15 χρόνια Δίκτυο και συνεχίζουμε!

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια ζωής, από τη σύστασή του ως σωματείο μη κερδοσκοπικό. Η επέτειος των 15 χρόνων μας συμπίπτει με μία ακόμη πιο σημαντική επέτειο: αυτή της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΣΔτΠ) από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η σημασία της συγκεκριμένης Σύμβασης είναι αδιαμφισβήτητη. Μέσω αυτής, για πρώτη φορά στην ιστορία, το παιδί αναγνωρίστηκε ως ολοκληρωμένη ανθρώπινη ύπαρξη, με εγγενή αξιοπρέπεια, αναπτυσσόμενη αυτονομία και κατοχυρώθηκε ως υποκείμενο δικαιωμάτων, τα οποία δεν συνιστούν επιλογή, αλλά υποχρέωση και ευθύνη όλων να τα προασπίζουν και να τα σέβονται.

Από τη θεωρία όμως στην πράξη η απόσταση είναι μεγάλη και οι προκλήσεις στην εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού παραμένουν αμείωτες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στην Ελλάδα. Το Δίκτυο, εδώ και 15 χρόνια βοηθά να υπερκεραστούν οι προκλήσεις και τα δικαιώματα να γίνουν πράξη. Με παρεμβάσεις σε αρμόδιους φορείς και αρχές, με ενέργειες ευαισθητοποίησης αλλά κυρίως με δράσεις που απευθύνονται στα ίδια τα παιδιά, το Δίκτυο προσπαθεί να συμβάλει στην κατανόηση και εφαρμογή όσων ορίζει η ΣΔτΠ.

Με γνώμονα τα παραπάνω ετοιμάσαμε τηλεοπτικά σποτ που έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν ενήλικες και παιδιά στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών και της ανάγκης σεβασμού τους και παράλληλα να ενημερώσουν για τη δράση του σωματείου μας.Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του το Δίκτυο, με τους επαγγελματίες που παρέχουν Ψυχοκοινωνική και Νομική υποστήριξη (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, δικηγόρους, παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές κ.α.) και τους εθελοντές του, με τη Δανειστική, αλλά και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη του, με το Εργαστήρι Πολιτισμού, το Εφηβικό Δίκτυο, τα Κέντρα για το Παιδί (στο Φρουραρχείο και στη Σαρανταπόρου) και Δημιουργικής Απασχόλησης και τις δημιουργικές ομάδες που λειτουργούν εκεί, με την εφημερίδα Αποδημητικά Πουλιά, καθώς και τα υπόλοιπα παιδαγωγικά και ψυχαγωγικά του προγράμματα, δίνει σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις βήμα έκφρασης και χώρο, ώστε να κάνουν κτήμα τους τα δικαιώματά τους και να γίνουν τα ίδια ενεργοί πολίτες, που σέβονται και προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το περιβάλλον.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξετε την προσπάθεια του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να μας υποστηρίξετε.

*Δείτε εδώ τους συντελεστές που βοήθησαν αφιλοκερδώς την δημιουργία της συγκεκριμένης καμπάνιας.