίκτυο Προβληματίζεται».

«Break the Chain festival»

Το Δίκτυο συμμετείχε στο φεστιβάλ Break the chain στην Τεχνόπολη, με δύο προγράμματα: το διαδραστικό πρόγραμμα «1 Χάρτης, 5 Ήπειροι, 20 Ιστορίες» και το ομαδικό επιδαπέδιο παιχνίδι «Τα δικαιώματα του παιδιού» της Βάσως Ψαράκη.

« Τα Δικαιώματα του Παιδιού: Παραβατικότητα Ανηλίκων και ποινικό σύστημα

Αίτια, Μορφές, Μεταχείριση» – Ευαγγελία Κογιαννάκη

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου η  Ευαγγελία Κογιαννάκη, Νομικός – Προϊσταμένη Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθήνας  μίλησε για το φαινόμενο της  παραβατικότητας ανηλίκων, στο Κέντρο για το Παιδί. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς συναντήσεων «Τα Δικαιώματα του Παιδιού».

«Συναντήσεις με γονείς που λένε παραμύθια».

Η Ευγενία Τζιρζιλάκη, σκηνοθέτης, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με γονείς του Δικτύου, που λένε παραμύθια στη μητρική τους γλώσσα.

«Ο Πλούτος του Αριστοφάνη»-Θέατρο Καρέζη

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου παιδιά και γονείς του Δικτύου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ο Πλούτος του Αριστοφάνη» στο Θέατρο Καρέζη.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

«Το Εργαστήρι Πολιτισμού υποδέχεται το φθινόπωρο»

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές,  το Εργαστήρι άνοιξε και πάλι τις πόρτες του  από 1 Σεπτεμβρίου. Έως τις  15 Οκτωβρίου πάνω από 1000 παιδιά ανανέωσαν την κάρτα μέλους για το Εργαστήρι Πολιτισμού και τη Δανειστική Βιβλιοθήκη.

«Athens Flying Week»

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, τα παιδιά του Δικτύου πραγματοποίησαν  εκδρομή στο αεροδρόμιο του Τατοϊου. Παρακολούθησαν το μεγαλύτερο φεστιβάλ αεροπορικών επιδείξεων και τις πιο τρελές τρελές πτήσεις.

«Συνάντηση Εθελοντών του Φθινοπώρου».

Στην 1η Συνάντηση Εθελοντών του Φθινοπώρου, ανταλλάξαμε καλωσορίσματα και  αγκαλιές, όπως είχαμε υποσχεθεί, και οι παλιότεροι υποδεχθήκαμε  τους νέους εθελοντές.

ΙΟΥΝΙΟΣ- ΙΟΥΛΙΟΣ

« Έρευνα για τις συνθήκες ζωής των Παιδιών στο κέντρο της Αθήνας με γνώμονα τα Δικαιώματα του Παιδιού»- παρουσίαση Έρευνας

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου παρουσιάσαμε την Έρευνα του Δικτύου, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα Europe Direct, Ευρωπαϊκό κέντρο πληροφόρησης και ενημέρωσης με ομιλητές τους ερευνητές Νικόλα Σουλιώτη,

Κωνσταντίνο Νικολόπουλο, Βιόλα Γκόγκα, Βαγγέλη Μουργελά και  Φανή Κουντούρη.

«Οι Εκδόσεις Πατάκη στηρίζουν το Εργαστήρι Πολιτισμού»

Την Πέμπτη 11 Ιουνίου η συγγραφέας Ελένη Μπακογεώργου επισκέφθηκε το Εργαστήρι Πολιτισμού και  αφηγήθηκε στα παιδιά  «Ιστορίες από έναν κόσμο που δεν καταστράφηκε».

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου η συγγραφέας Αθηνά Μπίνιου επισκέφθηκε το Εργαστήρι Πολιτισμού και μας γνώρισε τους φίλους της «Πιρουλίτο και Ροζαλία».

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου η αρχαιολόγος Κατερίνα Σέρβη με αφορμή το βιβλίο της -«Αρχαιολόγος από κούνια»  έκανε όλα τα παιδιά  μικρούς αρχαιολόγους και ξεκίνησαν  αρχαιολογικές ανασκαφές στο Εργαστήρι.

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου ο συγγραφέας Αντρέας Αρματάς  αφηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία «Η γουρούνα κάνει πάρτι… και μαζί με εσένα μαθαίνει αληθινή επιτυχία τι σημαίνει» και την ιστορία «Η Λελέκα σηκώνει κεφάλι …μάθε πως το φόβο να μειώσεις, κι εσύ κεφάλι να μειώσεις».

«Γιορτή Δημιουργικών Ομάδων».

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου τα παιδιά του Δικτύου παρουσίασαν τη δουλειά των Δημιουργικών Ομάδων σε μία μεγάλη γιορτή στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Μαζί τους βρέθηκαν συντονιστές, γονείς και φίλοι του Δικτύου, με τη  μουσική συντροφιά της μπάντας του Δήμου Αθηναίων.

«Εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας StrArt: Η Πόλη είμαστε εμείς»

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου εγκαινιάσαμε την έκθεση StrArt με τιτλο: «Η Πόλη είμαστε εμείς». Τα έργα προέκυψαν από  λειτουργία (Οκτώβριο έως Μάιο 2015) τριών εβδομαδιαίων εργαστηρίων: «Εφηβικό Εργαστήρι ζωγραφικής & φωτογραφίας», «Δημιουργίες της φαντασίας», «Πες το με Εικόνες». Σε αυτά συμμετείχαν συνολικά 44 παιδιά και έφηβοι.  Η Έκθεση ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να αποτελεί μια διαδρομή περιπάτου, με βάση το χάρτη της περιοχής, πάνω στον οποίο σημειώνονται οι χώροι της Έκθεσης των έργων. Ήταν ανοιχτή σε όλους από τις 12 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου, κατά τις ώρες λειτουργίας των χώρων που την φιλοξενούσαν. Συντονίστρια της Έκθεσης η Βιόλα Γκιόκα, υπεύθυνη προγραμμάτων του Δικτύου.

«Best Buddies Greece «ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΦΙΛΙΑΣ»

Το Σάββατο 13 Ιουνίου συμμετείχαμε σε έναν περίπατο φιλίας μαζί με τους  εθελοντές της οργάνωσης Best Buddies από την πλατεία Συντάγματος μέχρι το Μοναστηράκι.

«Μικροί φίλαθλοι-1ο Μουντιάλ Ποδοσφαίρου»

Η Δημιουργική Ομάδα «Μικροί Φίλαθλοι» διοργάνωσαν το πρώτο Mundial  ποδοσφαίρου στο προαύλιο του 51ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

«Καλοκαιρινά μπάνια».

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τα παιδιά του Δικτύου έκαναν  βουτιές  στην παραλία του Σχοινιά, στη Βαυρώνα και στο Καβούρι.

«Ομάδες Ανάγνωσης: Μικροί Γεωβιβλιοθηκονόμοι»

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οργανώσαμε Ομάδες Ανάγνωσης με τίτλο: Μικροί Γεωβιβλιοθηκονόμοι. Στις συναντήσεις αυτές τα παιδιά άνοιξαν τους χάρτες, περιηγήθηκαν  με τα tablet στο Google Earth, διάβασαν  ταξιδιωτικούς οδηγούς και βιβλία για ταξίδια και συνέλεξαν πληροφορίες για χώρες μακρινές. Συμμετείχαν 15 παιδιά του Δικτύου. Συντονίστρια της ομάδας ήταν η Φωτεινή Αβδελλή, βιβλιοθηκονόμος του Δικτύου.

Πλατεία Βικτωρίας-«Clowns without Borders-Sweden»

Το Σάββατο 27 Ιουνίου οι «Clowns without Borders-Sweden» πραγματοποίησαν workshops για τα παιδιά του Δικτύου στο Εργαστήρι Πολιτισμού. Το ίδιο απόγευμα πραγματοποίησαν δωρεάν παράσταση για όλους αφιερωμένη στα παιδιά πρόσφυγες, στην πλατεία Βικτωρίας.

Στρατόπεδο  Αμυγδαλέζας– «Clowns without Borders-Sweden»

Την Κυριακή 29 Ιουνίου το Δίκτυο επισκέφθηκε τους ανήλικους πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας μαζί με την ομάδα των  «Clowns without Borders-Sweden», οι οποίοι έδωσαν παράσταση για τους ανήλικους πρόσφυγες.

«Θεατρική παράσταση- ομάδα ΠΕΨΑΕΕ»

Το Δίκτυο  συμμετείχε στη θεατρική παράσταση της ομάδας της ΠΕΨΑΕΕ με ένα βίντεο που γύρισαν για την ιστορία και τις δράσεις του Δικτύου. Το βίντεο έφτιαξε η θεατρική ομάδα της ΠΕΨΑΕΕ με συντονιστή τον Χρήστο Βερβερούδη και για την ιστορία του Δικτύου μίλησε η Μυρσίνη Ζορμπά.

«Συζήτηση για τα Δικαιώματα του Παιδιού»- Κίρκη Πατσιαντά

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου η  Κυριακή Πατσιαντά, Δρ Δικηγόρος με ειδίκευση στα Δικαιώματα του Παιδιού,  μίλησε για την προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών στην Ελλάδα σε ανοιχτή συζήτηση στο Κέντρο για το Παιδί.

«Μαζί είναι καλύτερα»- Πλατεία Πλυτά –Δήμος Αθηναίων

Την Κυριακή 12 Ιουλίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα, η 2η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις Κοινότητες Προσφύγων, πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Πλυτά υπό την αιγίδα του Δήμου. Το Δίκτυο συμμετείχε με το επιδαπέδιο παιχνίδι για τα Δικαιώματα του Παιδιού της Βάσως Ψαράκη.

«Πλανόδια Βιβλιοθήκη».

Στη διάρκεια του καλοκαιρινού προγράμματος, η Πλανόδια Βιβλιοθήκη εγκαταστάθηκε πολλές φορές με τα προγράμματά της στην πλατεία του Αγίου Παύλου, στην Κοινότητα Αφγανών προσφύγων Samaria, στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και στην Πλατεία Αυδή. Η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν σημαντική πηγή έμπνευση για τους εθελοντές του Δικτύου που πραγματοποίησαν το πρόγραμμα.

ΜΑΙΟΣ

 “Ένα παιδί είναι ένα παιδί. Δεν είναι κινούμενο σχέδιο”- SOS Tροχαία Εγκλήματα

Το Σάββατο 9 Μαίου ο πανελλήνιος σύλλογος «SOS Tροχαία Εγκλήματα» οργάνωσε δράση στο Πεδίον του Άρεως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οδικής Ασφάλειας.

Το Δίκτυο συμμετείχε με το επιδαπέδιο παιχνίδι «Η Πόλη είμαστε Εμείς».

«Δωρεάν εμβολιασμός για παιδιά»- ΜΚΟ «Αποστολή Άνθρωπος»

Το Δίκτυο σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Αποστολή Άνθρωπος» πραγματοποίησε ημέρα εμβολιασμού, στο Κέντρο για το Παιδί.

«4η συνάντηση εθελοντών».

Την Τρίτη 5 Μαίου πραγματοποιήσαμε την τέταρτη συνάντηση εθελοντών-συντονιστών. Κουβεντιάσαμε  για τις  Δημιουργικές Ομάδες και τις ομάδες  Μαθησιακής Υποστήριξης και οργανώσαμε την καλοκαιρινή γιορτή των Ομάδων.

«Big Bang festival»- Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Την Κυριακή 10 Μαΐου δέκα παιδιά του Δικτύου συμμετείχαν στο εργαστήρι μουσικής «H βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπα» του φεστιβάλ μουσικής «Big Bang», που διοργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

O STMTS υποδέχεται τα παιδιά στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

Στον τοίχο του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, ένας πιτσιρικάς σε υπερφυσικό μέγεθος σε κοίταζε ανάμεσα από κουτιά με corn flakes. Δίπλα ο σκύλος του τον συντρόφευε ήσυχος. Παιδί και σκυλί παρατηρούσαν με ενδιαφέρον αυτούς που πλησίαζαν προσπερνώντας τον μακρύ διάδρομο με τα ιατρεία και τα γραφεία των δικηγόρων για να φτάσουν και να μπουν στο «Κέντρο για το Παιδί», η πόρτα του οποίου βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Το έργο υπογράφει ο STMTS, ο δικός μας Σταμάτης, φοιτητής της ΑΣΚΤ, φίλος και ένας από τους πενήντα εθελοντές του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

«Συνάντηση παιδαγωγικών θεμάτων με τη Μαριέττα Κουμαριανού».

Την Τέταρτη 13 Μαϊου η Μαριέττα Κουμαριανού, διευθύντρια του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας επισκέφτηκε το Κέντρο για το Παιδί. Συζητήσαμε για τα προγράμματα, τον τρόπο λειτουργίας και τις σχέσεις των μαθητών με τους καθηγητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου.

«Εκδρομή στο Μαραθώνα».

Το Σάββατο 23 Μαΐου κρεμάσαμε τα σακίδιά στον ώμο μας, γεμίσαμε τα παγούρια μας με νερό και πήγαμε εκδρομή στον Μαραθώνα. Κάναμε τη βόλτα μας στη λίμνη, επισκεφθήκαμε το στάδιο του Μαραθώνα και ολοκληρώσαμε την εκδρομή μας με ένα πικ νικ στην παραλία.

«Διεθνής Ημέρα Μουσείων»-Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας

Το Σάββατο 23 Μαΐου το απόγευμα γιορτάσαμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με μία ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

«Το Δίκτυο προβληματίζεται: ΤΕΧΝΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ. Δημιουργώντας Ισότιμα και Συλλογικά» -Αναστασία Βλαχάκη

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου η Αναστασία Βλαχάκη παρουσίασε τη διπλωματική της εργασία σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη χρήση της φωτογραφίας των μύθων και των παραμυθιών στην έκφραση και αμοιβαία υποστήριξη  των μελών μιας ομάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας.

«Επίσκεψη στους ασυνόδευτους ανήλικους- Στρατόπεδο  Αμυγδαλέζας»

Την Τετάρτη 27 Μαΐου, εθελοντές και φίλοι του Δικτύου επισκεφθήκαμε τους ασυνόδευτους ανήλικους στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας. Τους χαρίσαμε ρούχα, τρόφιμα και βιβλία, παίξαμε ποδόσφαιρο.

«Πλανόδια Βιβλιοθήκη»- Φεστιβάλ για το Παιδί/ κεντρική πλατεία Πόρου

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου συμμετείχε στο διήμερο φεστιβάλ, που διοργάνωσε ο Δήμος Πόρου για τα παιδιά στην κεντρική πλατεία του νησιού.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

«Ημέρα αρωματικών φυτών»

Την Τετάρτη 1 Απριλίου τα παιδιά της Δημιουργικής Ομάδας « Μικροί Οικολόγοι»

πραγματοποίησαν  ένα εργαστήρι για τα παιδιά των άλλων Δημιουργικών Ομάδων με θέμα τα αρωματικά φυτά. Τα παιδιά γνώρισαν τα βότανα, τα μύρισαν, τα έβρασαν και έφτιαξαν νόστιμες καραμέλες από το τσάι τους.

 «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου- 2 Απριλίου»- Κέντρο για το Παιδί

Την Πέμπτη 2 Απριλίου οργανώσαμε σειρά εκδηλώσεων για παιδιά και γονείς με θέμα την καλλιέργεια της Αναγνωστικής Συμπεριφοράς σε παιδιά Προσχολικής Ηλικίας. Τα παιδιά διάβασαν  με τη μαμά και τον μπαμπά, έπαιξαν με τα βιβλία στο 3ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό και το 31ο Νηπιαγωγείο Αθηνών έφτιαξε  το δικό του  βιβλίο  στο Κέντρο για το Παιδί.

Επίσκεψη στο  ΚΠΣΝ- 51ο  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Η B΄ τάξη από το 51ο Δ/Σ Αθηνών επισκέφθηκε το Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και περιηγήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις.

 «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης»- Θέατρο Πορεία

Την Κυριακή 5 Απριλίου τα παιδιά του Δικτύου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης». Τα εισιτήρια ήταν δωρεά του Βασίλη Κουκαλάνι και του θεάτρου Πόρτα.

« Μαύρη Πεταλούδα»- Έφη Ρίτσου

Τη Δευτέρα 6 Απριλίου η συγγραφέας Έφη Ρίτσου, από τις Εκδόσεις Κέδρος, επισκέφθηκε το Εργαστήρι Πολιτισμού και  αφηγήθηκε στα παιδιά τις ιστορίες της Μαύρης Πεταλούδας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Καμπάνιας

«Απρίλιος 2015-μέρες βιβλίου».

«Ελληνικό Τμήμα της IBBY- Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου»-Βραβείο

Η βιβλιοθηκονόμος μας Φωτεινή Αβδελλή βραβεύθηκε  από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY- Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ως  «Η βιβλιοθηκονόμος που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας» στην Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του «Εργαστηρίου Πολιτισμού» του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Το έπαθλο ήταν  βιβλία αξίας 500 ευρώ που αθλοθετήθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη.

«Miss Janet, 2015»-Ουρανία Αναστασιάδου

Εικαστική χειροτεχνία με υφάσματα, ρούχα, κούκλες και μπουκάλια γάλα. Η Ουρανία Αναστασιάδου,  με την εικαστική της παρέμβαση νοηματοδότησε το «γάλα» στο Κέντρο για το Παιδί.

 «Περπατώ, περπατώ στο περιβόλι των τεσσάρων εποχών…»- Εκδόσεις Πατάκη

Την Πέμπτη 16 Απριλίου τα παιδιά του Δικτύου επισκέφθηκαν το βιβλιοπωλείο Πατάκη και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Περπατώ, περπατώ στο περιβόλι των τεσσάρων εποχών…», βασισμένο στα βιβλία της Λότης Πέτροβιτς.

«Η Αλίκη στην πόλη»- Αργυρώ Πιπίνη

Την Πέμπτη 23 Απριλίου η Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας από τις Εκδόσεις Πατάκη, επισκέφτηκε το Εργαστήρι Πολιτισμού και παρουσίασε στους έφηβους του Δικτύου το καινούργιο της βιβλίο «Η Αλίκη στην πόλη».

 «Μαθαίνουμε, παίζοντας, την Αλβανική γλώσσα»- Ανοιχτό μάθημα

Η Δημιουργική Ομάδα του Δικτύου «Μαθαίνουμε, παίζοντας, την Αλβανική γλώσσα» και η δασκάλα τους Ιλίρα Ντρίο Μπακάλι διοργάνωσαν μάθημα για μικρούς και μεγάλους, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας.

«Όταν τα σπίτια μιλούν»-Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας

Την Τετάρτη 29 Απριλίου, τα παιδιά του Δικτύου επισκέφθηκαν το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και συμμετείχαν στο  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τη συγγραφέα Φίλια Δενδρινού.

«Ένας κήπος στο κεφάλι μου»- Κέντρο για το Παιδί

Την Πέμπτη 30 Απριλίου στο Κέντρο για Παιδί γιορτάσαμε την Πρωτομαγιά, φτιάχνοντας  με τα παιδιά μικρούς πολύχρωμους κήπους!

«Γιορτή Πρωτομαγιάς»- Βιβλιοπωλείο Πατάκης

Την Πέμπτη 30 Απριλίου γιορτάσαμε την Πρωτομαγιά στο βιβλιοπωλείο Πατάκη με πολύχρωμα γλαστράκια, μυρωδάτα λουλούδια και με  μουσικές από τα παιδιά της Δημιουργικής Ομάδας «Παιχνιδιάρικες και Ταξιδιάρικες νότες».

ΜΑΡΤΙΟΣ

Επίσκεψη στο  ΚΠΣΝ- 54ο  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξη από το 54ο Δ/Σ Αθηνών επισκέφθηκαν το Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και περιηγήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις.

«Είσαι δυνατός; Αγκάλιασέ με τρυφερά»- Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας.

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου οργανώσαμε σειρά εκδηλώσεων με τίτλο: «Είσαι δυνατός; Αγκάλιασε με τρυφερά», που ήταν αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας συμμετείχαν σε ανοιχτή συζήτηση με την Αλεξάνδρα Παπακώστα, ψυχολόγο της Οργάνωσης “Μαζί για το Παιδί”, στο Κέντρο για το Παιδί και τα παιδιά της  Δημιουργικής Ομάδας «Να σβήσουμε τα φώτα να δούμε σινεμά», πραγματοποίησαν ανοιχτή προβολή της ταινίας «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή» για όλα τα παιδιά.

«Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Smart Park».

Το Σάββατο 7 Μαρτίου το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» βρέθηκε στο SMART PARK με το επιδαπέδιο παιχνίδι της Βάσως Ψαράκη, αφιερωμένο στα δικαιώματα των παιδιών.

