ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ -9 , Μάιος-Αύγουστος 2011, Ομάδα Εθελοντών

 

Τον Αύγουστο έφυγε πρόωρα από κοντά μας ο συγγραφέας Νίκος Θέμελης, ένας σπάνιος άνθρωπος που πίστευε βαθιά στην κοινωνική αλληλεγγύη και την έκανε πράξη ζωής. Σημαντικός φίλος του «Δικτύου» και ένθερμος υποστηρικτής των Δικαιωμάτων του Παιδιού, βοηθούσε σταθερά τις δράσεις  μας  με προσωπική συμμετοχή και οικονομική στήριξη, με μεγάλη ευαισθησία, αθόρυβα και διακριτικά. Το κενό που άφησε είναι μεγάλο. Ένα  συγκινημένο αντίο από όλους εμάς που τον γνωρίζαμε, με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για μια πιο δίκαιη κοινωνία και για τις αξίες που μοιραζόταν μαζί μας.   

 

Τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο συνεχίσαμε να έχουμε  σταθερή  εβδομαδιαία παρουσία της ομάδας εθελοντών στην Κοινότητα Αφγανών Προσφύγων στο Μεταξουργείο. Με την οικονομική συνεισφορά πολλών φίλων μοιράσαμε στη διάρκεια αυτού  του τριμήνου πακέτα τροφίμων στις μητέρες. Για τα πακέτα συνεισέφεραν γενναιόδωρα: Μα.Φα. 300 ευρώ, Νι. Θε. 300 ευρώ, στη μνήμη της Μαργαρίτας Πρίφτη η Αθηνά Μανωλιτσάκη-Τσούκαλη  30 ευρώ,  Μαργαρίτα Ιωαννίδου 150 ευρώ, Γιάννα Αλιβιζάτου και Μάρβα Βελλιανίτη (450), Λουκία Σουγιά 20, Γιάννης Ιωαννίδης 20, Βασιλική Πλιόγκου 20, Δανάη Τζαμτζή 200, Ελένη Τούντα 25, Ρούλα Στράτου 160, Κατερίνα Χλωρού 120, άγνωστος φίλος 40, Δήμητρα Κογκίδου 20. Πολλές θερμές ειλικρινείς ευχαριστίες σε όλες και όλους.

Πραγματοποιήσαμε εβδομαδιαία μαθήματα αγγλικών σε δύο τμήματα, αρχάριων και προχωρημένων. Ξεκινήσαμε με 28 μαθητές/τριες και τον Ιούλιο είχαμε 78. Λειτουργήσαμε τον παιδότοπο κάθε Τρίτη απόγευμα, με παιχνίδια, ζωγραφική, αγγλικά και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Υποστήριξη στην κουζίνα από την Κίκο κάθε Τετάρτη μεσημέρι. Συνεχίσαμε την  καμπάνια συλλογής τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών, ειδών υγιεινής, κλπ. Στην Ομάδα εθελοντών που κάνει μαθήματα αγγλικών και  εμψύχωση στον παιδότοπο της Σαμάρια συμμετείχαν κάθε Τρίτη οι Νίνα, Νάνσυ,  Χριστίνα, Λίνα,  Αντιγόνη,  Μυρσίνη,   Μαρία,  Μίννη και  Χριστίνα. Επίσης επισκέφθηκαν τη Σαμάρια η Μαρία Φαφαλιού και η Ζωή από το «Καλειδοσκόπιο» και συζητήσαμε ένα πρόγραμμα συνεργασίας από το φθινόπωρο.

Στο τέλος Μαΐου εθελοντές από τη «Σχολή Χιλλ» και το «Δίκτυο» οργανώσαμε  στην πλατεία Αυδή, παιδικά παιχνίδια  για τα προσφυγάκια της Samaria και για  τα παιδιά της περιοχής. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και ενθουσιώδης, τα παιδιά χάρηκαν τα ομαδικά παιχνίδια και διασκέδασαν. Οι εθελοντές που συμμετείχαν από τη  Χίλλ ήταν οι Μίννη, Ολυμπία, Ζαχαρίας, Ανδρέας, Αλή, Άρτεμις. Από το Δίκτυο ήταν οι Νάνσυ,  Λίνα, Νίνα,  Χριστίν, Ελεάννα, Αντιγόνη και Νίκος, Μαργαρίτα, Αλέξανδρος, Ελένη, Γιώργος, Πέπη, Δανάη, Μυρσίνη, Σίσσυ, Μαρία, Δέσποινα,  Χριστίνα.


Στις αρχές  Ιουνίου η  Σχολή Χιλλ οργάνωσε μια απογευματινή  εκδρομή παιδιών και μητέρων στη θάλασσα με το σχολικό αυτοκίνητο. Στο τιμόνι ήταν ο κ. Χρήστος Σταθέλος και τα νόστιμα σάντουιτς είχε ετοιμάσει η Χριστίνα.  Η χαρά και η απόλαυση των παιδιών ήταν μοναδική. Έπαιξαν στην άμμο, μπήκαν στο νερό και έζησαν ένα απόγευμα μακριά από το αφιλόξενο και ασφυκτικό κέντρο της πόλης.  


Οι μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας πρόσφεραν 20 κιλά φρούτα. Ευχαριστούμε τον εκπαιδευτικό Σταμάτη Σκαμπαρδώνη που είχε αυτή την πρωτοβουλία. Η διεύθυνση δημοσίων σχέσεων της Interamerican έκανε  καμπάνια και έστειλε  20 κούτες με τρόφιμα, παιχνίδια και ρούχα. Ευχαριστούμε θερμά τον διευθυντή κ. Γ. Ρούντο για την οργάνωση, καθώς και όλους όσους ευαισθητοποιήθηκαν και ανταποκρίθηκαν. Η Κατερίνα από το Οικουμενικό Πρόγραμμα για τους πρόσφυγες μας βοήθησε με τις πολύτιμες νομικές συμβουλές της. Ο Στέφανος έφερε πολλά καφάσια λαχανικά και φρούτα. Η φαρμακοποιός μας  Τζέλλα μας χάρισε φάρμακα  πρώτης ανάγκης. Η Χριστίνα συνέχισε όλους τους μήνες του καλοκαιριού τα μαθήματα ελληνικών στον Βιτάλις. Η Μα. Θε. έστειλε στη Σαμάρια ένα  μεγάλο πακέτο ρούχα, το ίδιο και η Κατερίνα. Η Ρίτα  και η Ρανώ έστειλαν πολλά ζευγάρια παιδικά παπούτσια. Η Κατερίνα έστειλε τετράδια. Η Μαρία, η Έρεινα, η Δάφνη και η  Ελίζαμπεθ  έφεραν dvd, παιδικά βιβλία,, τρόφιμα, ρούχα, πάνες, στυλό, τετράδια και παιχνίδια. Η κυρία Μίχα  από τη Σχολή Μωραΐτη έστειλε παπούτσια και φρούτα. Η Σχολή Χιλλ έστειλε  γραφική ύλη, βιβλία και 50 πακέτα με φρούτα. Η Αλίκη έστειλε βιβλία αγγλικών. Η Γεωργία  Καλομοιροπούλου έστειλε γάλατα. Τρόφιμα, είδη υγιεινής, παπούτσια, ρούχα, παιχνίδια και γραφική ύλη έστειλαν οι Κ., Σ. Χ. και Γ. Λ. Η εταιρεία ΚΛΕΟΣ και ο κύριος Τσολακίδης έστειλε γάλα, παιχνίδια, ρούχα, βιβλία. Η Πέπη  έφερε ρούχα. Η Δήμητρα πρόσφερε παιδικά ρούχα, παπούτσια και βιβλία. Η Μαργαρίτα, η Μπεάτα και η Νάνσυ έφεραν ρούχα. Η Μαρία και ο Χρήστος ήρθαν από τον Πειραιά με τη μοτοσικλέτα τους και έφεραν μακαρόνια. Η Τζοάννα έκανε μαθήματα αγγλικών έως τον Ιούλιο σε ένα από τα παιδιά που υποστηρίζουμε. Η Λίνα μετέφρασε πολλές σελίδες κειμένων από τα αγγλικά προκειμένου να υποστηριχθεί η αίτηση παραμονής ενός παιδιού. Η Δανάη μετέφρασε στα αγγλικά ένα μεγάλο κείμενο σχετικά με τις δράσεις του Δικτύου. Η Εύα πρόσφερε ρούχα.  Η Δέσποινα Βαλατσού έφερε παιδικά ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια. Η Νίνα πρόσφερε στους μαθητές των αγγλικών δύο φορές σουβλάκια. Το «Δίκτυο» πρόσφερε σουβλάκια κάθε Τρίτη σε όλους τους μαθητές και στα παιδιά  μετά το μάθημα.

