Τα Αποδημητικά Πουλιά γιορτάζουν τα γενέθλιά τους!

4 χρόνια εφημερίδα Αποδημητικά Πουλιά | 1 χρόνος migratorybirds.gr

Τα Αποδημητικά Πουλιά, η εφημερίδα του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού που γεννήθηκε μέσα στο προσφυγικό camp του Σχιστού, κλείνουν τα 4!

Μαζί γιορτάζουμε και τα πρώτα γενέθλια της ιστοσελίδας μας, migratorybirds.gr, που εγκαινιάσαμε πέρσι. Σε αυτό το ταξίδι οι Νέοι Δημοσιογράφοι εξελίσσονται διαρκώς, πετυχαίνουν τους στόχους τους και δεν σταματούν να ονειρεύονται.

Τα Αποδημητικά Πουλιά γεννήθηκαν μέσα από την ανάγκη για πιο σωστή αποτύπωση των προσφυγικών ιστοριών στα Μέσα Ενημέρωσης. Οι άνθρωποι που ζούσαν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων δίσταζαν να μιλήσουν σε δημοσιογράφους, καθώς πίστευαν ότι η ιστορία τους δεν θα μεταφερθεί όπως έπρεπε. Έτσι, 15 έφηβες Αφγανές και μία νεαρή Ελληνίδα αποφάσισαν να γίνουν οι ίδιες δημοσιογράφοι και να αποτελέσουν τις φωνές του προσφυγικού πληθυσμού. Το πρώτο φύλλο των Αποδημητικών Πουλιών κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2017.

Τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο φύλλο, η πορεία των Αποδημητικών Πουλιών είναι πολλά περισσότερα από ένα δημοσιογραφικό ταξίδι. Η ομάδα έχει αναπτυχθεί και συνεχίζει να αναπτύσσεται από ένα πλήθος νέων μελών, πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, καθώς περισσότεροι από 250 έφηβοι και νέοι έχουν πάρει συνολικά μέρος στο πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι» από την αρχή του μέχρι σήμερα.

Το περιεχόμενο της έντυπης και ηλεκτρονικής εφημερίδας και των ραδιοφωνικών εκπομπών παράγεται αποκλειστικά από τα μέλη της ομάδας. Οι Νέοι Δημοσιογράφοι έχουν εκδώσει 20 τεύχη της εφημερίδας, τα οποία έχουν όλα κυκλοφορήσει ως ένθετο της Εφημερίδας των Συντακτών, έχουν δημιουργήσει δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές για το διαδικτυακό ραδιόφωνο “Πικραλίδα”, έχουν γράψει διαδικτυακά άρθρα και εδώ και ένα χρόνο συγκεντρώνουν όλο αυτό το υλικό στην πεντάγλωσση ιστοσελίδα migratorybirds.gr, η οποία δημιουργήθηκε από την ομάδα της Sociality.

Αυτές τις ημέρες στην ιστοσελίδα των Αποδημητικών Πουλιών θα βρείτε μια επιλογή άρθρων που αποτυπώνουν την ουσία της και γιορτάζουν την τετραετή πορεία της εφημερίδας: >> https://migratorybirds.gr/el/category/editors-pick-el/

Τα Αποδημητικά Πουλιά συνεχίζουν να πετούν όλο και ψηλότερα!

Η εμπειρία των Αποδημητικών Πουλιών μέσα από τα λόγια των Νέων Δημοσιογράφων:

«Τα Αποδημητικά Πουλιά είναι η φωνή χιλιάδων παιδιών προσφύγων. Πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να δίνει δύναμη και φωνή στους πρόσφυγες και σε όλους εκείνους που θέλουν να φέρουν την αλλαγή στην κοινωνία.» – Συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι

«Δεν είναι απλά μια εφημερίδα. Τα Αποδημητικά Πουλιά είναι οικογένεια. Μια οικογένεια που μιλάει πέντε γλώσσες και είναι μοναδική!» – Συμμετέχων στο πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι

  • Το πρόγραμμα “Νέοι Δημοσιογράφοι” είναι μια πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας και την Ολλανδική Πρεσβεία στην Ελλάδα.Στόχος του προγράμματος είναι να μεταδώσει τις αρχές και τις αξίες της δημοσιογραφίας, να προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο, να βοηθήσει τα παιδιά να ασκήσουν βασικά τους δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, να ενισχύσει την ένταξή τους στην κοινωνία και να καταπολεμήσει την ξενοφοβία.