«Επίσκεψη στο Ισλαμικό Μουσείο». Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Γιορτάσαμε την Ημέρα της Γυναίκας με επίσκεψη στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης,

γνωρίσαμε και σχολιάσαμε τους θησαυρούς αυτού του μεγάλου πολιτισμού.

«Ημέρα Τριγωνοψαρούλη»- Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού

Το Σάββατο 21 Μαρτίου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη, στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθηνών γελάσαμε με τις ιστορίες του Τριγωνοψαρούλη,  παίξαμε παιχνίδια ανοιχτού χώρου και γίναμε όλοι μια μεγάλη παρέα ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Καμπάνιας «Απρίλιος 2015- μέρες βιβλίου».

«Περπατάμε εναντίον των Διακρίσεων: Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά»

Το Σάββατο 21 Μαρτίου το Δίκτυο με το σύνθημα «Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά» συμμετείχε στην εκδήλωση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών με τίτλο: «Περπατάμε εναντίον των Διακρίσεων. Περπατάμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον…».

«Πάντα Μέσα: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της WWF για τα ΜΜΜ». Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Το Σάββατο 28 Μαρτίου οι βιβλιοθηκονόμοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Νίκαιας επισκέφθηκαν το Εργαστήρι Πολιτισμού και πραγματοποίησαν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Πάντα Μέσα»  με τα παιδιά της Δημιουργικής Ομάδας «Μικροί Οικολόγοι».

«Η Πόλη Είμαστε Εμείς»-Καμπάνια Απρίλιος 2015- μέρες βιβλίου»

Για την πραγματοποίηση της καμπάνιας ”Απρίλιος 2015- μέρες βιβλίου” συνέπραξαν για τρίτη χρονιά φορείς της εκπαίδευσης, δημόσιοι οργανισμοί, εκπαιδευτικοί, βιβλιοθήκες, μουσεία, εκδοτικοί οίκοι, σχολεία, πολιτιστικοί φορείς, ενώσεις συγγραφέων, συγγραφείς, μικροί και μεγάλοι φίλοι που αγαπούν τα βιβλία. Πραγματοποιήθηκα δεκάδες εκδηλώσεις στις οποίες πήραν μέρος περισσότερα από πέντε χιλιάδες παιδιά.

Ημερίδα- «Η Πόλη Είμαστε Εμείς».

Την  Τρίτη 31 Μαρτίου το Δίκτυο στο πλαίσιο της Καμπάνιας «Απρίλιος 2015- μέρες βιβλίου» διοργάνωσε σε συνεργασία με την Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών

ημερίδα με τίτλο: «Η Πόλη είμαστε εμείς», για το δικαίωμα των παιδιών στην πόλη και την ολοκληρωμένη πολιτική για το παιδί σε τοπικό επίπεδο, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης». Η Ημερίδα οργανώθηκε σε συνεργασία με Δήμους, πολιτιστικούς φορείς και εκπαιδευτικούς και άνοιξε τον διάλογο για την υπάρχουσα κατάσταση που αφορά τα παιδιά στην πόλη και τις βασικές κατευθύνσεις των υπηρεσιών και των δράσεων που αναπτύσσονται.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Το Δίκτυο στο πρόγραμμα «Vodafone World of Difference».

H δική μας Βιόλα Γκιόκα   είναι ανάμεσα στους 10 φετινούς νικητές του προγράμματος Vodafone World of Difference. Όλοι στο «Δίκτυο» είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι, που η Βιόλα μας επιλέχθηκε ανάμεσα σε 231 προτάσεις και ξεκίνησε την εργασία της ως συντονίστρια του προγράμματος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού «Κάθε Παιδί Μοναδικό  – παιδιά σε κίνδυνο».

Στόχος της ήταν μέσα από το πρόγραμμα «Κάθε Παιδί Μοναδικό – παιδιά σε κίνδυνο» να συνεχιστεί η προσπάθεια να στηρίξουμε παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη καλύπτοντας τα κενά που αφήνει η οικονομική κρίση.

«Yoga Kids»- Αρετή Παλαιοκρασσά

Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η Αρετή Παλαιοκρασσά  πραγματοποίησε  μαθήματα Yoga για παιδιά του Δικτύου από 8 έως 12 χρονών.

