ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧH

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Στο Εργαστήρι Πολιτισμού, Αλκαμένους 11, καθημερινά 9.30-7.30, από το ίδιο το παιδί με τους γονείς ή τον εκπαιδευτικό.

  1. «H Kίνα, οι Kινέζοι και τα Κινέζικα», Δευτέρα 5.00-6.00 μμ (τάξεις: Δ΄, Ε΄, Στ΄)

Θα γνωρίσουμε τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Κίνας, το παρελθόν και το παρόν της. Θα γνωρίσουμε τα ιδεογράμματα, εικόνες που απεικονίζουν το καθένα μια συλλαβή. Θα μάθουμε να τα γράφουμε και να τα προφέρουμε. Θα ακούσουμε παραμύθια, ιστορίες από την κινεζική μυθολογία και θα μάθουμε κινεζικά τραγούδια. Θα γνωρίσουμε λίγο από τη χώρα, τη γεωγραφία της, την ιστορία της και θα εντυπωσιαστούμε με το πόσα πράγματα έχει προσφέρει αυτός ο αρχαίος πολιτισμός στον κόσμο μας.
Συντονισμός: Καλλιόπη Καρούση (μεταφράστρια)

  1. «Lets get together», Δευτέρα 6.00-7.00 μμ (τάξεις: Ε’, ΣΤ’ και Α’ Γυμνασίου)

Θα μιλάμε αγγλικά, θα διαβάσουμε παιδική λογοτεχνία, θα μάθουμε λόγια τραγουδιών (beatles κτλ) και θα ανεβάσουμε μια θεατρική παράσταση. Μπορούμε κιόλας να ταξιδέψουμε με τη φαντασία μας στην Αγγλία και να κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με τη χώρα και τους κατοίκους της.
Συντονισμός: Καλλιόπη Καρούση (μεταφράστρια)

  1. «Μεγαλώνοντας στην πόλη-Μικροί πολεοδόμοι» Δευτέρα 6.00-7.00 μμ
    (τάξεις: Δ΄, Ε΄, Στ΄)

Η ομάδα αυτή απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που αγαπούν την πόλη και σε όλα εκείνα που θέλουν να την αλλάξουν. Σε όλα τα παιδιά που έχουν μια αγαπημένη διαδρομή και σε όσα θα ήθελαν να αποκτήσουν. Μπαίνοντας για λίγο στη θέση του πολεοδόμου (ειδικός επιστήμονας που ασχολείται με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την οργάνωση της λειτουργίας μιας πόλης), θα δούμε την πόλη μέσα από τα δικά μας μάτια: θα προσπαθήσουμε να βρούμε τι μας αρέσει και τι όχι, θα προτείνουμε λύσεις και θα μάθουμε εκείνα που μας χρειάζονται ώστε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη πόλη.
Συντονισμός: Θωμαΐς Σιάρκου (αρχιτέκτονας)

  1. «Ταξιδευτές του χρόνου», Τρίτη 5.00-6.00 μμ (τάξεις: Δ΄, Ε΄, Στ΄)

Η ομάδα μας θα γνωρίσει πολιτισμούς του παρελθόντος και σύγχρονους μέσα από ένα ταξίδι στην ιστορία και τη λαογραφία. Θα μάθουμε για τον πολιτισμό της χώρας μας και θα επισκεφθούμε μουσεία και χώρους πολιτισμού. Θα παίξουμε, θα κάνουμε κατασκευές, θα δούμε ταινίες και θα διαβάσουμε ενδιαφέροντα βιβλία.
Συντονισμός: Γεωργία Τσιώστα (αρχαιολόγος)

  1. « Παίζουμε;», Τρίτη 6-7 μμ (τάξεις: Δ΄, Ε΄, Στ΄)

Όποιος είναι παιδί να σηκώσει τα μανίκια, γιατί ήρθε η ώρα να … παίξουμε! Ποιος είπε ότι το παιχνίδι είναι χαμένος χρόνος; Το παιχνίδι είναι όχι μόνο πηγή χαράς αλλά και μέσο ανάπτυξης της νοημοσύνης. Είναι ένας τρόπος να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να σεβόμαστε τον άλλο. Είναι ένας δρόμος που, με όχημα τη φαντασία, μπορεί να μας οδηγήσει σε νέους κόσμους. Ποιος είπε ότι το παιχνίδι δεν είναι σημαντική απασχόληση; Είναι η πιο σημαντική απασχόληση για ένα παιδί. Δεν νοείται παιδί χωρίς παιχνίδι. Για την ακρίβεια, δεν νοείται άνθρωπος χωρίς παιχνίδι. Κι αν δεν έχετε πεισθεί ακόμη, ελάτε σε μια από τις συναντήσεις μας, για να δείτε τι πάει να πει παιχνίδι! Ελάτε για να μάθουμε ο ένας τον άλλο πώς να παίζουμε και… να παίζουμε, για να μάθουμε…
Συντονισμός: Βύρων Ντέγκας (εκπαιδευτικός)

  1. «Κάθε επάγγελμα και μία ιστορία», Τετάρτη 5-6 μμ (τάξεις: Ε΄, Στ΄ και Α΄ Γυμνασίου)

Θα ανακαλύψουμε τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες κλίσεις μας: θα μιλήσουμε για τα επαγγέλματα που μας ενδιαφέρουν, θα παρατηρήσουμε τα επαγγέλματα στη γειτονιά, θα τα ταξινομήσουμε, θα ζωγραφίσουμε και θα κάνουμε κολλάζ, θα προσκαλέσουμε εκείνους που κάνουν   επαγγέλματα που μας ενδιαφέρουν. Στο τέλος της χρονιάς, θα οργανώσουμε μια μικρή θεατρική παράσταση με το επάγγελμα που θα επιλέξουμε.
Συντονισμός: Βαγγέλης Μουργελάς (κοινωνικός ανθρωπολόγος)

  1. «Μικροί Οικολόγοι», Τετάρτη 6.30-7.30 μμ (τάξεις: Δ΄έως Α’ γυμνασίου)

Τα παιδιά της ομάδας νοιάζονται και αγαπούν το περιβάλλον και προβληματίζονται με την οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Μέσα από την παρατήρηση, τη συζήτηση, την έρευνα και τη συνεργασία θα μάθουμε τρόπους να προστατεύουμε τη Γη. Θα αναλάβουμε δράση στο Δίκτυο, το σπίτι αλλά και τη γειτονιά για να αλλάξουμε συνήθειες και καταστάσεις οι οποίες είναι καταστροφικές για τον πλανήτη. Στόχος μας είναι, με τη βοήθεια όλων, να φροντίζουμε το περιβάλλον.
Συντονισμός: Ευαγγελία Καρζή (εκπαιδευτικός), Χρήστος Τσούκαλης (μαθητής λυκείου)

  1. «Παίζω και Δημιουργώ», Πέμπτη 4.00 -5.00 μμ ( Νηπιαγωγείο)

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε διάφορα θέματα. Να κοινωνικοποιηθούν κάνοντας νέους φίλους αλλά και να τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουν κάποιο ταλέντο τους μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν. Σε κάθε συνάντησή μας θα ασχολούμαστε ένα θέμα και θα κάνουμε διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια, με αποτέλεσμα να διασκεδάζουμε και να μαθαίνουμε παράλληλα.
Συντονίστρια: Μαρία Μάχα (εκπαιδευτικός)

  1. «Το Εργαστήρι του βυθού», Πέμπτη 5.00-6.00 μμ (τάξεις: Α΄, Β΄)

