Η αγαπητή Κατερίνα Δημόκα απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών.
1. Όταν ήσασταν παιδί γνωρίζατε τα δικαιώματά σας;
Όταν ήμουν, λοιπόν, παιδί, γνώριζα λίγα πράγματα για τον κόσμο, άρα και για τα δικαιώματά μου. Θυμάμαι μόνο πως κάθε φορά που παραβιαζόταν ο χώρος που ένιωθα δικό μου, η συνείδηση και το πνεύμα μου αντιδρούσαν. Η έννοια του δικαίου υπάρχει, νομίζω, μέσα στο παιδί, ίσως όχι σαν καθαρή γνώση, μα σαν διαίσθηση και αντίληψη.
2. Σας παρακαλούμε, περιγράψτε μια περίπτωση που θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια να σας αδικούν. Έπαιξε ρόλο στα βιβλία σας;
Θυμάμαι σίγουρα αρκετές περιπτώσεις εκπαιδευτικού αυταρχισμού και σκόπιμης καλλιέργειας ενός κλίματος φόβου και ψυχολογικής απειλής. Θα μπορούσα και να σκιαγραφήσω πιο καθαρά τον σκληρό μου καθηγητή, δε θα το κάνω. Ωστόσο, μου πρόσφερε πολλά: έναν κακό ήρωα που κάποτε θα ζωντανέψει σε βιβλίο μου, αλλά και μεγαλύτερο σεβασμό στο πώς αντιμετωπίζω καθημερινά τους δικούς μου μαθητές και τις δικές μου μαθήτριες.
3. Ποιο πιστεύετε πως είναι το δικαίωμα των παιδιών που καταπατάται πιο συχνά στις μέρες μας;
Δυστυχώς, ο πολιτισμός μας δεν είναι ισόρροπα εξελιγμένος. Έτσι, στον υπό ανάπτυξη κόσμο ζουν αμέτρητα παιδιά που στερούνται ακόμα και τα στοιχειώδη αγαθά (στέγη, ρουχισμό, κατάλληλη διατροφή, εκπαίδευση). Στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο τα πράγματα είναι διαφορετικά, τα δικαιώματα των παιδιών δείχνουν πιο προστατευμένα. Θα επισημάνω, ωστόσο, μια συχνή και ιδιαίτερη (κατά τη δική μου αντίληψη) παραβίαση: Αρκετά ηλεκτρονικά και διαδικτυακά παιχνίδια, πολύ διαδομένα στο ανήλικο κοινό, είναι επικίνδυνα, βλαβερά για την ψυχική και κοινωνική του ανάπτυξη.
4. Τι κάνετε σήμερα για να προστατέψετε τα παιδιά;
Συζητώ πολύ μαζί τους ως γονιός και εκπαιδευτικός, αναλαμβάνω δημιουργικές δράσεις (φιλαναγνωσία, βιωματικά εργαστήρια) ως παιδαγωγός, γράφω παιδικά και εφηβικά βιβλία ως συγγραφέας.
5. Πώς μπορούν τα βιβλία σας να βοηθήσουν στο σεβασμό των δικαιωμάτων μας;
Η παιδική λογοτεχνία δεν είναι μόνο διασκεδαστική. Κρύβει και πολλά μηνύματα, που ξυπνούν τα παιδιά, τα διαφωτίζουν για τον μεγάλο κόσμο που τα περιβάλλει και τα ευαισθητοποιούν για το δικαιούνται και τι αξίζουν.
6. Ποιο ή ποια βιβλία σας θα μπορούσαν να βάλουν μεγάλους και μικρούς σε σκέψεις για τα δικαιώματα των παιδιών; Και για ποια δικαιώματα;
Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ για το δικαίωμα στην αγκαλιά και την εκπαίδευση.
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΧΩΡΑ για την ειρήνη και την ασφάλεια.
Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ για το δικαίωμα στην πολιτιστική κληρονομιά.
Τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ για την προστασία από τις αρνητικές επιδράσεις των ηλεκτρονικών μέσων.
Τα ΔΥΟ ΣΤΟΜΑΤΑ για τις διακρίσεις και τον ρατσισμό που καλλιέργησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
7. Ποιο βιβλίο άλλου συγγραφέα, ελληνικό ή ξένο, θα διαλέγατε για να μιλήσετε για τα δικαιώματα των παιδιών;
Θα διαλέξω δύο: Ένα παιδικό της κ. Γιώτας Αλεξάνδρου, που έχει τίτλο ΜΟΝΟ ΑΝ ΘΕΛΩ και τονίζει τον σεβασμό στο σώμα μας και το δικαίωμα να το ορίζουμε εμείς. Ένα εφηβικό, στη συνέχεια, της Ελένης Σαραντίτη με τίτλο ΚΑΠΟΤΕ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ, που τονίζει τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων.