Το U-Report γιορτάζει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στην Ελλάδα.

Το U-Report γιορτάζει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στην Ελλάδα.

Η παγκόσμια πλατφόρμα συμμετοχής των νέων U-Report Greece γιόρτασε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της στην Ελλάδα, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στο δικαίωμα εφήβων και νέων να λένε ελεύθερα την άποψη τους για θέματα που τους αφορούν.

AΘΗΝΑ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022: Έπειτα από ένα χρόνο γεμάτο δημοσκοπήσεις, δράσεις και εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα, το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργάνωσαν μια εκδήλωση αφιερωμένη στις σημαντικές στιγμές του πρώτου χρόνου λειτουργίας της πλατφόρμας στη χώρα μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 12:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο “Αντώνης Τρίτσης”, του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, όπου παρουσιάστηκαν τα ορόσημα και τα επιτεύγματα των δράσεων του προγράμματος στη διάρκεια του 2022, με σκοπό την ενδυνάμωση και προώθηση της συμμετοχής των νέων σε θέματα που αφορούν τους ίδιους και τις κοινότητές τους. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι δήμων της Αττικής, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Αθήνας και εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την υπεύθυνη του Προγράμματος από το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, κα. Λίνα Αντάρα, να μιλά για την υποστήριξη των νέων και των εφήβων στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων που ενδυναμώνουν τη συμμετοχή τους ως πολίτες, και η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς προγραμματικούς στόχους του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα. Η κα. Αντάρα αναφέρθηκε σε τρέχοντα και μελλοντικά προγράμματα τα οποία επικεντρώνονται στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της συμμετοχής, καθώς και στην αξιοποίηση καινοτόμων eργαλείων καθώς και στην αξιοποίηση καινοτόμων εργαλείων όπως το U-Report ώστε να προσεγγιστούν οι πιο αποκλεισμένες ομάδες νέων και εφήβων.

Στη συνέχεια, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, βασικός εταίρος υλοποίησης του Προγράμματος, παρουσίασε τις σημαντικότερες δημοσκοπήσεις και δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2022, κάνοντας επίσης αναφορά στα εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν και στον σημαντικό ρόλο τους στη διάδοση της πλατφόρμας  U-Report Greece, ως εργαλείο συμμετοχής και παρέμβασης των νέων στα κοινά.

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης η Συνήγορος του Παιδιού, κ. Θεώνη Κουφονικολάκου, η οποία εστιάζοντας στο Άρθρο 12 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μίλησε για το δικαίωμα των παιδιών να λένε ελεύθερα την άποψή τους, τονίζοντας πως οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να ακούνε τα παιδιά για θέματα που τα επηρεάζουν άμεσα.

Ακολούθησε διαδραστική συζήτηση με συμμετέχοντες τρεις νεαρούς U-Reporters, το Μάριο Αραμπατζή, τον Facinet Camara, καθώς και την εκπρόσωπο της οργάνωσης νέων WeFor, Γεωργία Αναγνωστάκη. Οι U-Reporters τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής των νέων στα δημόσια πράγματα, αλλά και την ανάγκη ενδυνάμωσής τους μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και βιωματικά εργαστήρια, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ολοκληρωμένα και να εκφράζουν τη γνώμη τους ελεύθερα για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν.

Το U-Report Greece θα συνεχίσει και το 2023 να δίνει φωνή στους νέους για σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, με σκοπό να προωθήσει τη συμμετοχή τους ως ενεργούς πολίτες.

 

                                                                                                                 

  • Σχετικά με την UNICEF

Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου. Μάθετε περισσότερα για το έργο της UNICEF στην Ελλάδα και τον κόσμο στο www.unicef.org/greece.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Σίσσυ Παπαδοπούλου | Τηλ: +30 211 2340 297 | Email: ppapadopoulou@unicef.org

Ακολουθήστε την UNICEF Greece: Facebook, Instagram, Twitter

  • Σχετικά με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με εμπειρία δύο δεκαετιών στην προώθηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, με στόχο τη διάδοση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μάθετε περισσότερα για τη δράση του Δικτύου στο https://ddp.gr/.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αγγελική Δημούλια, Υπεύθυνη Επικοινωνίας | Τηλ:+30 211 0133 919  | Email: a.dimoulia@ddp.gr

Ακολουθήστε τo Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Facebook, Instagram, LinkedIn