Η ειδική γραμματέας του «Δικτύου» Χριστίνα Σκούρτη συμμετείχε, μαζί με τη Σοφία Τζιτζίκου, μέλος Δ.Σ. της Unicef, στην αντιπροσωπεία που παρουσίασε την  Εναλλακτική  Έκθεση των ΜΚΟ για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα για την περίοδο 2002-2009. Η παρουσίαση και εξέταση της έκθεσης έγινε στη   Γενεύη στις 22 Ιουνίου 2011, στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ.  Από τον Μάιο του 2009, η ίδια συμμετείχε ενεργά στην Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου ΜΚΟ για την Προστασία και Εφαρμογή της Σύμβασης στη χώρα μας, που είχε ως στόχο τη σύνταξη της Εναλλακτικής Έκθεσης. Επίσης όλο αυτό το διάστημα:

-συμμετείχε στη θεματική  Ομάδα των Γενικών Αρχών με σχετική γραπτή αναφορά

-συντόνισε τη θεματική Ομάδα της Εκπαίδευσης μαζί με την Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα της ΜΚΟ  «Σχεδία Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης». Στην ομάδα αυτή  συμμετείχαν συνολικά δέκα  ΜΚΟ,

– ανέλαβε την ευθύνη της επικοινωνίας με τα μέλη της Επιτροπής, το Συνήγορο του Παιδιού και τρίτους και  την επικοινωνία με το CRIN [Child Rights Information Network], αρμόδιο για τις Εναλλακτικές Εκθέσεις των ΜΚΟ,

-δημιούργησε τον ενημερωτικό δικτυακό τόπο  ngonetcrc.wordpress.com,

– συμμετείχε στην επίσκεψη/ ενημέρωση της Συντονιστικής Επιτροπής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2009,

– συντόνισε μαζί με τον Στέργιο Σιφνιό των Παιδικών Χωριών SOS την μετάφραση και αποστολή της Εναλλακτικής Έκθεσης στο CRIN.

Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, εκτός από την Εναλλακτική Έκθεση που υπέβαλε το Δίκτυο των ΜΚΟ  είχαν κατατεθεί επίσης άλλες δύο Εναλλακτικές Εκθέσεις, από το  Ελληνικό  Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και από το International Board of Lactation Consultant Examiners. [Μπορείτε να δείτε όλες τις εκθέσεις εδώ]

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διατροφή  δύο νεαρών Αφρικανών προσφύγων αιτούντων άσυλο, που διαμένουν σε προστατευμένο διαμέρισμα. Η Κίκο συναντά  τα παιδιά μια φορά την εβδομάδα και βρίσκεται σταθερά κοντά τους. Μαγείρεψε και τους κάλεσε πολλές φορές για φαγητό στο σπίτι της, πήγαν μαζί για μπάνιο στη θάλασσα, καθώς και σε φιλικά σπίτια στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Σταυρούλα επίσης υποστηρίζει τα  παιδιά κάθε εβδομάδα με γλυκές λιχουδιές και μερικές φορές πίνει καφέ μαζί τους. Η Κορνηλία τους χάρισε μια τηλεόραση και ορισμένοι ακόμη φίλοι τους πρόσφεραν ρουχισμό. Η Νάνσυ και η Λιάνα πρόσφεραν από ένα κινητό τηλέφωνο. Toν Αύγουστο αναλάβαμε   την υποστήριξη της διατροφής ενός τρίτου νεαρού πρόσφυγα αιτούντα άσυλο από την Παλαιστίνη που ζει επίσης σε προστατευμένο διαμέρισμα.

Ο Σαρίφ, δωδεκάχρονος ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, που περίμενε να του δοθεί η άδεια να συναντήσει τη μητέρα και τα αδέλφιά του στη Φραγκφούρτη με βάση τον νόμο της επανένωσης οικογενειών, φιλοξενήθηκε από το «Δίκτυο» το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου. Πολλοί φίλοι διευκόλυναν τη διαμονή του με φροντίδα, μαθήματα και προσκλήσεις: η σχολή Χιλλ και όλοι οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου   τον καλοδέχτηκαν και ανέπτυξαν μαζί του φιλικούς δεσμούς, η Αλίκη Γεωργιάδη και η Ευθαλία Παπά από το «Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» φρόντισαν κάθε νομική λεπτομέρεια και επικοινωνία με την γερμανική πλευρά, ο Χάγκεν Φλάισερ βοήθησε επίσης σ’ αυτό, η Εύα φρόντιζε καθημερινά για το μεσημεριανό του φαγητό, ο Φώτης, ο Αντώνης, η Κίκο, ο Ιγνάτιος, η Ιωάννα τον πήγαν βόλτες και σινεμά, η Ζίγκι του έκανε μαθήματα γερμανικών με μεγάλη επιτυχία, η Κατερίνα τον συντρόφευσε μερικές φορές στο σχολείο, ο παιδίατρος Δημήτρης Λάγγας φρόντισε το κρύωμά του. Την παραμονή της αναχώρησής του οργανώσαμε αποχαιρετιστήριο πάρτυ με τη συμμετοχή πολλών φίλων και του ευχηθήκαμε όλοι καλό ταξίδι και καλή πρόοδο στη νέα του πατρίδα.

Εκ μέρους του Δικτύου συμμετείχαν  στην ετήσια συνάντηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η Χριστίνα Οικονομοπούλου και η Νάνσυ Δεσποτοπούλου. Στη συνάντηση του Ιουλίου συμμετείχε η Χριστίνα Οικονομοπούλου Συζητήθηκαν σημαντικά  θέματα προστασίας των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων συναντήσεων του Γραφείου με εκπροσώπους ΜΚΟ.
Τον Ιούλιο οργανώσαμε μια συνάντηση όλων των εθελοντών και συζητήσαμε την εμπειρία  του εξαμήνου. Ανταλλάξαμε σκέψεις και ιδέες που μπορούμε να εφαρμόσουμε  από το φθινόπωρο σχετικά με την υποστήριξη της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων στο Μεταξουργείο με τρόφιμα, με την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την καλύτερη λειτουργία του παιδότοπου και με την ενγένει επέκταση και βελτίωση της προσπάθειάς μας εκεί. Η διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης κυρία Νέλλη Κυριαζή μας παραχώρησε μια αίθουσα συνεδριάσεων για τη συνάντησή μας και την ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία. Επίσης ευχαριστούμε τον ΟΣΔΕΛ που φιλοξένησε τη συνάντησή μας του Μαΐου και όλες τις συναντήσεις εθελοντών όποτε  χρειάζεται.

ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ & ΦΙΛΕΣ που κατέθεσαν χρήματα στον τραπεζικό λογ/σμό του Δικτύου. Παράκληση, να  γράφετε το όνομά σας στις καταθέσεις ώστε να σας στέλνουμε την απόδειξη.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη διαφάνεια και την επικοινωνία των εθελοντών και όσων στηρίζουν τις δράσεις μας.  Πιστεύουμε στη μικρή ή μεγαλύτερη συμμετοχή που καθένας μπορεί να προσφέρει ανάλογα με τις δυνατότητες και την επιθυμία του, στις πρακτικές ιδέες, στις συνεργασίες που οικοδομούν την εμπιστοσύνη στη συλλογικότητα, στις πρωτοβουλίες που ευαισθητοποιούν και διευρύνουν τον κύκλο των φίλων. To Δίκτυο δεν έχει ποτέ επιδοτηθεί από το κράτος. Είναι μια ΜΚΟ που στηρίζεται αποκλειστικά στην οικονομική συνδρομή των μελών και των φίλων του.