Η έκθεση φωτογραφίας «Τα παιδιά που πέρασαν θάλασσα & το παιχνίδι με τις μάσκες» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση φωτογραφίας «Τα παιδιά που πέρασαν θάλασσα & το παιχνίδι με τις μάσκες» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

1906-300x225

Η έκθεση φωτογραφίας του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) με τίτλο: «Τα παιδιά που πέρασαν θάλασσα & και το παιχνίδι με τις μάσκες», συνεχίζει το ταξίδι της και επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη.

Σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (οδός Γ. Βαφοπούλου 3), από τις 15 Ιουνίου 2017 έως τις 30 Ιουνίου 2017.

Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες του Νίκου Κολοβού, οι οποίες απεικονίζουν το συνολικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου μάσκας, που υλοποίησε το Δίκτυο μαζί με παιδιά και εφήβους των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων Σχιστού και Ελληνικού ΙΙΙ. Το συγκεκριμένο εργαστήριο αποτέλεσε μέρος της συνεργασίας του Δικτύου με την οργάνωση Save the Children, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας, σε ένα ολιστικό πρόγραμμα παρέμβασης για παιδιά-πρόσφυγες (ηλικίας 3 έως 18 ετών) με δράσεις άτυπης εκπαίδευσης, δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες καθώς και νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Το παιχνίδι με τις μάσκες που τα ίδια τα παιδιά έφτιαξαν και ζωγράφισαν με το δικό τους τρόπο, αποτελεί έναν πρωταρχικό διάλογο με τον υπαρξιακό πυρήνα του εαυτού, την επικέντρωση στο ποιος/ά είμαι. Οι μάσκες τους εκφράζουν την ιδιαιτερότητα των συναισθημάτων αλλά  αποτυπώνουν και την πολιτισμική διάσταση μέσα από τον απόηχο του τόπου καταγωγής, του ταξιδιού, του συναισθηματικού φορτίου που φέρουν.

Όπως σημειώνει και η Μυρσίνη Ζορμπά, ιδρυτικό μέλος του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού», “…η Έκθεση  προσφέρει πολλά ερεθίσματα που θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε για να προσεγγίσουμε το παιχνίδι των παιδιών. Οι φωτογραφίες του Νίκου Κολοβού βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις μορφές και τα χρώματα που αποτυπώνουν μέσα στο σκηνικό του στρατοπέδου. Επικεντρωμένες άλλοτε στην έκφραση της μάσκας και σε ό,τι μπορούμε να διακρίνουμε πίσω της, μέσα από ένα ζευγάρι μισόκλειστα μάτια ή ένα τσουλούφι μαλλιών που εξέχει,  και άλλοτε στα σώματα που καταθέτουν κι αυτά, σε αντιδιαστολή συνήθως, τη δική τους αλήθεια. Κι ακόμη οι φωτογραφίες μας φέρνουν σε επαφή με μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες παιδιών που διαδηλώνουν μέσα από ένα μικρό πολύχρωμο τρομακτικό καρναβάλι τη δύναμη της αντοχής.

Πίσω τους η θάλασσα και μπρος οι φράχτες των συνόρων αλλά εκεί, μέσα στο στρατόπεδο που έγινε η φωτογράφιση, έχει στηθεί μια μικρή γιορτή για να διαδηλώσουν ότι ζουν, διεκδικούν, στέλνουν μηνύματα σε όλους εμάς και είναι εδώ, έτοιμα να συμμετάσχουν σε ό,τι μπορεί να τα βγάλει από την απομόνωση. 

Ωστόσο, για να πετύχει το πείραμα, χρειάζεται να ξαναγίνουμε όλοι λίγο παιδιά. Γιατί η παιδική ηλικία είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα, πλούσιας επικοινωνίας και ελεύθερης έκφρασης που μας χωράει όλους κι αξίζει να τον αναβιώσουμε”.

 

* Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 και ώρα 19.00 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (οδός Γ. Βαφοπούλου 3).

Η έκθεση θα λειτουργεί ως τις 30 Ιουνίου 2017 από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-14.00 και 17.00-21.00 και το Σάββατο 9.00-14.00.

from to
Scheduled ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΑΦΗΣ