«Εγώ αν ήμουν Δήμαρχος…» | Υποψήφιοι Δήμαρχοι της Αθήνας Καλεσμένοι των Παιδιών του Δικτύου | Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Η ζωγραφιά-δώρο των παιδιών του Δικτύου προς τους υποψήφιους δημάρχους

«Νιώθετε ποτέ μοναξιά;»… και άλλες ερωτήσεις σε ένα αλλιώτικο debate των υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας, που επιμελήθηκαν τα παιδιά του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Ένα διαφορετικό debate πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Μαΐου 2019 στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τα παιδιά του Δικτύου προσκάλεσαν στο χώρο τους, τους υποψήφιους για τον δήμο της Αθήνας, κ.κ. Παύλο Γερουλάνο, Νάσο Ηλιόπουλο, Πέτρο Κωνσταντίνου, Κώστα Μπακογιάννη και Θεοδόση Μπενάτο (ο οποίος εκπροσώπησε τον κ. Νίκο Σοφιανό), για να τους μιλήσουν για το πώς βλέπουν τα ίδια την πόλη τους, αλλά και για να τους κάνουν κάποιες συνηθισμένες αλλά και ασυνήθιστες ερωτήσεις…

Παιδιά και έφηβοι από 6 ως 19 ετών είχαν σκεφτεί, συζητήσει και καταγράψει προβλήματα που διαπίστωσαν στη γειτονιά, τις προτάσεις τους για αλλαγές, τους προβληματισμούς τους για στάσεις και συμπεριφορές των κατοίκων της πόλης αλλά και όσα θα ήθελαν να ξέρουν για τους υποψήφιους δημάρχους. Οι διαπιστώσεις τους είχαν τεκμηριωθεί με τις φωτογραφίες που έβγαλαν περπατώντας τους δρόμους της γειτονιάς, στο πλαίσιο της Ομάδας Φωτογραφίας που λειτουργεί στο Δίκτυο.

– Είστε εσείς κάποιος από τους υποψήφιους; ρωτούσαν τα παιδιά κάθε ενήλικο που έμπαινε στο χώρο ανυπομονώντας να συναντήσουν τους υποψήφιους.

Μόλις έφτασαν οι υποψήφιοι συστήθηκαν στα παιδιά και είδαν μαζί τους τις φωτογραφίες που προβάλλονταν σε video wall. Συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν έργα για να βελτιωθούν πεζοδρόμια, πλατείες, παιδικές χαρές, δρόμοι.

Στη συνέχεια ήρθαν οι ερωτήσεις των παιδιών:

  • Οι γονείς μου ζουν στην Αθήνα αλλά δεν είναι από την Ελλάδα και δεν μπορούν να ψηφίσουν. Είναι σωστό αυτό;
  • Βαριόσασταν το σχολείο;
  • Τι γεύση παγωτό προτιμάτε;
  • Νιώθετε ποτέ μοναξιά;
  • Μέσι ή Ρονάλντο;
  • Στη γειτονιά μας υπάρχουν πολλοί άστεγοι. Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;
  • Έχετε νιώσει ποτέ ρατσισμό;
  • Σας απασχολεί η υπερθέρμανση του πλανήτη; Τι σχετικά μέτρα θα παίρνατε για την Αθήνα;
  • Τι θα κάνετε για να νιώθουν όλα τα παιδιά ασφαλή στην Αθήνα;
  • Γνωρίζετε ότι πολλοί πρόσφυγες και ανάμεσά τους παιδιά, πολύ σύντομα θα μείνουν στο δρόμο γιατί τελειώνει το πρόγραμμα φιλοξενίας που τους παρείχε στέγη ως τώρα;

Με σοβαρότητα οι υποψήφιοι απάντησαν σε κάθε ερώτηση, εξηγώντας στα παιδιά, απλά και λεπτομερώς τις θέσεις τους αλλά και τις προτιμήσεις τους, αναφέροντας εμπειρίες και αναμνήσεις από τα μαθητικά τους χρόνια, όπως τους ζητήθηκε. Οι απαντήσεις τους έμοιαζαν ειλικρινείς, μακριά από τον ξύλινο πολιτικό λόγο, και φάνηκε ότι συμφωνούν μεταξύ τους σε αρκετά σημεία.

Παρότι οι υποψήφιοι είχαν στη συνέχεια και άλλες συναντήσεις, παρέμειναν στον χώρο πέρα από τον αρχικά προβλεπόμενο χρόνο και θα μπορούσαν να μείνουν ακόμη περισσότερο γιατί υπήρχαν άφθονες ερωτήσεις και διάθεση απ’ όλους για συνέχιση της συζήτησης.

 Τα παιδιά δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την τελευταία τους ερώτηση: Είστε φίλοι μεταξύ σας; Θα είστε και μετά τις εκλογές;

Τη διατύπωσαν όμως ως ευχή στους υποψήφιους, που τα αποχαιρέτησαν ένα προς ένα με τα ονόματά τους. Ευχή και αίτημα για την επόμενη μέρα των εκλογών: να συνεργαστούν μεταξύ τους ώστε τα δικαιώματα όλων των παιδιών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη ζωή τους στην Αθήνα, να γίνουν πράξη.

*Στιγμιότυπα από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε στο YouTube κανάλι του Δικτύου