ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η παγκόσμια εκστρατεία κατά της κράτησης ανηλίκων ξεκινάει σήμερα, 21 Μαρτίου και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, με την πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης International Detention Coalition (Συμμαχία κατά της κράτησης).

Υποστηρίζοντας την παγκόσμια εκστρατεία, το ΕΣΠ δηλώνει ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για τον τερματισμό της κράτησης των παιδιών για παραβιάσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας, το οποίο θα στοχεύει στην προάσπιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειάς τους. Η κράτηση παιδιών, που ούτως ή άλλως αποτελούν μία ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, συνιστά απόλυτη αποτυχία της υποχρέωσης στο σεβασμό, προστασία και φροντίδα των δικαιωμάτων των παιδιών και δεν μπορεί ουδέποτε να θεωρηθεί ότι είναι προς το συμφέρον τους. Οι καταστροφικές συνέπειες της κράτησης στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών, έχουν τεκμηριωθεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Ήδη, το Δεκέμβριο του 2011, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), μαζί με άλλες 21 ΜΚΟ και φορείς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνυπέγραφε σχετική επιστολή απευθυνόμενη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κάθε Κράτους-Μέλους των Ηνωμένων Εθνών, εν όψει της 60ής επετείου της Σύμβασης του 1951 για την Προστασία των Προσφύγων και της 50ής επετείου της Σύμβασης του 1961 για τη Μείωση της Ανιθαγένειας.

Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται και εντείνεται καθώς η νέα, παγκόσμια καμπάνια που ξεκινάει σήμερα, περιλαμβάνει ταυτόχρονες ενέργειες σε διάφορες χώρες του κόσμου, με σκοπό την παράλληλη και συγχρονισμένη πίεση στις τοπικές κυβερνήσεις ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή της σχετικής νομολογίας και πρακτικής σε παγκόσμιο, πλέον, επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΣΠ θα υλοποιήσει δράσεις ευαισθητοποίησης στο θέμα της κράτησης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο παιδιών, καθώς και ενέργειες πίεσης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασυνόδευτων ανήλικων που βρίσκονται στη χώρα μας για να ζητήσουν διεθνή προστασία.

Επιπλέον, η συνεργασία του ΕΣΠ με την International Detention Coalition θα ενταθεί κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, καθώς η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της εκστρατείας, αποτελώντας την “Focus Country” της διεθνούς οργάνωσης, με νέα, έντονη κινητοποίηση και διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την International Detention Coalition και την εκστρατεία End Child Detention επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://idcoalition.org/, την ειδική σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/endchilddetention και ακολουθήστε την εκστρατεία στο twitter www.twitter.com/childdetention.

https://www.gcr.gr/node/655