«21+1 για το 1821»: Ένα βιβλίο για παιδιά, όχι για το ’21 αλλά με αφορμή το ‘21

“…Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Να μπει στις βιβλιοθήκες και τις σχολικές λέσχες ανάγνωσης. Να γίνει ανάγνωσμα για να συζητηθεί η εποχή πέρα από ημερομηνίες και μάχες.”*
(*από την από 14/1/2021 κριτική της Κατερίνας Χατζηανδρέου στο elniplex.com)

Το παραπάνω απόσπασμα κριτικής αφορά το βιβλίο “21+1 συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο όπου συμμετέχουν καταξιωμένοι δημιουργοί, στο οποίο έγραψαν και εικονογράφησαν φανταστικές ιστορίες, εμπνευσμένες από τις ιδέες και τις αξίες της Επανάστασης. Το 1821 λοιπόν  «μίλησε» σε συγγραφείς και εικονογράφους, και τους άγγιξε (όπως τους έχει αγγίξει και το έργο του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στο οποίο εκχώρησαν τις αμοιβές τους από το βιβλίο).

Το “21+1 για το 1821…” δεν κάνει μάθημα Ιστορίας. Τα παιδιά όμως, αλλά και ο κάθε αναγνώστης, θα δουν την Ιστορία στις εικόνες που τους περπατούν σε μία πινακοθήκη μικρών έργων τέχνης. Επίσης θα νιώσουν την Ιστορία διαβάζοντας τα λογοτεχνικά κείμενα του βιβλίου που έχουν το 1821 ως φόντο και γράφτηκαν με αφορμή αυτό. Τα κείμενα αυτά μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στο σχολείο βοηθώντας τους μαθητές να διεισδύσουν σε ιστορικά γεγονότα δημιουργικά και ουσιαστικά.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού νιώθει μεγάλη χαρά για τη συμμετοχή του σε αυτή την τόσο σημαντική και ουσιαστική έκδοση και επιπλέον τεράστια ευγνωμοσύνη για τη συμβολική κίνηση των δημιουργών να εκχωρήσουν σε αυτό τις αμοιβές τους ως δωρεά.

21+1 συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821 (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος αλλά και σε όλα τα βιβλιοπωλεία)

Συγγραφείς: Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη, Κυριάκος Αθανασιάδης, Μιράντα Βατικιώτη, Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελένη Κατσαμά, Άννα Κοντολέων, Θοδωρής Κούκιας, Πολυχρόνης Κουτσάκης, Λίλη Λαμπρέλλη, Λίνα Λυχναρά, Φίλιππος Μανδηλαράς, Μαρίζα Ντεκάστρο, Μαρία Παπαγιάννη, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Πατσαρός, Εύη Πίνη, Ελένη Σβορώνου, Πάνος Τσερόλας, Πάνος Χριστοδούλου.

Εικονογράφοι: Δημήτρης Αναστασίου, Ευαγγελία Γουτιάνου, Βασίλης Γρίβας, Γιώργος Δημητρίου, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Μάρω Κατσίκα, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Χρήστος Κούρτογλου, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Στέλιος Λιβανός, Little polkadot., Άνα Μάτεγιτς, Πέτρος Μπουλούμπασης, Αλέξια Οθωναίου, Θανάσης Πέτρου, Axιλλέας Ραζής, Βασίλης Σελιμάς, Ντανιέλα Σταματιάδη, Zafouko Yamamoto, Φίλιππος Φωτιάδης, Κατερίνα Χαδουλού, Χρύσω Χαραλάμπους.

Διαβάστε επιπλέον κριτικές για το βιβλίο:
https://www.elniplex.com/211-συγγραφείς-γράφουν-καλλιτέχνες-εικ/
https://www.oanagnostis.gr/to-1821-allios-toy-gianni-s-papadatoy/
https://manoskontoleon2.blogspot.com/2020/11/21-1-1821.html?m=1

Ακούστε τη συνέντευξη της Μαρίζας Ντεκάστρο και της Ελένης Σβορώνου στο Πρώτο Πρόγραμμα:
https://www.mixcloud.com/…/athens-calling-25012021…/…

Δείτε την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου:
https://www.youtube.com/watch?v=PjNP3860DiY