Διαπολιτισμικός διάλογος με αφορμή έννοιες του περιβάλλοντος – Διαδικτυακό σεμινάριο

Διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο «Διαπολιτισμικός διάλογος με αφορμή έννοιες του περιβάλλοντος: μια πολιτιστική και περιβαλλοντική προσέγγιση στην τάξη, αξιοποιώντας το Αλφαβητάρι της ζωής»

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021, 18:00 – 20:00

H Διεύθυνση Π.Ε. Δ΄ Αθήνας (δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Διαπολιτισμικός διάλογος με αφορμή έννοιες του περιβάλλοντος: μια πολιτιστική και περιβαλλοντική προσέγγιση στην τάξη, αξιοποιώντας το “Αλφαβητάρι της ζωής”» την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 και ώρες 18:00 – 20:00,  μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom (λόγω του ωραρίου τηλεκπαίδευσης στα σχολεία της Π.Ε. ενημερώνουμε ότι το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 18.00 και όχι στις 17.00 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο).

Το σεμινάριο επικεντρώνεται στις δυνατότητες ανάπτυξης διαπολιτισμικού διαλόγου στην τάξη, με αφορμή την προσέγγιση παγκόσμιων εννοιών του περιβάλλοντος και της φύσης, μέσα από το  μονοπάτι της γλώσσας, που είναι βασικό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας αλλά και της ανταλλαγής και επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες. Επίσης αναφέρεται στις διαπολιτισμικές ικανότητες, που σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελούν συστατικό στοιχείο της Εκπαίδευσης για τη Δημοκρατία.

Άξονας, το βιβλίο για παιδιά “Αλφαβητάρι της ζωής”, της Ελένης Σβορώνου, που παρέχεται δωρεάν σε εκπαιδευτικούς από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει σύντομα κείμενα σε 3 γλώσσες, ελληνικά, αραβικά και φαρσί, συνοδεύεται από ένα ψηφιακό έντυπο με προτάσεις δραστηριοτήτων.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι προαιρετική και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα μέχρι τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021 στον σύνδεσμο:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdAInRzl-evOihCa5ZOfWyvgRrhjgaf8rKvyPi3lWMGV1beaQ/viewform

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πληροφορηθούν για τη συμμετοχή τους και τον τρόπο σύνδεσής τους στην πλατφόρμα παρακολούθησης, την Τρίτη 9/02/2021, στο email που έχουν δηλώσει. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις μετά από πιστοποίηση των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

*Το σεμινάριο θα μεταδοθεί μέσω live streaming από τον σελίδα Facebook του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Χαιρετισμός – εισαγωγή Λ. Πετροπούλου, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων

 

Ν. Στεφανόπουλος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τα προγράμματά του. Η υποστήριξη παιδιών σε πολύγλωσσα περιβάλλοντα: η πλανόδια βιβλιοθήκη, η δανειστική πολύγλωσση βιβλιοθήκη, οι εκδόσεις. 10΄ Πάνος Χριστοδούλου, Διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Τα πολύγλωσσα βιβλία στην τάξη 15 Καλλιόπη Κύρδη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας
Το “Αλφαβητάρι της ζωής 25΄ Ελένη Σβορώνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης WWF Ελλάς, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Αλφαβητάρι της ζωής, ένα ταξίδι με οδηγό την γλώσσα 15΄ Χισάμ Ομάρ, διαπολιτισμικός μεσολαβητής, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Διαπολιτισμικές ικανότητες στο πλαίσιο του δημοκρατικού σχολείου 20΄ Γκέλη Αρώνη, επιμορφώτρια ενηλίκων, Ειδική Γραμματεία για την Προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Εξερευνούμε τη φύση μέσα από τα μονοπάτια της γλώσσας

Α] Θεωρητικό πλαίσιο και εμπειρίες από την εφαρμογή.

 

Β] Έντυπο με προτάσεις για δραστηριότητες. Παραδείγματα και εφαρμογές (σε διάδραση με τους συμμετέχοντες)

20′

 

 

55΄

Κούλα Πανάγου, εκπαιδευτικός, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

 

 

Κατερίνα Σταυροπούλου, εκπαιδευτικός, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Ερωτήσεις, συζήτηση 15΄