«Μαζεύουμε πορτοκάλια»- Εκδρομή στην Κόρινθο

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου πήγαμε εκδρομή στην Κόρινθο και μαζέψαμε ζουμερά  ολόφρεσκα πορτοκάλια στο κτήμα του φίλου μας Κώστα Αντωνόπουλου.

«Το Δίκτυο προβληματίζεται: «Πολιτισμική Παρέμβαση στο Στ. Λαρίσης- Το παράδειγμα του Εργαστηρίου Πολιτισμού»- Βαγγέλης Μουργελάς

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου ο Βαγγέλης Μουργελάς παρουσίασε τη διπλωματική του εργασία και πραγματοποίησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη «Διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την ανάδειξη του κοινωνικο-πολιτισμικού κεφαλαίου των μεταναστών στην Ελλάδα: το παράδειγμα του «Εργαστηρίου Πολιτισμού», στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων «Το Δίκτυο Προβληματίζεται».

«Being Human»-Σχολή Μωραΐτη

Την  Κυριακή 15 Φεβρουαρίου το Δίκτυο συμμετείχε στη γιορτή της Σχολής Μωραϊτη. Παραστάσεις, βιωματικά εργαστήρια, εκθέσεις ομιλίες, & παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Η Πόπη Κύρδη και η Μαρία Δημοπούλου από την Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας – Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διάβασαβ βιβλία από τους σάκους των Βιβλίων σε Ρόδες και ο Γιάννης Κωτσάνης

«Ημερίδα για τα Δικαιώματα»- Σχολή Χατζήβεη

Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου η εθελόντρια του Δικτύου Ζέτα Τσιώστα συμμετείχε στην Ημερίδα για τα Δικαιώματα που οργάνωσε η Σχολή Χατζήβεη και παρουσίασε την ιστορία και τις δράσεις του Δίκτυου.

 «Αποκριάτικη γιορτή»

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου παιδιά, γονείς και εθελοντές γιορτάσαμε μαζί το καρναβάλι. Ντυθήκαμε μασκαράδες και διασκεδάσαμε με τη μουσική που έπαιξαν για εμάς οι Τάσος Καπίρης (κιθάρα), Μάιρα Λιούγου (ταμπουρά), Ραφαέλα Παναγάκη (σαξόφωνο) και η εμψυχώτρια Τζένη Τζένη.

Επίσκεψη στο Nέο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου κρεμάσαμε τα σακίδια στον ώμο, πήραμε τους αρχαιολογικούς οδηγούς στο χέρι και επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η αρχαιολόγος και εθελόντρια του Δικτύου, Ζέτα Τσιώστα, μας χάρισε μία συναρπαστική ξενάγηση.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

«Συνάντηση παιδαγωγικών θεμάτων με τον Μπάμπη Μπαλτά».

Συζήτηση με τον Μπάμπη Μπαλτά, εκπαιδευτικό του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στο Κέντρο για το Παιδί. Συζητήσαμε για το δικαίωμα των παιδιών στην πληροφόρηση και για την αξία της συμμετοχικής διαδικασίας των παιδιών στη δημιουργία της σχολικής εφημερίδας.

«Η Βατραπουνζέλ»- Θέατρο Ρετρό

Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου παιδιά και γονείς παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Η Βατραπουνζέλ». Τα εισιτήρια ήταν δωρεά της Ομάδας «Θέατρο Ρετρό, για το παιδί και το παιδί μέσα μας».

«Life Skills»- British Council

Το Βρετανικό Συμβούλιο και η εκπαιδεύτρια Φαίδρα Τσαλαμπαμπούνη

Οργάνωσαν  6 συναντήσεις για τα παιδιά του Δικτύου στο Εργαστήρι Πολιτισμού

για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα“Life Skills”.

Συζήτηση με την γυναικολόγο-μαιευτήρα Αλέκα Μακρή

Η Αλέκα Μακρή, γυναικολόγος- μαιευτήρας, επισκέφτηκε το Κέντρο για το Παιδί

και συζήτησε με μια ομάδα γυναικών  γυναικολογικά θέματα ,  όπως: αντισύλληψη, προσωπική υγιεινή, γυναικολογικές εξετάσεις, οικογενειακό προγραμματισμό και άλλα θέματα που απασχολούν όλες μας.