ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2015: αφιερωμένο στους εθελοντές τους Δικτύου

Το βραβείο «Νησίδες Ποιότητας 2015» αποτελεί για το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» σημαντική αναγνώριση της διαδρομής και των προσπαθειών μας και  ευκαιρία συλλογικού αναστοχασμού. Από το 2004 δεν nisidespoiotitas2015κάνουμε τίποτε περισσότερο ως σωματείο από το να επιβεβαιώνουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις δυνατότητες που έχει η κοινωνία πολιτών να παίρνει πρωτοβουλίες, να δρα συλλογικά, με σχέδιο και κοινωνική αλληλεγγύη, σταθερά αλλά και ευέλικτα απέναντι στα μεγάλα παλιά και νέα προβλήματα που ανακύπτουν. Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός των παιδιών και των οικογενειών τους, η σημασία της εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την  ελευθερία έκφρασης και την πολιτισμική ισοτιμία, η ενσωμάτωση των μεταναστών και  η στήριξη των προσφύγων αποτελούν όλα ένα πεδίο μεγάλων προκλήσεων για μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν ως οδηγό τα δικαιώματα του παιδιού, τη συνείδησή τους ως πολιτών και μικρότερο πάντοτε προϋπολογισμό απ’ όσο θα χρειαζόταν που, όμως, στηρίζεται από τους ίδιους  με αντάλλαγμα την ανεξαρτησία  των επιλογών τους.

Βλέπουμε το  βραβείο ως ευκαιρία που θα ενισχύσει τη φωνή των παιδιών του «Δικτύου» και θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν γνωστά τα τεράστια εμπόδια που συναντούν αλλά και τη δύναμη που κρύβουν τα παιδιά των υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας, ιδιαίτερα κάτω και από τις συνθήκες κρίσης των τελευταίων ετών. Το βλέπουμε επίσης ως ενδυνάμωση των παιδιών που διεκδικώντας την παιδική τους ηλικία συγκροτούν ταυτόχρονα την ταυτότητα του πολίτη που πιστεύει και υπερασπίζεται τη δημοκρατία. Τέλος, βλέπουμε το βραβείο ως ενίσχυση της φωνής μας που διαμαρτύρεται έντονα για την εκατόμβη των παιδιών-προσφύγων που πνίγηκαν φέτος στο Αιγαίο και που ζητάει από την Ευρώπη να εφαρμόσει άμεσα σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Η πολιτισμική βιοποικιλότητα του «Εργαστηρίου Πολιτισμού», στο οποίο συναντιέται καθημερινά η δημιουργικότητα παιδιών από δεκαεπτά εθνοτικές καταγωγές και μητρικές γλώσσες, διαψεύδει στην πράξη όσους επιζητούν τη σύγκρουση και το διχασμό, σε μια περιοχή που στο παρελθόν υπήρξε εύφλεκτο πεδίο ρατσιστικών επιθέσεων και  πολιτικής  εκμετάλλευσης. Πιστεύουμε βαθιά στη συστηματική, καθημερινή ενδυνάμωση της κοινότητας, στην αξιοποίηση των πολιτισμικών πόρων, ιδεών και ανθρώπων, στις συνέργειες και τη δικτύωση, στις συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες, γι’ αυτό και θεωρούμε πως το βραβείο ανήκει κυρίως στους 81 εθελοντές μας, οι οποίοι σε εβδομαδιαία βάση είναι παρόντες για να συντονίσουν τις Δημιουργικές Ομάδες, τη Μαθησιακή υποστήριξη, τη συλλογή τροφίμων, τα μαθήματα ελληνικών σε μητέρες και όλες τις άλλες δράσεις του Δικτύου.

Ευχαριστούμε θερμά την «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία», το «Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού» και την ελλανόδικη Επιτροπή για το βραβείο αυτό.

IMG_8224