Με αφορμή τη Λάρισα: Εμφαντική η ανάγκη για κατάλληλη εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας

 

 

Την έντονη ανησυχία του για τις διαστάσεις που λαμβάνει γενικότερα o εκφοβισμός και η βία κατά ανηλίκων, ιδιαιτέρως εφόσον αυτή εκδηλώνεται και από όργανα του κράτους εκφράζει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με αφορμή το περιστατικό της 30ής Μαρτίου 2021 στο πάρκο Αγ. Αντωνίου της Λάρισας, που είχε ως κατάληξη το σπάσιμο του χεριού ενός ανήλικου 13 ετών στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.

Παρόμοια συμπεριφορά από όργανα της τάξης φαίνεται να επαναλαμβάνεται το τελευταίο διάστημα με αποδέκτες ή μάρτυρες παιδιά και εφήβους. Τέτοια περιστατικά, όπως θυμούνται όλοι, σημειώθηκαν τον Νοέμβριο στο Γαλάτσι, τον Δεκέμβριο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στη Νέα Σμύρνη στις αρχές του Μαρτίου.

Για όλα τα περιστατικά, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο), διατηρώντας την εμπιστοσύνη του στο κράτος δικαίου και τους θεσμούς, και μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνησή τους από αυτούς, δεν θέλησε να μπει στη διαδικασία αναπαραγωγής και υιοθέτησης ερμηνειών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το γεγονότα και τις αιτίες τους.

Με τη διαδικασία όμως της διοικητικής διερεύνησης να καθυστερεί, ενώ ειδικά με την περίπτωση της Λάρισας η υπόθεση να τίθεται στο αρχείο και να σταματά και η ΕΔΕ, το Δίκτυο δεν μπορεί παρά να εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του.

Ειδικότερα, για το πιο πρόσφατο περιστατικό της Λάρισας, ανεξαρτήτως της δήλωσης των γονέων του παιδιού ότι δεν επιθυμούν να ασκήσουν ποινική δίωξη και της σχετικής απόφασης του Εισαγγελέα να θέσει την υπόθεση στο αρχείο, μας προβληματίζει το γεγονός ότι τα αρμόδια όργανα εσωτερικού ελέγχου της ΕΛΑΣ δεν θα εξετάσουν τον τρόπο που έδρασαν οι αστυνομικοί, με συνέπεια να τεκμαίρεται ότι ο χειρισμός τους ήταν σωστός. Αποτελεί όμως γεγονός ότι από τον παραπάνω χειρισμό μια παρέα παιδιών εκφοβίστηκε, ένα από αυτά έσπασε το χέρι του και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, αντί να οδηγηθεί στο Νοσοκομείο και να ενημερωθούν άμεσα οι γονείς του.

Οι παραπάνω πράξεις και παραλείψεις έρχονται σε αντίθεση με πλήθος διατάξεων της διεθνούς, ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας οι οποίες ισχύουν στην Ελλάδα, και κυρίως με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που επιτάσσει την προστασία του παιδιού και τον σεβασμό της προσωπικότητάς του.

Το περιστατικό της Λάρισας, καθώς και όλα τα προηγούμενα, αναδεικνύουν την ανάγκη για κατάλληλη εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας. Ας θυμόμαστε ότι πρωταρχικό καθήκον τους δεν είναι η πρόκληση φόβου και η καταστολή, αλλά η προστασία του πολίτη κάθε ηλικίας και προέλευσης και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του.