Θα διαβάσουμε δύο ιστορίες που εκτυλίσσονται στο βυθό , τον Μπλεψαράκη και το Πάρτι Γενεθλίων. Θα κάνουμε κατασκευές σε σχέση με τον κόσμο της θάλασσας (ψάρια, καλαμάρια με χάρτινα πιάτα ή cd , απεικονίσεις βυθού σε βαζάκια από συσκευασίες τροφίμων), ζωγραφιές με θέματα θαλασσινά, θα παίξουμε το κυνήγι του θησαυρού, αναζητώντας στη βιβλιοθήκη, βιβλία για τη θάλασσα. Τέλος, θα φτιάξουμε όλοι μαζί  το «μουσείο του βυθού»!
Συντονισμός: Μαρία Ανδρικοπούλου (συγγραφέας)

10. «Οι Ταξιδιάρικες και Παιχνιδιάρικες Νότες», Πέμπτη 5.00-6.00 μμ
(τάξεις: Α΄, Β΄, Γ΄)

Ελάτε να γνωρίσουμε τον φανταστικό κόσμο της μουσικής. Από πού προέρχονται όλοι οι ήχοι που υπάρχουν τριγύρω μας, αυτοί που ακούμε αλλά και αυτοί που δεν ξέρουμε? Θα χορέψουμε, θα τραγουδήσουμε, θα παίξουμε και θα φτιάξουμε τα δικά μας μουσικά όργανα και τη δική μας πρωτότυπη ορχήστρα!
Συντονισμός: Μαρία Μώλου (κοινωνική λειτουργός-μουσικός), Μαρίνα Τρουπιώτη (μουσικός)

 11. «Γλωσσομαγειρέματα», Πέμπτη 6.00-7.00 μμ (τάξεις: Β΄, Γ΄)

Παιχνίδια με λέξεις και στίχους. Θα κάνουμε παρέα με λέξεις που αναπνέουν, χορεύουν, έχουν χρώμα, μυρωδιά και γεύση. Θα γνωρίσουμε παραμύθια που έχουν ρυθμό και θα δώσουμε χρώμα και σχήμα σε ποιήματα. Μπορούμε και να τα ζωντανέψουμε! Τέλος, θα ανακατέψουμε μαγικές λέξεις και θα μαγειρέψουμε δικές μας ολόφρεσκες συνταγές.
Συντονισμός: Ροδούλα Ασκαρίδου (εκπαιδευτικός)

12. «Οι μικροί φίλαθλοι», Πέμπτη 5.00-6.00 μμ ( τάξεις: Δ΄, Ε΄, Στ΄ και Α’ Γυμνασίου )

Θα μάθουμε να παίζουμε μπάλα, να κάνουμε κοντρόλ, να δίνουμε πάσες και να γίνουμε ομάδα! Θα γυμναστούμε, θα τρέξουμε, θα κάνουμε ασκήσεις με τη μπάλα. Στο τέλος της χρονιάς θα διοργανώσουμε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου με όλα τα παιδιά του Δικτύου.
Συντονισμός: Στέφανος Κονόμη (βιβλιοθηκονόμος, ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής)

13. «Μαθαίνουμε παίζοντας», Πέμπτη 6.00-7.00 μμ (τάξεις: Νηπιαγωγείο και Α΄)

Μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική, τις κατασκευές και τη μουσική, θα ψυχαγωγηθούμε και θα γίνουμε μια αγαπημένη παρέα. Θα μάθουμε τα πρώτα μας γράμματα και αριθμούς.
Συντονισμός: Βίλλυ Μήτρακα (εκπαιδευτικός), Χριστίνα Μπούφαλη ( ψυχολόγος), Μαρία Παναγάκη (Νηπιαγωγός)

14. «Το πάζλ των παιχνιδιών», Πέμπτη 6.00-7.00 μμ ( τάξεις: Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄)

Μέσα από παιχνίδια, τραγούδια, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, κολάζ, θα γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους.
Συντονίστρια: Μαρία Φαζού (εμψυχώτρια)

15. «Παιχνιδόκοσμος», Παρασκευή 5.00-6.00 μμ (τάξεις: Α΄, Β΄, Γ΄)

