Δελτίο Τύπου για το πέρας της εκδήλωσης του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού «Παιδιά χωρίς χαρτιά – παιδιά σε αδιέξοδο;»

Την Τρίτη 20/6/2023, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και στη σκιά της πρόσφατης τραγωδίας ανοικτά της Πύλου, έλαβε χώρα η δημόσια συζήτηση με θέμα «Παιδιά χωρίς χαρτιά – παιδιά σε αδιέξοδο;» με επίκεντρο την ανάγκη θεσμικής προστασίας όλων των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα, παρέχοντάς τους ένα σταθερό καθεστώς διαμονής, απλά και μόνο επειδή είναι παιδιά, μόνα και σε μετακίνηση.

Στο δημόσιο αυτό διάλογο που διοργανώθηκε από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, μέλη  του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού και συντονίστηκε από την Αγάπη Χουζουράκη, υπεύθυνη συνηγορίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, συμμετείχε η νεαρή Α. από το Κονγκό, πρώην ασυνόδευτο κορίτσι, ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΕΓΠΑΑ) κ. Ηρακλής Μοσκώφ, η συνεργάτιδα της ΕΓΠΑΑ κα Κωνσταντίνα Μπαρτσώκα, ο Μπ. ασυνόδευτο αγόρι από τη Συρία, η κα Φαίη Φραγκισκάτου, τ. Πρόεδρος δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου και νυν στέλεχος του Υπ. Εσωτερικών, καθώς και η Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κα Θεώνη Κουφονικολάκου.

Μετά από τη γόνιμη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και του κοινού κατά την οποία ανταλλάχθηκαν εμπεριστατωμένες απόψεις και προτάσεις, κοινή συνισταμένη αποτέλεσε η αναγνώριση της ανάγκης να υπαχθούν τα ασυνόδευτα παιδιά σε ένα σταθερό καθεστώς διαμονής. Για τα μέλη του Δικτύου, είτε το καθεστώς αυτό θεσπιστεί στο μέλλον είτε χορηγείται στο εξής αξιοποιώντας στην πράξη τις υπάρχουσες νομικές προβλέψεις του μεταναστευτικού δικαίου, κατόπιν απλοποίησης τους προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών, είναι σημαντικό να είναι ανεξάρτητο από το άσυλο, να συνδέεται αποκλειστικά με το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών και να μπορεί να αποτελεί «γέφυρα» για την προβλεπόμενη, πλέον, άδεια διαμονής των παιδιών που έχουν ενηλικιωθεί, όπως έχει άλλωστε θεσμοθετηθεί σε περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αναλυτικότερο σημείωμα για την αποτίμηση της δημόσιας αυτής συζήτησης, μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Οι συνδιοργανώτριες οργανώσεις του

Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού