Οι απαντήσεις των ανθρώπων από το χώρο του βιβλίου

Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε απαντήσεις της βιβλιοθηκονόμου κας Φρουζάκη Κατερίνας, υπεύθυνης της Παιδικής Βιβλιοθήκης Search!

 

1.Όταν ήσασταν παιδί γνωρίζατε τα δικαιώματά σας;  

Όταν ήμουνα μικρή κανένας δεν μιλούσε για τα «Δικαιώματα του Παιδιού», όμως ξέραμε, μικροί και μεγάλοι, ποιος ήταν ο σωστός τρόπος να ζει και να μεγαλώνει ένα παιδί. Τις παρεκκλίσεις τις αντιλαμβανόμασταν και τις καταδικάζαμε όλοι (π.χ. εάν ξέραμε ότι ένα παιδί δούλευε ή εάν δεν πήγαινε σχολείο), χωρίς όμως να αναφερόμαστε σε «Δικαιώματα».  

2.Σας παρακαλούμε, περιγράψτε μια περίπτωση που θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια να σας αδικούν.  

Δεν έχω τέτοια ανάμνηση. 

3.Μήπως θυμάστε κάποιο βιβλίο που σας έκανε, όταν ήσασταν παιδί, να σκεφτείτε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν τα δικαιώματα; 

Μικρή, κάθε φορά που διάβαζα «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν,   μου προκαλούσε συγκίνηση και με έβαζε σε σκέψεις, που ακόμα κάνω, όταν βλέπω παιδιά να βρίσκονται σε δρόμους και φανάρια. Το ίδιο και ο «Δαυίδ Κόπερφιλντ», του Τσαρλς Ντίκενς. 

4.Ποιο πιστεύετε πως είναι το δικαίωμα των παιδιών που καταπατάται πιο συχνά στις μέρες μας;  

Νομίζω ότι τα παιδιά υφίστανται βία (άρθρο 19) και εξαναγκάζονται να δουλεύουν (άρθρο 30). 

5.Τι κάνετε σήμερα για να προστατέψετε τα παιδιά;  

Συζητάω στη Βιβλιοθήκη, όποτε έχουμε την ευκαιρία, για όσα ακούμε να συμβαίνουν στον παρόντα χρόνο ή για περιπτώσεις που βρίσκουμε στα βιβλία μας, κυρίως για να βρουν τα παιδιά μόνα τους τα όρια που πρέπει να θέσουν και να καταλάβουν το εκάστοτε Δικαίωμα, όπως αυτό προκύπτει σε κάθε θέμα. 

6.Πώς μπορούν τα βιβλία να βοηθήσουν στον σεβασμό των δικαιωμάτων μας;  

Τα βιβλία λένε ιστορίες ανθρώπων. Μέσα από τις συνθήκες που περιγράφονται στις ιστορίες δημιουργούνται σκέψεις και συναισθήματα. Η αίσθηση της αδικίας, η αγανάκτηση, η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, η αντίδραση, η κατανόηση, η ανακούφιση μας κάνουν να συναισθανθούμε κάθε παιδί, οπουδήποτε στον πλανήτη και τώρα και σε άλλες εποχές. Οι ιστορίες, αληθινές (βιογραφίες) ή και φανταστικές μας βάζουν «στα παπούτσια των άλλων», μας ξεβολεύουν από το ασφαλές μας περιβάλλον και μας αναγκάζουν με τον τρόπο τους να πάρουμε θέση. Τα βιβλία μας βοηθάνε να έχουμε γνώμη και γύρω από τα δικαιώματα και να σεβόμαστε κάθε άνθρωπο. 

7.Πώς θα μπορούσαν βιβλία για παιδιά να βάλουν τους  μεγάλους σε σκέψεις για τα δικαιώματά μας;  

Νομίζω ότι τα βιβλία που βάζουν σε σκέψεις δεν είναι αυτά που απαριθμούν δικαιώματα αλλά αυτά που λένε ιστορίες, γιατί έτσι καταλαβαίνουν μικροί -μεγάλοι ότι αυτό για το οποίο αδιαφορούσαν ή  που αγνοούσαν τους αφορά και μπορούν να το αλλάξουν.  

*Η φωτογραφία πάρθηκε από το λογαριασμό Facebook της Παιδικής Βιβλιοθήκης Search.