Μέσα από ομαδικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παραμύθια, παιχνίδια ρόλων, ασκήσεις εμπιστοσύνης, φωνητικής και σωματικής έκφρασης, έχουμε την ευκαιρία να διασκεδάσουμε, να χαλαρώσουμε και να εκφραστούμε με όχημα την φαντασία. Ασκήσεις που θα συντονίζουν τη σκέψη με το συναίσθημα, θα εξάπτουν τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητά μας μέσα στην ομάδα, όχι με σκοπό να γίνουμε ηθοποιοί και να παίξουμε σε παράσταση, αλλά να εκφραστούμε δημιουργικά.
Συντονισμός: Άννα Μάστορη, (κοινωνιολόγος)

16. «Να σβήσουμε τα φώτα να δούμε σινεμά», Παρασκευή 5.00-7.00 μμ (Για όλες τις ηλικίες)

Τι πιο ωραίο από μια καλή ταινία την Παρασκευή το απόγευμα. Ελάτε να δούμε ταινίες, cartoons και ντοκιμαντέρ. Θα ζήσουμε μαζί την απόλαυση και τη μαγεία του σινεμά. Θα συζητάμε τις ταινίες πριν ή/και μετά την προβολή.
Συντονισμός: Βιόλα Γκιόκα (διεθνολόγος), Φωτεινή Αβδελλή (βιβλιοθηκονόμος), Άννα-Μαρία Οθωναίου (εκπαιδευτικός)

17. « Παίζουμε Θέατρο?», Παρασκευή 5.00-6.00 μμ (τάξεις: Γ΄, Δ΄, Ε΄,Στ΄ και Α΄ Γυμνασίου)

Στόχος της θεατρικής ομάδας είναι να μας καλλιεργήσει τη θεατρική παιδεία. Μέσα από τη συνεργασία ,την ευθύνη, το διάλογο, το σεβασμό στο διαφορετικό, την κριτική σκέψη, την εκφραστική δύναμη, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την αυτοέκφραση, θα αγαπήσουμε την τέχνη και τον πολιτισμό και θα δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια θεατρική παράσταση.
Συντονισμός: Ιφιγένεια Θεοχαρίδη (ηθοποιός)

18. « Ρουά ματ με δύο κινήσεις», Παρασκευή 5.00-6.00 μμ (τάξεις: Α΄ Γυμνασίου)

Ελάτε να γνωρίσουμε το Σκάκι και τη σύνδεσή του με τα Μαθηματικά, με την έννοια του χώρου και την πλήρη αξιοποίησή του. Στο τέλος θα οργανώσουμε τουρνουά εντός και εκτός Δικτύου!
Συντονιστής: Χρήστος Ζωρίδης ( μαθηματικός)                        

 19. «Δημιουργικό παιχνίδι στην οθόνη», Σάββατο 11.00-12.00 πμ(τάξεις: Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄)

Θα γνωρίσουμε προγράμματα και εκπαιδευτικά παιχνίδια (Ramkind, PhotoFiltre, PowerPoint, StoryBook, Weaver, Deluce κ.ά.). Θα μάθουμε να χειριζόμαστε σωστά και με ασφάλεια τον ηλεκτρονικό υπολογιστή διασκεδάζοντας. Θα καλλιεργήσουμε την αντίληψή μας για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Θα ανακαλύψουμε τον μαγικό καινούριο κόσμο της ψηφιακής πραγματικότητας και θα αποκτήσουμε επαφή μαζί του αναπτύσσοντας τις δεξιότητές μας.
Συντονισμός: Σταυρούλα Κωτσάλου (λογίστρια)

20. «Μαθαίνουμε, παίζοντας, την αλβανική γλώσσα», Σάββατο 5.00-7.00μμ
(τάξεις: Β΄, Γ΄, Δ΄)

Μέσα από παιχνίδια και βιβλία, μαθαίνουμε τη μητρική μας γλώσσα, τα τραγούδια, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας. Ερχόμαστε κοντά στις ρίζες μας και επικοινωνούμε με τους συγγενείς και τους φίλους μας στην Αλβανία.
Συντονισμός: Ιλίρα Μπακάλη (εκπαιδευτικός)