Κοινωνικο-Πολιτισμική Έρευνα για τη δημιουργία του «Κέντρου Πολιτιστικής Δραστηριότητας» στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης

Σας αρέσει η ιδέα να διαθέσετε λίγο χρόνο και να γίνετε για λίγο ερευνητής; Να συζητήσετε και να   καταγράψετε τι σκέφτονται οι συμπολίτες μας για τα παιδιά και τα δικαιώματά τους; Θέλετε να συμμετάσχετε στην κοινωνικο-πολιτιστική έρευνα που ξεκινάμε στην περιοχή του Στ. Λαρίσης; Σας ενδιαφέρει να ανακαλύπτετε αλήθειες διαφορετικές από τις επιφανειακές  που επικρατούν συνήθως, να ανταλλάσσετε απόψεις, να διαπιστώνετε νέες πλευρές της καθημερινής  πραγματικότητας; Αν ναι, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην ερευνητική ομάδα του  “Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού”.    

 Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο σχεδιασμό και τη δημιουργία του «Κέντρου Πολιτιστικής Δραστηριότητας» για τα παιδιά, στην καρδιά μιας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, στην οδό Αλκαμένους 11, κοντά στο σταθμό Λαρίσης.

Στόχοι του Κέντρου θα είναι: να προσφέρουμε ευκαιρίες για δημιουργική και καλλιτεχνική  έκφραση σε όλα τα παιδιά της περιοχής, να συμβάλουμε στην κοινωνική συνοχή με την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων παιδιών και στην κοινωνικοποίηση να προάγουμε τα Δικαιώματα των Παιδιών σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ, το σεβασμό στη Διαφορετικότητα, τον διαπολιτισμικό διάλογο  να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε τους πολιτισμικούς πόρους της περιοχής να δώσουμε τη δυνατότητα επιμόρφωσης και χρήσης νέων τεχνολογιών.

Το σχέδιό μας προβλέπει ένα χώρο που θα έχει ολοήμερη λειτουργία και θα στεγάζει: μαθήματα  ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά της περιοχής εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και θεατρικό παιχνίδι  δικτύωση και συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς φορείς για την πληροφόρηση σχετικά με θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, ανακύκλωσης, προαγωγής υγείας, πρόληψης και αντιμετώπισης των ναρκωτικών, της σχολικής βίας συνέργειες και κοινές δράσεις με σχολεία, μορφωτικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόληςμαθήματα ελληνικής γλώσσας, αναγνωστήριο, ομάδες ανάγνωσης  και απασχόληση με επιτραπέζια παιχνίδια  παιδότοπο για τις μητέρες που θα παρακολουθούν σεμινάρια ή θα απασχολούνται στο εργαστήριο χειροτεχνίας σεμινάρια για εθελοντές, γονείς, επαγγελματικό προσανατολισμό εφήβων μαθήματα  ενισχυτικής διδασκαλίας εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και θεατρικό παιχνίδι σε συνεργασία με τη γειτονική Δημοτική Βιβλιοθήκη, τα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής  εργαστήρια χειροτεχνίας, κόμικς, φωτογραφίας, βιβλιοδεσίας, ψηφιδωτού, βίντεο, κοσμήματος, πλεκτικής, οριγκάμι ψυχαγωγικές και μορφωτικές εκδηλώσεις, προβολές, διαλέξεις, μουσική, ανοιχτές συζητήσεις, συναντήσεις με συγγραφείς και καλλιτέχνες, χορό, ακροβατικά θεματικές  ομάδες ενδιαφερόντων, αστικά παιχνίδια, προγράμματα αγωγής του πολίτη στους θεσμούς και τις λειτουργίες της δημοκρατίας   εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, χειροτεχνημάτωνεπισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις, συναυλίες, χώρους πολιτιστικού και μορφωτικού ενδιαφέροντος τυπογραφείο εφημερίδας τοίχου για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών • γραφείο πληροφοριών για άμεσες ανάγκες και υπηρεσίες δημοσίων και δημοτικών φορέων  συμβουλευτικές υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης.

Η δημιουργία του «Κέντρου Πολιτιστικής Δραστηριότητας» θα υποστηρίζει  ομάδες παιδιών της ευρύτερης περιοχής χωρίς διάκριση και, σε ένα ορισμένο βαθμό, τις μητέρες. Τα δημοτικά σχολεία της περιοχής, τα νηπιαγωγεία, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς και τα γήπεδα που βρίσκονται πολύ κοντά δίνουν τη δυνατότητα συνεργασιών και συμπράξεων, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν  ως ένα άτυπο αλλά ισχυρό δίκτυο που θα προσφέρει στην περιοχή πολιτιστικά προγράμματα και συλλογικές δράσεις. Η συνολική επιφάνεια του χώρου είναι περίπου 110 τ.μ. και απέχει μόλις τρία λεπτά από το σιδηροδρομικό σταθμό  Λαρίσης και το Μετρό.

Προκειμένου να διαπιστώσουμε από κοντά τις πραγματικές και ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής ξεκινάμε μια έρευνα με επισκέψεις εθελοντών μας  στα σχολεία, σε σπίτια, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στους συλλόγους της περιοχής, καταστήματα  και δημόσιους χώρους, με  συνεντεύξεις και συμπλήρωση ερωτηματολογίων, προκειμένου να αποτυπώσουμε την πληθυσμιακή σύνθεση και να διαπιστώσουμε τις  ανάγκες των ανηλίκων. Συνεργαζόμαστε για το σκοπό αυτό με μια επιστημονική ομάδα του  Παντείου Πανεπιστημίου και με μια ομάδα δέκα περίπου  εθελοντών διαφόρων ειδικοτήτων, φοιτητών και φίλων. Η έρευνα πεδίου υπολογίζεται να έχει διάρκεια τριών μηνών και θα πραγματοποιηθεί με  – Προσωπικές Συνεντεύξεις – Συμμετοχική παρατήρησηΟμάδες εστιασμένης συζήτησης (focus groups).

Με βάση τα αποτελέσματα, θα διαμορφωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργίας του «Κέντρου Πολιτιστικής Δραστηριότητας», που θα αποτελεί  ένα χώρο πολυλειτουργικό, ζεστό, φιλικό, πολύ-πολιτισμικό και ανοιχτό στα παιδιά.

 Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210.70 12 266 ή στείλτε e-mail  στο diktio1@gmail.com