ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: «Ταξίδι στην πόλη των χρωμάτων» – «Διαδραστικό παιχνίδι χρωμάτων» – «Δικαίωμα στην Πόλη»

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
«Ταξίδι στην πόλη των χρωμάτων»
Μικροί ταξιδιώτες από την άκρη του κόσμου καταφθάνουν στην Αθήνα. Όλοι τους κατοικούν σε πόλεις ονειρεμένες, ιδανικές για ν’ αναπτύξουν τη φαντασία τους, να διεκδικήσουν όλα όσα ονειρεύονται και να χρωματίσουν με έμπνευση την παιδική τους ηλικία. Υλικά μας ένας τοίχος και μια σειρά από χρώματα, που το καθένα αντιστοιχεί σε ένα δικαίωμα στην πόλη των παιδιών.
Κάθε μικρός ταξιδιώτης καλείται να διαλέξει τα χρώματα εκείνα που επικρατούν στην ονειρεμένη πόλη του και στη συνέχεια να χρωματίσει μαζί με τους υπόλοιπους συν-ταξιδιώτες του έναν τοίχο, προκειμένου να δώσουν όλοι μαζί έμπνευση σε εμάς τους μεγάλους για μια πιο όμορφη, πιο ελεύθερη, πιο φωτεινή Αθήνα. Μέσω του παιχνιδιού με τα χρώματα, το οποίο πλαισιώνεται από τη θεατρική συνθήκη, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αποτυπώσουν την ιδανική τους πόλη. Στόχος του παιχνιδιού είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ζητήματα του δημόσιου χώρου, με σημείο αναφοράς την παιδική ηλικία αλλά και η καθοδήγηση σ’ ένα παιχνίδι όπου ονειρεύομαι σημαίνει διεκδικώ τα όσα δικαιούμαι.

«Διαδραστικό  παιχνίδι χρωμάτων»
Τα βασικά συστατικά του εκπαιδευτικού αυτού παιχνιδιού είναι  ένας μεγάλος καθαρός τοίχος (κατά προτίμηση σε ανοικτό δημόσιο χώρο), 6 χρώματα (ερυθρό, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό, ιώδες), στρογγυλές σπογγοειδείς σφραγίδες και κάρτες με προτάσεις/επιθυμίες. Κάθε μικρός παίκτης καλείται να επιλέξει επιθυμίες μέσα από ένα σύνολο προτάσεων. Σε κάθε επιλογή αντιστοιχεί ένα χρώμα το οποίο κάθε παιδί αποτυπώνει στον τοίχο με τη χρήση της σφραγίδας και του χρώματος.

«Δικαίωμα στην Πόλη»
Ο τοίχος με τις σφραγίδες μετατρέπεται σε έναν καμβά παιδικών επιθυμιών ενώ, την ίδια στιγμή, το παιχνίδι αποκτά διδακτικό χαρακτήρα. Κάθε παιδί, μαθαίνει να διεκδικεί και να ονειρεύεται τα απαραίτητα εκείνα συστατικά που συγκροτούν την ιδανική πόλη.
20 Νοεμβρίου- 13 Δεκεμβρίου